avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sot mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sot mostenitor

Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au avut copii? Sotul mai are un frate casatorit, cu 1 copil. Au ei vreun drept la casa femeii? Mentionez ca matusa a cumparat casa impreuna cu sotul in timpul casatoriei. Va multumesc pentru informatie. Cu respect.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:22, 17 Decembrie 2010
Trebuie avut in vedere daca matusa nu are mostenitori legali sau daca nu cumva si-a lasat mostenirea prin testament altcuiva.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@lumi71 ...se pare ca ati ingropat biata femeie inainte de a fi murit.

Nu ne intereseaza care sunt mostenitorii matusii cata vreme ea n-a murit inca. Deocamdata i-a murit barbatul. (sau cel putin asa scrie mai sus). Si atunci ne intereseaza care sunt mostenitorii mortului, nu ai viului.

Ar fi preferabil:
1 sa cititi cu atentie ceea ce se scrie
2 sa raspundeti acolo unde va pricepeti

@tmariuscop

La mostenirea sotului decedat vine sotia lui supravietuitoare in concurs cu fratele defunctului.

Cota sotului supravietuitor in concurs cu colateralii privilegiati (fratii si surorile mortului, indiferent de numarul lor) este de 1/2 din mostenire.

In mostenirea defunctului intra jumatatea LUI din casa, pentru ca cealalta jumatate ESTE deja proprietatea matusii, dobandita prin cumparare impreuna cu sotul ei.

Si atunci matusa dvs. (sotia supravietuitoare a defuntului ei sot) va avea, in final:
jumatatea ei de casa la care se adauga jumatate din jumatatea defunctului = 3/4 din casa.
Restul de 1/4 din casa (adica 1/2 din jumatatea mortului) revine fratelui defunctului.
Daca fratele defunctului este in viata, atunci copilul acestuia nu vine la mostenirea unchiului sau. El o sa-si mosteneasca tatal (fratele mortului despre care vorbim aici) la vremea cand va muri.
Ultima modificare: Vineri, 17 Decembrie 2010
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Casa fiind cumparta de defunct impreuna cu sotia inseamna ca este in coproprietate, deci numai partea sotului decedat va fi adusa la succesiune. La acea parte vor veni in concurs cu sotia supravietuitoare , fratele defunctului si parintii care sunt in clasa a doua de mostenitori. Nu conteaza ce rude are sotia , daca are fii sau nu , pentru ca nu ei i se deschide succesiunea.
vocatie succesorala la succesiunea defunctului are sotia supravietuitoare in concurs cu fratii si parintii defunctului . la masa succesorala vor intra bunurile proprii ale defunctului , si jumatatea sa din bunurile detinute in comun cu sotia.
acest caz nepotii nu au vocatie succesorala. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. de curând sora mea a murit. ea a fost căsătorită ... Marialuiza27 Marialuiza27 Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa ... (vezi toată discuția)
Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)