avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varstele standard de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varstele standard de pensionare

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca dupa noua lege a pensiilor femeile se vor pensiona la 63 de ani incepand cu 1 ianuarie 2011 sau aceasta lege se va aplica esalonat pana in anul 2030.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:44, 28 Decembrie 2010
Varstele standard de pensionare, atat la femei cat si la barbati, sunt diferite, in functie de data nasterii. Deci varsta standard de pensionare nu este de 63 de ani pentru toate femeile incepand cu 1 ianuarie 2011.
Va multumesc pentru raspuns.
Va rog sa ma lamuriti si in legatura cu urmatoarea problema legata tot de pensionare.
Sunt nascuta in august 1956, am 23 de ani cotizati din care pentru 14 am primit recent grupa I de munca. Deocamdata grupa I nu este trecuta in cartea de munca pentru ca am primit hotararea judecatoreasca in 22 decembrie si nu am putut continua demersurile in acest sens datorita concediilor de sarbatori.
Doresc sa va intreb daca dupa 1 ianuarie, odata cu aplicarea noii legi, se va mai tine cont de grupa I si daca in conditiile acestei noi legi mai indeplinesc conditiile de pensionare.
Va multumesc si va doresc Sarbatori fericite!
In cazul dvs. varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Potrivit art. 158 din Legea nr. 263/2010, perioadele lucrate in grupa I de munca constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite in vederea reducerii varstelor standard de pensionare. Pentru 14 ani lucrati in grupa I de munca varsta standard de pensionare se reduce cu 3 ani.

Daca veti realiza stagiul complet de cotizare de 30 si si 6 luni veti putea beneficia de pensie anticipata partiala la 55 de ani si 6 luni si de pensie pentru limita de varsta la 57 de ani si 6 luni.
Va multumesc pentru raspuns.
Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo posibilitate de investire de urgenta a unei hotarari judecatoresti. Daca as reusi sa obtin investirea hotararii de acordare a grupei I de munca pana la 1 ianuarie cred ca as putea formula cerea de acordare a pensiei in baza actualei legi.
Va multumesc.
Nu exista procedura investirii de urgenta a unei hotarari judecatoresti iar acum este vacanta judecatoreasca.

Daca v-ati judecat cu fostul angajator, nu trebuie sa investiti cu formula executorie hotararea judecatoreasca. Aceasta este executorie de drept.

Alte discuții în legătură

Constantinescu adriana, 59 de ani, galați am stagiul minim de ... CnstntnscAdry CnstntnscAdry Constantinescu Adriana, 59 de ani, Galați Am stagiul minim de cotizare de 15 ani , 6 ani în grupa a 2 a, condiții deosebite de muncă. De la Casa ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata conform legii 19/2000 - decizie de respingere lemontee lemontee Buna ziua, Am urmatoarea problema: in decembrie 2010 s-a depus un dosar pentru acordarea pensiei la care stagiul de cotizare realizat era de 28 ani, 10 ... (vezi toată discuția)
Pensie lucica crivat lucica crivat sporul de la grupa a II-a de munca ii da dreptul unei salariate sa iasa la pensie chiar daca nu are 55 de ani? (vezi toată discuția)