avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care este varsta de pensionare?...in conformitate cu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care este varsta de pensionare?...in conformitate cu noua lege

O profesoara nascuta in noiembrie 1951 potrivit anexei nr.5 a implinit varsta de pensionare in octombrie 2010? Raportat la art.. 128 din Statutul personalului didactic
("Personalul didactic din invatamantul preuniversitar de stat cu gradul didactic l sau cu titiul stiintific de doctor, care dovedeste competenta profesionala deosebita, poate fi mentinut ca titular in functia didactica pana la 3 ani peste varsta de pensionare la cerere, cu avizul consiliului profesoral al unitatii de invatamant exprimat in urma votului nominal deschis si cu aprobarea anuala a inspectoratului scolar") mai trebuie sa faca aceasta cerere pentru prelungirea activitatii sau are dreptul,tinand seama ca in noua lege varsta de pensionare a crescut la 63 de ani, de a preda in mod automat pana la 63 de ani?
Cel mai recent răspuns: arhontele , utilizator 07:33, 21 Decembrie 2010
Varsta standard de pensionare nu este de 63 de ani pentru toate femeile, ea difera in functie de data nasterii. Doamna pentru care intrebati indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta potrivit Legii nr. 19/2000. De altfel, varstele standard de pensionare si stagiile complete si minime de cotizare ale doamnelor nascute pana in decembrie 1954 nu au fost modificate prin legea privind sistemul unitar de pensii publice (puteti compara anexa 5 a viitoarei legi cu anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001).

Varsta standard de pensionare a persoanei pentru care intrebati este de 58 de ani si 11 luni, atat potrivit actualei legislatii in domeniul pensiilor, cat si potrivit viitoarelor prevederi ale acesteia. Doamna poate (si inteleg din art. 128 al Legii nr. 128/1997 ca trebuie) sa faca aceasta cerere, pentru a fi mentinuta in activitate pana la maxim 61 de ani si 11 luni.
Va multumesc pentru raspuns....si pentru rapiditatea cu care ne ajutati...Sarbatori fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca , pensie pentru limita de varsta arhontele arhontele Daca o persoana nu a depus dosarul de pensionare la data la care a implinit varsta standard de pensionare conform anexei 5 i se intrerupe in mod automat ... (vezi toată discuția)
Cand pot beneficia de pensie? ContSters162968 ContSters162968 Buna ziua ,Sunt profesoara ,nascuta -24 noiembrie 1951--in activitate din 1973,septembrie ,1 Am o intrerupere de 6 luni,din perioada cand aveam statut de ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta MHT RICA MHT RICA BUna ziua Mama lucreaza din 1978, cand se poate pensiona la ce varsta. MUltumesc. (vezi toată discuția)