avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi pentru donatorul de sange
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi pentru donatorul de sange

Care sunt drepturile (in special la locul de munca: zi libera, plata, etc.)de care beneficiaza un donator de sange, conform legii? Care este actul normativ care specifica aceste drepturi?
Multumesc pentru promptitudine!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:55, 23 Martie 2011
HG nr.1364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange , publicata in Monitorul Oficial 820 din 5 octombrie 2006, prevede :
Art. 11. - Donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:
a) 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;
b) o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati; o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu/resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea in care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul in comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna.
Intrebarea mea este:
Ziua libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati este platita de angajator sau nu este platita? Am primit cu ceva timp in urma un asemenea raspuns: Nu se plateste! (??!!)
De asemenea, exista dreptul de a beneficia de rezultateale analizelor ce se fac pentru sangele donat?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Decembrie 2010
BG, utilizator
Poate sa-mi spuna cineva daca donatorul poate
beneficia de rezultateale analizelor ce se fac pentru sangele donat?
Multumesc!

BG a scris:

Poate sa-mi spuna cineva daca donatorul poate
beneficia de rezultateale analizelor ce se fac pentru sangele donat?
Multumesc!

Pe tot parcursul derularii procedurii de selectie ca donator de sange, persoana care participa la aceasta are dreptul sa primeasca explicatii privind scopul si rezultatele interviului, examenelor si testelor care i se efectueaza, conform normelor aprobate in temeiul lit. b) din anexa nr. 4 la Legea nr. 282/2005, cu modificarile ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata zi la donare de sange maria_roman56 maria_roman56 Va rog sa imi spuneti daca angajatorul are obligatia sa si plateasca ziua libera acordata salariatului care doneaza sange. (vezi toată discuția)
Donare sange DragosBogdan DragosBogdan Buna ziua,am donat sange intr-o zi in care eram liber de la servici si cei de la resurse umane refuza sa imi adauge o zi la concediul pe care il am,spunandu-mi ... (vezi toată discuția)
Beneficii donatori de sange werepairit werepairit Consider zi libera pentru un angajat care a vrut sa doneze sange insa a primit adeverinta de refuz din motive medicale? (vezi toată discuția)