avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA, norma de venit, neinregistrat scopuri TVA, ce ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA, norma de venit, neinregistrat scopuri TVA, ce implica depasirea pafonului

Buna, sunt PFA, norma de venit, neinregistrat in scopuri de TVA. Facturez doar pentru o firma din SUA, servicii informatice; as dori sa stiu ce anume implica depasirea plafonului TVA (119.000 RON)? 24% din ce incasez reprezinta TVA si trebuie sa-l vars statului sau serviciile fiind prestate in Romania pentru o firma din SUA TVA-ul ar fi 0?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 19:36, 9 Iunie 2011
trageti o conlcuzie gresita.
pentru plafon taxa este deductibila sau nu in functie de pozitia furnizorului/prestatorului, nu a cumparatorului.
exemplu: daca X ar fi platitor de tva in romania si ar efectua servicii cu plata catre o firma din austria, aceasta operatiune se ia in calcul pentru plafon, intrucat daca serviciile ar fi fost prestate pentru o firma din romania, s-ar fi facturat cu tva si deci beneficiarul ar fi avut drept de deducere.

intr-adevar, daca facturati catre persoane fizice care nu sunt stabilite in uniunea europeana, facturati fara tva, dar operatiunea se ia in calcul pentru plafon.
Va multumesc pentru raspuns, desi nu prea m-ati convins. Ati oferit exemplul unei firme din Austria, si sunt de acord cu exemplul. Dar toti clientii mei sunt persoane fizice. Daca ii aducem in Romania i-as factura cu TVA, corect, dar putem spune ca TVAul respectiv este deductibil pentru ei ca persoana fizica? Unde s-ar incadra o persoana fizica la art 145 ca sa poata spune ca TVAul platit la cumparaturi sau la frizer este deductibil?
art. 152 cod fiscal
(2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situaţia prevăzută la alin. (7) şi (7^1), a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operaţiunilor scutite cu drept de deducere şi a celor scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f)............

nu priviti problema din unghiul care trebuie.
sunt mai multi de "daca" aici.

daca dvs. ati fi platitor de tva si clientul ar fi la fel si daca operatiunea ar avea locul in romania.

dupa logica dvs. ar insemna ca daca cineva care este neplatitor de tva ar vinde produse numai catre persoane fizice din romania, intrucat taxa pentru ele nu este deductibila, atunci vanzarile nu s-ar lua in calcul pentru determinarea plafonului.

edit:
exemplu: o societate, care printre altele presteaza si servicii de stomatologie in strainatate.
veniturile obtinute nu intra in calcul pentru calculul plafonului, intrucat aceste activitati in romania sunt scutite, fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza tva si pentru care nu se deduce tva.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
jester, utilizator
lucin, ceea ce spune Jester mi se pare extrem de bine argumentat; nu datorezi TVA pentru ce facturezi pentru persoane / firme din state; cifra de afaceri insa se calculeaza ca suma total incasari (nu conteaza ca sunt incasari din SUA, Romania, Africa de Sud...), cand suma asta depaseste pragul TVA trebuie sa te declari si in functie de beneficiar, emiti sau nu factura cu TVA. Pentru americani si Africa de Sud, tva 0, pentru romania TVA 24%.

Chestia asta nu ar trebui sa-ti afecteze relatiile cu firmele inregistrate in scopuri de TVA din Romania, le-ai factura cu +24% (TVA-ul) pe care mai mult ca sigur ca ele si-l vor recupera. Daca insa ai lucra cu persoane / firme romane neinregistrare in scopuri de TVA, TVA-ul aplicat ar duce fie la cresterea pretului final (nu stii daca clientul ar accepta asa ceva) fie la diminuarea venitului tau (din ce incasai inainte dai la stat TVA-ul)

Daca lucrezi doar cu firme / persoane din SUA nu te afecteaza depasirea pragului, statul tot 0 TVA o sa ia de la tine
Eu zic sa ai incredere in ceea ce spune Jester, pina in momentul de fata de la el am primit cele mai bine argumentate raspunsuri cu trimitere la articolele din lege dar si cu explicatiile de rigoare atat de necesare pentru muritorii de rand; cauta si pe site-ul anaf, mai scrie si pe acolo despre TVA
Cu riscul de a-l exaspera pe domnul Jester...
jester a scris:

nu priviti problema din unghiul care trebuie.
sunt mai multi de "daca" aici.
daca dvs. ati fi platitor de tva si clientul ar fi la fel si daca operatiunea ar avea locul in romania.

Mi-am belit ochii toata ziua incercand sa gasesc unghiul potrivit, dar e tare greu de gasit. As fi inteles usor daca legea folosea explicit formula "daca dvs. ati fi platitor de tva si clientul ar fi la fel", dar nu o face. Mentioneaza doar "conform art. 145 alin. (2) lit. b)" ceea ce ma baga in ceata, fiindca mentiunea asta poate avea mai multe sensuri dar niciunul clar.

Pana la urma nu inteleg de ce a fost nevoie de exprimarea asta obfuscata in lege. Exista vreo vanzare/prestare efectuata din Romania in strainatate care nu se include la cifra de afaceri pentru plafon?

jester a scris:
dupa logica dvs. ar insemna ca daca cineva care este neplatitor de tva ar vinde produse numai catre persoane fizice din romania, intrucat taxa pentru ele nu este deductibila, atunci vanzarile nu s-ar lua in calcul pentru determinarea plafonului.

Incorect, cazul asta ar intra sub incidenta mentiunii "care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere". Insa daca inlocuiti mai sus "Romania" cu "tari in afara UE" ati obtine exact ceea ce urmaresc eu de fapt :">


@Popu
Problema asta ma afecteaza de fapt. Toti clientii mei sunt persoane fizice, 75% din America si 25% din UE. Daca prestarile catre SUA intra la cifra de afaceri voi depasi plafonul si trebuie sa facturez cu TVA clientilor din UE, ceea ce imi creste pretul si voi pierde multi clienti in UE fiindca am concurenta directa neplatitoare de TVA.

Multumesc inca odata pentru opinii. Cred ca trebuie sa incerc o audienta pe undeva pe la fisc sa vad cum interpreteaza ei incalceala asta de lege.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
lucin, utilizator

Alte discuții în legătură

Cifra de afaceri roxu69 roxu69 Contul 7582 intra in cifra de afaceri pentru plafonul de tva? (vezi toată discuția)
Calcul cifra de afaceri plafon tva irina.tranoiu irina.tranoiu Buna ziua, O societate neplatitoare de tva presteaza servicii de programare software catre firme din RO si catre firme din SUA. Cum se calculeaza cifra de ... (vezi toată discuția)
Cota tva PetreAndrei PetreAndrei Buna, as vrea sa stiu si eu daca legea conform careia orice persoana sau firma care depaseste intr-un an de zile cota de tva si devine platitor de tva se ... (vezi toată discuția)