avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa pentru un bun furat?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa pentru un bun furat?

Unei firme i se poate cere intrarea in insolventa pentru un autoturism achizitionat in sistem leasing si de care a fost deposedata prin inselaciune? Evident firma nu a mai platit ratele de leasing din acel moment. Firma de leasing a reziliat contractul si face cerere de intrare in insolventa pentru firma debitoare.
Ce metode ar avea firma debitoare pentru a amana solutionarea dosarului de insolventa pana la finalizarea dosarului penal si recuperarea prejudiciului?
Cel mai recent răspuns: florindbro , utilizator 19:19, 2 Ianuarie 2011
Dumneavoastra sunteti lichidator.
Daca firma nu are bani cam cat timp sunteti dispus sa o reprezentati?
Daca procesul penal dureaza 2 ani veti sta ca lichidator si fara bani pana se recuperaza bunul(daca se va recupera ceva)?

Daca firma nu are bani cam cat timp sunteti dispus sa o reprezentati?
Daca procesul penal dureaza 2 ani veti sta ca lichidator si fara bani pana se recuperaza bunul(daca se va recupera ceva)?

Intrebarea este retorica si raspunsul previzibil :
Daca apreciez ca nu sunt sanse de a recupera ceva solicit judecatorului inchiderea procedurii in baza art 131 din lege
Deci cum e cu recuperarea prejudiciului?
Asadar; firma intra in faliment si hotul scapa ne mai avand cine sa-l urmareasca.
E cam stramba legea aceasta speciala 85/2006.
Dar de ce nu vreti sa ma ajutati? Contestatie sau recurs? Sau amandoua?
Sunt sigur ca stiti cum ar trebui sa fac ca sa mai aman intrarea in insolventa. Obiectivul principal: trecerea timpului sa rezolve problema cu recuperarea bunului si poate, cu putin noroc, iesirea din insolventa.
Cu privire la admiterea unei cereri de insolventa depusa de un creditor instanta poate dispune deschiderea insolventei in procedura generala sau simplificata.
In cadrul procedurii generale judecatorul sindic poate da ( la cerere) societatii dreptul de a se reorganiza in baza unui Plan de reorganizare, procedura menita sa ajute societatea sa se redreseze iar creditorilor sa isi recupereze creantele.
Impotriva cererii de insolventa depusa de un creditor se poate face contestatie, dar contestatia este respinsa debitorul ( societatea datoare) pierde dreptul solicitatii reorganizarii judiciare.
Art. 33.  (1) În termen de 48 de ore de la înregistrarea cererii creditorului îndreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolventei, judecatorulsindic va comunica cererea, în copie, debitorului.
(2) În termen de 10 zile de la primirea copiei, debitorul trebuie fie sa conteste, fie sa recunoasca existenta starii de insolventa.
Daca debitorul contesta starea de insolventa, iar contestatia sa este ulterior respinsa, el nu va mai avea dreptul sa solicite reorganizarea judiciara

De recuperarea prejudiciului in cazul in care s-a dispus lichidarea societatii se va ocupa lichidatorul care va fi parte in procesul penal.
In cazul de fata nu se aplica regula " penalul tine in loc civilul".
O alta modalitate de a evita deschiderea procedurii de insolventa este negocierea cu societatea creditoare prin care sa incepeti plata esalonata a datoriei. Asa cum singur ati specificat penalul poate dura mult si recuperarea bunului nu va acoperii prejudiciul creat societatii de leasing.
Tocmai ratiunea evitarii unei situatii ca o societate creditoare sa intre in faliment datorita imposibilitatii de a-si recupera creditele a stat la baza aceste legi speciale.

ADELAIDA dezvolta foarte frumos subiectul pe care eu l-am prezentat pe scurt...
Dar de ce nu vreti sa ma ajutati? Contestatie sau recurs? Sau amandoua?
Sunt sigur ca stiti cum ar trebui sa fac ca sa mai aman intrarea in insolventa.

Dupa cum am afirmat , singura masura este contestarea starii de insolventa - atentie la probele pe care intelegeti sa va sustineti cererea
Daca contestatia este respinsa - recurs in conformitate cu art 8 din lege , caz in care dosarul de insolventa se suspenda pana la solutionarea recursului

Alte discuții în legătură

Recurs insolventa florindbro florindbro Recursul in cadrul insolventei suspenda executarea. Daca da, in ce cazuri? (vezi toată discuția)
Probleme cu lichidatorul iulianavoicu iulianavoicu sunt creditoare intr-un proces de insolventa, lichidatorul a gasit o masina la firma debitoare (care era pe leasing), care a fost predata conform unui contract ... (vezi toată discuția)
Insolventa - schimbare administrator judiciar Daniela Sogor Daniela Sogor Buna seara, Sunt administratorul si asociatul unic al unei societati pentru care am depus in august 2010 cerere de intrare in insolventa, procedura generala. ... (vezi toată discuția)