avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... hotarare care tine loc de acordul tatalui pt emigrare ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

hotarare care tine loc de acordul tatalui pt emigrare mama cu, copil minor incredintat

Buna seara!

Tatal a refuzat sa-si dea acordul pt emigrarea minorului incredintat fostei sotii - acordarea vizei de intrare/imigrare in tara non-UE este conditionata de acest acord sau, in lipsa lui, de existenta unei hotarari judecatoresti definitive "care sa inlocuiasca acceptul tatalui".
Mama a initiat actiune in instanta, la Judecatorie sentinta a fost favorabila mamei - deci si copilului, tatal a facut apel, completul de la Tribunal a schimbat in tot sentinta initiala si a dat castig de cauza tatalui.
Motivul - pe scurt - mama nu a facut dovada existentei unei locuinte si a unui loc de munca in tara respectiva :-/ si nici ca minorul va beneficia de pregatire scolara acolo #-o in conditiile in care mama a depus probe privind acceptul unor rude de a le gazdui (document "legalizat" la consulatul roman din tara respectiva), contacte privind un loc de munca, dovezi ale capacitatii morale si financiare de a sustine emigrarea; tatal nu are stabilit program de vizita a minorului, nu tine legatura cu acesta, locuiesc in localitati diferite.
Cum sa explici "onoratei instante" procedura de emigrare mai mult decat prin depunerea la dosar a cerintelor oficiale? Mai mult decat prin depozitii repetate pe parcursul a 20 luni de derulare a proceselor, audieri repetate ale mamei si chiar ale minorului? "Nu s-a dovedit niciun demers oficial in privinta emigrarii ci doar obtinerea unor informatii in acest sens" - demers oficial presupune trimiterea unui dosar incomplet fara acest acord si deci automat respins. Cum sa le fac sa inteleaga pe distinsele judecatoare ca nu se obtine o locuinta si un loc de munca "prin corespondenta" la mii de km distanta si in eventualitatea unei emigrari?

Poate suna patetic mesajul meu, dar va rog sa ma credeti ca nu stiu ce argumente sa mai aduc in recursul pt care am mai putin de 15 zile termen de inaintare.
Daca v-ati intalnit cu o situatie similara, daca aveti vreo sugestie, sfat, idee, cunostinta despre o speta asemenea si modul de rezolvare, va rog sa ma ajutati.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:26, 1 Ianuarie 2011
athe a scris:

imi pare abuziva decizia din apel.


Ati pus punctul pe i.
Mi pe pare ca genul acesta de decizie neaga insasi efectele deciziei de incredintare a minorului. Faptul ca mama poate, fara acordul tatalui, sa faca pasaport minorului exprima clar dreptul de libera circulatie pe care mama il exercita in nnumele minorului. In plus, il poate scoate pe acesta din tara tot fara acordul tatalui si fara sa i se impuna nici o limita de timp. Politia de Frrontiera n-ar de unde sti daca mama scoate minorul din Romania pentru 1 zi sau pentru 10 ani. Pe scurt, o instanta incredinteaza minorul mamei si ii acorda acesteia niste dreptului in raport cu deciziile luate privind stabilirea domiciliului minorului, plecari in strainatate etc. si vine ulterior o alta instanta care limiteaza efectele acestei decizii. E ca si cum azi dau divort, am in final o decizie definitiva si irevocabila care atesta ca-s divortat, maine vine fosta sotie care merge in instanta si contesta dreptul meu de a ma recasatori cu altcineva pentru ca ea ma mai iubeste. Si atunci instanta imi interzice sa ma recasatoresc pentru ca as fi un fel de ''bigam moral'' fiind iubit de doua femei. Ma rog...comparatia e un pic fortata insa intrebarea e similara: Poate o instanta sa ia o decizie a carei efecte anuleaza partial efectele altei decizii (cum e cea de incredintare a minorului)?

Multumesc.
An mai bun decat precedentul.
Problema expusa de dvs. prezinta anumite probleme sub aspectul exerictarii dreptului la vizita al tatalui si dreptul de a fi vizitat de tata al minorului.

Situatia nu este deloc simpla...sub aspectul incarcaturii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

O varianta echitabila ar fi aceea a stabilirii unui program de vizita...in conditiile in care tatal ar intelege sa uzeze de exercitarea acestui drept...si sa solicite instantei un drept de vizita...

avocat Claudiu Lascoschi

b]avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Problema expusa de dvs. prezinta anumite probleme sub aspectul exerictarii dreptului la vizita al tatalui si dreptul de a fi vizitat de tata al minorului.

Situatia nu este deloc simpla...sub aspectul incarcaturii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

O varianta echitabila ar fi aceea a stabilirii unui program de vizita...in conditiile in care tatal ar intelege sa uzeze de exercitarea acestui drept...si sa solicite instantei un drept de vizita...



mca a scris:

tatal nu are stabilit program de vizita a minorului, nu tine legatura cu acesta, locuiesc in localitati diferite.


Doamna a subliniat ca tatal nu viziteaza minorul, nu are un program in acest sens etc. deci comentariul dvs. nu mi se pare tocmai in context. Daca in speta aceasta tatal avea drept de vizita, avea legaturi stranse cu minorul atunci era un alt context si asta aducea o alta discutie si alte argumente. Cum dumnealui pare mânat de orice alte intentii decat interesul de a avea aproape copilul si de a participa activ si direct la dezvoltarea lui morala si fizica atunci nu pot califica atitudinea sa decat rea-vointa si ambitie de a-si arata ''muschii''.

Daca discutam in general despre dreptul tatalui de a isi vizita minorul atunci e posibil sa apara o problema chiar si in interiorul Romaniei. Mama e la Zimnicea si tata e in Maramures. E sigur ca nu se poate plimba prea des pe distanta asta. E incalcat dreptul lui la isi vizita minorul prin faptul ca intre ei e o anume distanta? Greu de spus.

Multumesc.
Tocmai de aceea are sanse foarte mari.
In contextul in care tatal nu s-a interesat de minor nu va avea probleme sub acest aspect.
Insa cat priveste distanta comparatia dvs. imi pare lipsita de eficienta.
Nu este vorba de distanta in sine ci de posibilitatea concreta de a se exercita un drept.

Sansele in recurs sunt foarte mari daca face dovada ca va avea unde sa locuiasca.Este ca si cum s-ar judeca din nou pe incredintarea minorului...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce nu putem parasi tara daca tatal are program de vizita? cristinica11 cristinica11 Buna ziua, am vazut peste tot ideea ca daca ai decizie definitiva si irevocabila poti parasi tara. Daca insa tatal are drept de vizita, nu poti parasi ... (vezi toată discuția)
Esti tata? ai obtinut drept de vizitare sau drept de crestere si educare ? wflea wflea [b]Sunt in situatia in care am vazut ca in Romania instantele decid numai si numai ce spune sau ce este de acord mama, atunci cand este vorba de drepturile de ... (vezi toată discuția)
Incredintarea provizoriu minor ContSters126924 ContSters126924 Acum 2 ani mi sa dat custodia copilului minor.Decizia a fost definitiva si irevocabila. Anul trecut tatal acestuia a deschis proces pentru incredintarea ... (vezi toată discuția)