avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general penalitati pentru neindeplinirea obligatiilor ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

penalitati pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale

Buna ziua,

Am un contract de prestari servicii in care eu sunt achizitor si cealalta parte contractanta este prestator.
Prestatorul a intarziat cu prestarea serviciilor sale, depasind termenul stipulat in contract.
In una din clauzele contractului este stipulat asa: "in cazul in care, din vina sa exclusiva, prestatorul nu reuseste sa-si execute obligatiile asumate prin contract, atunci achizitorul are dreptul de a deduce din pretul contractului, ca penalitati, o suma echivalenta cu 0.1% pentru fiecare zi de intarziere pana la indeplinirea in totalitate a obligatiilor ce ii revin prin contract."

Intrebarile mele sunt:
1. Eu am dreptul de a factura aceste penalitati de intarziere, si daca da.... care este termenul de prescriere a aceste facturi (in cazul in care prestatorul nu vrea sa o achite)?

2. se poate compensa (prin ordin de compensare) valoarea aceste facturi de penalitati cu o parte din datoriile pe care le am eu fata de prestator?

3. eu nu inteleg expresia: "de a deduce din pretul contractului"? adica pot sa achit datoria catre prestator mai putin cu valoarea penalitatilor? si daca da.... cum se inregistreaza in contabilitate?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: leopoldina , utilizator 12:57, 22 Noiembrie 2011
1.da, dvs puteti factura penalitatile iar termenul de prescriere general este de 30 de zile de la emiterea facturii.
2.da puteti compensa, darv-as sugera sa compensati valoarea facturii nu neaparat valoarea penalitatilor, atata timp cat nu s-a ajuns la penalitati.
3. a se deduce din pretul contractului- se refera la 0,1% din valoarea totala a contractului care o treceti apoi pe factura.
factura de penalitati am facut-o pe 24 oct 2011 iar termenul de 30 de zile se indeplineste pe 23 nov 2011. sa inteleg ca dupa aceasta data nu mai pot incasa aceasta suma?
factura de penalitati ati intocmit-o dupa cate zile de la emiterea facturii conform pretului contractului?
-prestatorul trebuia sa-mi faca niste documentatii care trebuiau predate pe data de 30.06.2011, iar el le-a predat pe 04.07.2011
- a emis factura pentru aceste documentatii pe 26.07.2011

- eu am calculat penalitati de intarziere la preadarea documentatiei, conform contractului, in cuantum de 0.1% din valoarea contractului, si le-am facturat pe 24.10.2011

ma intereseaza 1. care este ultimul termen la care mai pot sa-l dau in judecata pentru aceasta factura de penalitati, in cazul in care el nu o achita? si 2. eu pot sa-i achit mai putin cu valoarea facturii de penalitati? (si daca da, cum pot inchide sumele in contabilitate, 401 cu 4111)?
in judecata il puteti da oricanbd, doar sa nu treaca 3 ani de la data contractarii, dvs il puteti da in judceata printr-o somatie de plata prin care precizati ca nu si-a respectat obligatiile din contract. Penalitatile sper ca le-ati calculat deaoerec nu a platit integral factura .Iar in legatura cu partea de contabilitate, eu sunt jurist, am mai lucart ceva in contabilitate, dar o factura nu o puteti compensa, pentru compensare trebuia sa faceti un ordin de compensare inainte sa intocmiti factura de penalitate si sa va compensati cu suma ramasa din valoarea totala. din pacte nu prea mai aveti ce sa faceti decat sa il dat in judecata printr-o somatie de plata.

Alte discuții în legătură

Termene contractuale achitare factura gilisor gilisor Dorim sa va prezentam o situatie contractuala: In contractual de prestari servicii se stipuleaza urmatoarele: “10.Obligatiile achizitorului 10.1 ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere prescrise partial; ordonanta de plata calin_andrei calin_andrei Buna ziua, Situatia este dupa cum urmeaza: contract finalizat, facturi achitate cu intarzieri foarte mari, penalitati de intarziere stipulate in contract. ... (vezi toată discuția)