avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... competenta divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

competenta divort

Regulamentul CE n.2201/2003 art.3, alin.1 lett. a), pct.3 reglementeaza competenta instantelor de judecata in materie de divort in functie de domiciliul paratului. Avand in vedere urmatoarea speta: cetatean egiptean casatorit cu o romanca, locul casatoriei Milano, concetateana noastra s-a mutat in Romania unde si-a stabilit domiciliul - considerati ca aplicand reglementarea sus amintita sunt competente instantele din Romania? Eu cred ca da insa am dubii cu privire la necesitatea transcrierii casatoriei in Romania. Va rog daca ati avut experiente asemanatoare sa ma indrumati cu privire la transcriere: unde se face, cine o poate face, cat dureaza, este necesara prezenta ambilor soti??? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 11:38, 28 Decembrie 2010
Transcrierea / Inscrierea actelor de stare civila
Actele de stare civila ale cetatenilor romani (certificat de nastere, casatorie, deces) intocmite in strainatate au putere doveditoare in Romania numai daca sunt transcrise in registrele de stare civila romane.
Prin Legea nr. 94 din 5 aprilie 2004, din necesitatea simplificarii procedurilor actelor de stare civila pentru toti cetatenii romani aflati in strainatate, indiferent daca acestia au domiciliul in tara sau in strainatate, au fost introduse prevederile art. 42 alin. (2), potrivit carora:
„Cetatenii romani aflati in strainatate pot solicita inscrierea in regsitrele de stare civila romane, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei, a certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile straine, care ii privesc, in cazul in care inregistrarea actului sau faptului de stare civila a fost facuta in prealabil la autoritatea din statul in care acestia se afla.”
De asemenea, transcrierea actelor poate fi realizata si:
- personal de catre persoanele interesate, cu ocazia deplasarii in Romania;
- prin intermediul unui mandatar.
In aceste situatii, cererea de transcriere a nasterilor se depune la Primaria din Romania unde are domiciliul parintele roman sau Primaria sectorului 1 al Municipiului Bucuresti daca copilul a implinit 18 ani si doreste sa solutioneze singur problema. Transcrierea casatoriilor se solicita Primariei localitatii in raza careia are domiciliul cetateanul roman. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate depun cererea de transcriere a nasterii sau casatoriei la Primaria ultimului domiciliu din Romania sau la Primaria Sectorului 1, daca nu au avut domiciliul in tara.
Pentru a efectua transcrierea / inscrierea certificatelor de nastere / casatorie / deces la misiunea diplomatica sau oficiul consular din tara unde a fost facuta inregistrarea in prealabil, este OBLIGATORIU ca solicitantul sa prezinte documente romanesti de identitate valabile (pasaport / buletin / carte de identitate).
[ link extern ]
[ link extern ]
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatoria din uk este recunoscuta in roomania? cleopatra_000042 cleopatra_000042 buna!sunt casatorita in uk cu un tip din 2010,mai mult pentru a obtine actele (o mare prostie)ne-am separat imediat dupa casatorie,eu stau cu iubitul meu acum ... (vezi toată discuția)
M-am casatorit cu un cetatean egiptean la ambasada egiptului ... Sofia Popescu Sofia Popescu M-am casatorit cu un cetatean egiptean la ambasada Egiptului din Londra. Certificatul este supralegalizat, cu stampilele ambasadei din Londra si MAE ... (vezi toată discuția)
Transcrierea certificatului de casatorie la sector 1 bucuresti. Tanea05 Tanea05 Buna ziua! spuneti-mi va rog care e procedura de transcriere a certificatului de casatorie moldovenesc la sector 1 Bucuresti? Cit dureaza intreg procesul? ... (vezi toată discuția)