avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sa-l concediez ? cum ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sa-l concediez ? cum ?

Buna ziua ,
vreau sa ma ajutati intr-o problema delicata :
Am un angajat , foarte bun din punct de vedere profesional , dar care de cate ori angajez o persoana noua - deoarece in ultima vreme am tot facut angajari , societatea fiind in plina dezvoltare - incearca sa-l influenteze negativ , spunandu-le ca nu ii platesc , ca o sa-i dau curand afara , ca nu avem de lucru !!!! - ceea ce nu este adevarat .
Mi s-a intamplat sa plece oameni din cauza acestei persoane , iar cei care raman , aproape toti mi-au spus ca au primit aceleasi " informatii " cand au venit in firma .
Acum un an , i-am facut o avertizare verbala in aceasta privinta , dar vad ca in continuare procedeaza la fel .
Vreau sa-i fac un avertisment scris si apoi la urmatoarea abatere sa-l concediez .
Va rog sa-mi explicati cum sa fac sa fie totul legal.
Cel mai recent răspuns: MONICA VIDICAN , Consilier juridic 14:06, 27 Martie 2008
am scapat din vedere un aspect in aceasta discutie si anume motivele care-l determina pe acest angajat sa procedeze in acest fel pentru ca din cate inteleg este f. bun din punct de vedere profesional si logic ar fi sa fie si motivat pe masura.Deci sunt doua lucruri care se bat cap in cap si HAKMOD nu mai vede padurea din cauza copacilor, respectiv angajatul care este f. bun are niste nemultumiri, dar din anumite motive nu le exprima fatis ci le transmite prin intermediul celorlalti si poate nici nu poate pleca din anumite motive si atunci incearca sa transmita ceva patronului fiind desigur constient de valoarea sa.Eu te-as sfatui sa stai mai intai de vorba cu el ca s-ar putea sa ti-l transformi intr-un agent publicitar daca-l motivezi corespunzator valorii sale si sa devina din contestatar, responsabilul cu recrutarea personalului.Succes!
av.vieru a scris:

Eu te-as sfatui sa stai mai intai de vorba cu el ca s-ar putea sa ti-l transformi intr-un agent publicitar daca-l motivezi corespunzator valorii sale si sa devina din contestatar, responsabilul cu recrutarea personalului.Succes!

Toata admiratia!
E de departe cea mai buna solutie practica ce merita incercata.
Cu atat mai mult cu cat probarea unei atitudini ce afecteaza imaginea firmei si demonstrarea cauzalitatii dintre
aceasta si plecarea unor angajati din firma, este cred dificil de probat in instanta.
Si inainte de acest lucru, se pune intrebarea daca in regulementul intern al firmei sau CCM este intradevar prevazuta
o astfel de fapta ca abatere didciplinara.., daca nu, o decizie de sanctionare este din start anulabila.
Ne-ar fi util sa ne tineti la curent, d.¨Hakmod¨.. ce veti decide si care va fi finalitatea?
Avand o indelungata experienta in calitatea de angajator,am constatat ca intre angajat si angajator apar disensiuni,
neintelegeri si in final conflicte,pentru faptul ca una dintre parti este intr-un fel sau altul nemultumita.
Daca persoana la care va referiti,este un bun profesionist,dar recurge la asemenea gesturi,acest lucru poate sa aiba de-aface cu cateva lucruri; nu este multumit de salariu,se teme sa spuna ca nu e multumit,se teme de concurenta,incearca sa-i indeparteze pe toti ca sa ramana singur si in felul acesta sa-i "creasca valoarea",se teme sa plece din firma
deoarece are obligatii financiare (credit,datorii,etc)si nu-si permite sa plece,se teme, se teme si iar se teme........
Daca nici una din aceste lucruri nu se potrivesc,este lipsa de caracter..................
In concluzie,profesionisti se mai gasesc,oameni cu caracter,mai greu !
Solutia consta in medierea conflictului.Calea amiabila si discutia directa si sincera va fi in totdeauna cea ma buna si eficienta.
Succes !

av.vieru a scris:

''Eu te-as sfatui sa stai mai intai de vorba cu el ca s-ar putea sa ti-l transformi intr-un agent publicitar daca-l motivezi corespunzator valorii sale si sa devina din contestatar, responsabilul cu recrutarea personalului.Succes! ''

Pot sa va spun ca in urma avertismentului verbal pe care i l-am facut in urma cu ceva timp, chiar am incercat acest lucru , si chiar '' a incercat '' sa ma ajute sa-mi angajez oameni , vorbind cu fosti colegi , care au venit la interviu , unii chiar au ramas pentru o perioada , dupa care au plecat motivand acelasi ''tratament '' pe care il acorda noilor angajati .

Eu il regasesc mai degraba in mai multe dintre motivatiile facute de eu.ro.lex :

''nu este multumit de salariu,se teme sa spuna ca nu e multumit,se teme de concurenta,incearca sa-i indeparteze pe toti ca sa ramana singur si in felul acesta sa-i "creasca valoarea",se teme sa plece din firma deoarece are obligatii financiare (credit,datorii,etc)si nu-si permite sa plece,se teme, se teme si iar se teme........
Daca nici una din aceste lucruri nu se potrivesc,este lipsa de caracter..................
In concluzie,profesionisti se mai gasesc,oameni cu caracter,mai greu !''

Problema e ca discutia directa si sincera desi ar fi cea ma buna nu este eficienta atata timp cat nu-si recunoaste greselile si neaga ca ar fi implicat in astfel de" situatii " .
Oricum , intradevar in regulamentul intern pe care l-am modificat tot in astfel de imprejurari am prevazut si acest fapt , si deci pot spune ca este o abatere disciplinara . Iar in privinta lui , cred ca as castiga mult mai multi oameni buni in conditiile in care voi reusi sa il opresc de la astfel de manifestari - printrun avertisment scris sau in ultima instanta chiar si prin desfacerea cim , decat daca l-as pastra in firma , deoarece are in primul rand un efect negativ si asupra angajatilor mai vechi .

Am sa va tin la curent cu cele intamplate si multumesc mult pentru sfaturi si intelegere :)
Cu deosebita stima ,
Hakmod

Domnule draga! Cum poti lovi cel mai tare un om? Luandu-i banii!!!!! Penalizeaza-l!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisie disciplinara adrianf adrianf Saptamana viitoare sunt convocat(printr-un convocator) la o comisie disciplinara. Pot cere firmei ca cercetarea care se va face sa fie inregistrata in ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla in acest caz cu cim? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Maine urmeaza sa primesc un avertisment scris pe care evident il voi contesta la tribunal.Ce se intampla in acest caz cu CIM? Se suspenda?Merg la serviciu la ... (vezi toată discuția)
Cum inlocuim un agent de vanzari care nu aduce venituri nora barbut nora barbut [i]Buna[/i] seara, sunt manager la o firma privata de comert; am angajat de 1 an si jumatate pe post de agent vanzari o persoana [b]relativ[/b] (a lovit ... (vezi toată discuția)