O tanara este agresata verbal in cele mai josnice moduri in timpul unei ore , profesoara inafara de cuvintele de adresare catre agresorul acesteia "potolestete nu auzi ! " nu ia nici o masura ba mai rau dupa ce eleva paraseste clasa in plans aceasta anunta directorul ca ea l-ar fi provocat pe tanarul care nu o lasa in pace in timplul orei .
intrebarea este : Ce masuri se pot lua impotriva profesoarei nepasatoare si a elevului care a adus tanara in stadiul de soc ?
AVLIL draga (scuza-mi familiarismele)... io cunosc astfel de sisteme...
de ex. ...dreptul german ... sau cel englez.... sau cel american!!! Teoretic exista si in aceste sisteme posibilitatea actiunii civile in procesul penal, insa este foarte limitata, motiv din care se foloseste foarte rar (asta ca sa nu zic niciodata)
Si crede-ma, si io am fost un pic socat la inceput, insa dupa ce mi s-a explicat ce si cum am ajuns la concluzia ca da, au dreptate!!!
Aha... inca ceva... crede-ma, sistemele astea sunt muuuuuuuuuuuuult mai eficiente decat cel romanesc!!!
Altminteri... n-am inteles exact ce voiai sa spui cu culpa civila e relativa la parti iar cea penala se refera la protejarea intregii societati... cred ca n-am prins eu ideea!
In dreptul american prima logica a unei plangeri penale e sa demonstrezi prejudiciul si... sa ceri daune!!!
Ca procesul in care au fost acuzati sefii unor societati de producere arme de omor din culpa! Li s-au cerut bani, bani, bani...
De fapt, in dreptul penal american, scopul multor victime e obtinerea unor despagubiri. =D> Pentru o victima a unei crime, "closure" se obtine prin condamnare sau prin primirea de despagubiri...
Mai ciudat e chiar ca se poate continua un proces in care s-au cerut despagubiri, chiar daca din probe reiese ca nu e vorba de fapta penala, ci doar de o culpa civila. :)) E ciudat rau... dar se trimite juriul acasa, totusi se continua acelasi dosar! :-/
In ceea ce priveste dreptul german, nu-l cunosc, dar are elemente de drept anglo-saxon, iar cel englez sustine iar despagubirea victimei din procesul penal.
Culpa civila e, ca regula, greseala mea in fata ta, vinovatia penala e vina mea in fata ta, insa avand implicatii referitoare la pericol social, are alte reguli de determinare, urmarire etc. Ideea era ca vinovatia are implicatii mai grave la nivel social decat culpa civila si de aceea si reglementarea difera.
Din punctul meu de vedere, sistemul american e prost, prost, prost rau! Dar e numai o parere...
Ma amuza cat de mult ne-am departat de intrebarea initiala...
Insa ma simt dator cu un raspuns...
OK in dreptul american exista multe ciudatenii... printre care: desii in procesul penal inculpatul a fost gasit vinovat, intr-un proces civil paralel se poate dovedii ca nu este vinovat (mde... diferente ale notiunii de vinovatie) sau viceversa (in procesul penal inculpatul este nevinovat, insa in procesul civil plateste despagubiri- vezi O.J. Simpson)... poate si din cauza ca fiecare stat are legislatie penala proprie...
In Anglia (adica in Walles+Anglia, Scotia, Irlanda si Gibraltar, pentru ca exista 4 ordini de drept diferite, cu izvoare diferite) se acorda despagubiri... insa scopul acestor despagubiri nu este identic cu scopul despagubirilor din actiunea civila in Romania.
Partea vatamata (mai bine zis victima) nu are in acest proces penal nici un drept, poate fi audiata cel mult ca martor. Aceste despagubiri sunt acordate de instanta uneori ( acordarea lor nu este obligatorie) de oficiu, insa partea are posibilitatea sa solicite despagubiri civile in proces civil separat. In acest proces civil nu exista nici o influenta a hotararii din procesul penal!!!
In privinta Germaniei... nu se acorda nici un fel de despagubiri... Teoretic exista posibilitatea unei cereri de acordare a despagubirilor, (Adhesionsverfahren) in procesul penal insa nu face nimeni uz de ea (sub 1%)... O astfel de cerere ar intarzia mult procesul penal, deaorece partea vatamata trebuie sa dovedeasca toate elementele cererii, inclusiv intinderea despagubirilor, or in Germania procesele penale (in special cand exista arestati) trebuie terminate inainte de 6 luni, altfel o prelungire a arestului e aproape imposibila...
Scuze, am uitat ceva:
io vad vinovatia penala un pic altfel: si anume fiind vina fata de lege, pentru ca regula este ceva de genul "intentie (sau culpa) raportata la elementele obiective al infractiunii, iar nu la victima!
Rezolvarea situatiei prezentate nu tine nici de politie , nici de justitie. Tine de scoala la care este prietena ta.
E ca si cum ai vrea sa tragi cu tunul intro musca care te deranjeaza. Exista situatii de competente minore care, datorita faptului ca cei in drept nu fac nici o analiza a situatiei si nu iau rapid masurile care se impun, degenereaza in amplificari la nivele prea mari pentru ele si care produc sufocari ale acestora..
Sa stii ca subiectul prietenei tale este general in scolile noaste ( vezi si tu prin mass-media ce se intampla de la tras in elevi cu pistolul la batutul unei profesoare ) si este strict legat de deteriorarea relatiilor si disciplinei in scoala.
Trebuie sa intelegi ca profesoara nu stapaneste disciplina la clasa si ii este frica de implicatiile asupra propriei persoane daca intervine asa cum ii dicteaza functia si demnitatea umana.
Cred ca este bine ca prietena ta sa faca o adresa catre directorul scolii spre stiinta inspectoratului scolar de care apartine si (ministerului educatiei daca vrea ) in care sa solicite rezolvarea corecta a cazului.
Daca ar fi procedat asa fiecare dascal si fiecare elev care are probleme la scoala Scolile , Inspectoratele Scolare si Ministerul Educatiei ar fi fost sufocate de plangeri care asteaptau solutionarea si poate sub aceasta presiune, ar fi trecut direct la solutionarea unei probleme fundamentale, care distruge procesul de educatie si care are radacini adanci si greu de eliminat.
Daca vrei si rezolvare, expunerea subiectului sa nu depaseasca o pagina. Prea putini pot citi atent mai mult de o pagina astazi. Un student mi-a spus dezinvolt ca el nu a scris in viata lui mai mult de jumatate de pagina si eu ii cer sa gandeasca, sa calculeze si sa scrie trei foi si asta este cu totul inadmisibil. M-am dus cu gandul la dascalii care l-au invatat si educat si i-am inteles si pe ei si mi-a parut rau de student.
Daca vrei te pot ajuta sa faciti acea adresa in cazul in care soliciti expres aceasta in acord cu prietena ta.