avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand pot beneficia de pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand pot beneficia de pensie?

Am 45 ani.O vechime in campul muncii de 23 ani.9 ani sunt in grupa 1 si 9 in grupa a doua de munca.Sunt o persoana cu handicap accentuat de 3 ani (diabet zaharat insulinodependent).La ce varsta pot iesi la pensie?Sotul spune ca femeile ies mai repede decat barbatii.Astept raspuns. Mentionez ca sunt nascuta in 30-10-1965.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
lumimor, utilizator
Cel mai recent răspuns: lumimor , utilizator 18:28, 19 Decembrie 2010
In cazul dvs. (nascuta in octombrie 1965), varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare este de 34 de ani si 4 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Intrucat ati realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta cand veti implini 62 de ani si 10 luni. Daca veti realiza stagiul complet de cotizare de 34 de ani si 4 luni, varsta standard de pensionare se va reduce cu 4 ani, putand sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta la 58 de ani si 10 luni.

In conditiile realizarii stagiului complet de cotizare de 34 de ani si 4 luni, veti putea beneficia de pensie anticipata partiala atunci cand veti implini 57 de ani si 10 luni.
Deci nu beneficiez de reducerea de 10 ani pentru handicap si de nici un fel de reducere pentru grupa 1 si grupa 2 de munca?
lumimor a scris:
Deci nu beneficiez de reducerea de 10 ani pentru handicap (...)

Pentru a beneficia de aceasta reducere, trebuie sa realizati doua treimi din stagiul complet de cotizare in conditii de handicap (legea vorbeste despre handicap preexistent calitatii de asigurat). Adica sa lucrati, ca persoana incadrata in grad de handicap, o perioada de cel putin doua treimi din 34 de ani si 4 luni.

lumimor a scris:
(...) si de nici un fel de reducere pentru grupa 1 si grupa 2 de munca?

Potrivit legii privind sistemul unitar de pensii publice, perioadele lucrate in grupa I si II de munca sunt asimilate perioadelor lucrate in conditii deosebite. Pentru 18 ani lucrati in conditii deosebite, reducerea varstei standard de pensionare este de 4 ani, cum am scris in mesajul anterior.
Multumesc pentru raspunsuri.Sunteti ca de obicei,cei mai buni/ SARBATORI FERICITE TUTUROR////

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la pensie marimar09 marimar09 Buna seara,am o intrebare pentru mama mea,nascuta in 26 iunie 1965,are 28 de ani si 5 luni de munca la care se aduga 1 an de somaj,din care 26 de ani si 4 luni ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare la femei in grupa 1 de munca moldovan_margareta moldovan_margareta Varsta de pensionare daca am lucrarti in grupa 1 de munca 26 ani si 6 luni si am 1 copil, am 44 ani si 7 luni .Dupa noua lege la ce varsta pot sa ies in ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie ioana_paunescu ioana_paunescu Femeie, 46 ani, 30 ani munca. care este solutia pt a iesi la pensie cat mai repede? (vezi toată discuția)