avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie si vizite ale minorilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie si vizite ale minorilor

Stimati avocati,consultanti am o intrebare care priveste pronuntul definitiv al divortului.Sunt 3 minori rezultati din casatorie si in urma divortului minorea cea mare ia revenit tatalui si ceilalti 2 mamei,dar judecatorul nu a mentionat nicaieri in scrisoarea definitiva ca tatal are dreptul sa-si vada cei 2 minori cu vizite regulate in weekenduri sau vacante asa cum prevede defapt legea si cum se procedeaza in orice tara civilizata.Nu intelegem nimic din toate acestea, face un judecator legea dupa cum este platit mai bine sau dupa dreptate.Daca acel copil este obligat de mama sa spuna minciuni la depunerea marturiei ,asta chiar inseamna ca tatal care si-a iubit copii si inca ii iubeste si vrea sa aiba pur si simplu un contact normal cu copii ca tata si copil si invers e chiar asa iesit din comun?
Se pare ca mama nu-si doreste sa aiba contact cu minora cea mare,altfel ar fi vrut si ea un program de vizitare cu ea.Deci tatal trebuie doar sa plateasca pensie alimentara si nu are dreptul sa-si vada copii si sa aiba contact cu ei.E vorba de fratele meu(tatal copiilor) si mie mi se pare foatre iesit din comun ca tata sa nu ai dreptul sa-ti vezi copii,asta doar pentru ca fosta sotia vrea sa se razbune pe tata,dar din cate stiu eu legea spune altceva.El se pare ca a avut o avocata cam care a lasat totul balta si nu a cerut ce a vrut si el.E un barbat cu un salariu de aproape 800 ron si nu-si poate permite sa dea bani multi la avocati si judecatori.
Minora cea mare care a ramas la el e la liceu si costa si asta ceva si trebuie sa mai si manance si ei.
Deci intrebarea mea ar fi ce ar putea sa faca sa aiba pur si simplu vizite regulate cum e legea cu ce 2 minori si cam cat ar costa sa faca un recurs?

Astept sfaturi si va multumesc anticipat,Gina
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 09:50, 23 Decembrie 2010
Daca actiunea a avut ca obiect divort , incredintare minori si stabilire pensie, nu avea cum sa se pronunte judecatorul pe ce nu a fost investit sa se pronunte.
Separat puteti introduce actiune avand ca obiect dreptul de a avea legaturi personale cu minorii.
daca sotul cerea un anumit program de vizita, se discuta si despre acest lucru.
Parintele caruia nu i se incredinteaza minorul/dupa caz minorii, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta/acestia, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lor profesionala.
Astfel, pentru ca instanta sa stabileasca un program de vizita al tatalui in conditiile legii, in cadrul actiunii de divort trebuia formulata o cerere in acest sens si aceasta in functie de pozitia procesuala a tatalui in proces , respectiv de reclamant sau parat dupa cum urmeaza:
-daca tatal a fost reclamant, trebuia formulat un capat accesoriu al cererii de divort in acest sens - cu timbraj separat,
-daca a avut calitatea de parat, era necesara formularea unui cereri reconventionale cu acest obiect de asemenea cu timbraj conform legii.
Cu alte cuvinte, cata vreme instanta nu a fost investita cu o astfel de cerere, nu putea sa dispuna de la sine putere in privinta programului de vizitare, pentru ca in sens contrar ar fi acordat " mai mult decat s-a cerut "si ar fi pronuntat astfel o hotarare contrara legii.
Prin urmare in cazul de fata nu se pune problema declararii unui apel ( hotararea este atacabila intai cu apel si apoi cu recurs) pe acest motiv daca aceasta cerere nu a existat.
Tatal are posibilitatea insa oricand , pe cale separata sa formuleze o actiune avand ca obiect "stabilire relatii personale cu minorii".
Programul pe care tatal doreste ca instanta sa-l stabileasca trebuie "construit" in maniera in care acesta sa fie unul atat in interesul minorilor dar si al tatalui, iar pentru aceasta are nevoie de asistenta juridica a unui avocat.
Probele pe care va trebuie sa le solicite in dovedirea actiunii sunt:
-martori, interogatoriul paratei, inscrisuri si ancheta sociala.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in decurs cu copii Gina S.V Gina S.V Buna ziua,sotia fratelui meu a parasit brusc domiciliul fara sa spuna ca vrea sa divorteze si a plecat cu 2 copii si unul l-a lasat la tata.Nici o ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei J.M. J.M. Buna ziua, As avea si eu doua intrebari si sper sa ma lamuresc pe aceasta cale. Multumesc anticipat tuturor celor care ma vor \"lumina\" :) 1. Pentru ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei-taxa de timbru J.M. J.M. Buan ziua. Pentru capatul de cerere referitor la stabilire program liber de vizitare minor in cadrul procesului de divort trebuie platita o taxa separata de 8 ... (vezi toată discuția)