avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

Va scriu in numele mamei mele ... ea are 55 de ani si este in pensie de boala (fara drept de munca) de vreo cinci ani. La data intrarii in pensie de boala, ea avea vechimea completa ceruta de lege pentru pensionare pe motiv de varsta (30 de ani si 4 luni). Conform noii legi, vechimea completa este de 35 de ani. Cand va avea 63 de ani si va intra in pensie de varsta, i se va socoti stagiul complet (cum il avea in momentul pensionarii de boala) sau nu (conform noilor legi)?
Va multumesc anticipat pentru orice lamurire pe care mi-o veti da.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:24, 31 Decembrie 2010
Precizati luna si anul nasterii.
25.03.1955
Limita de varsta la 60 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani la care se va raporta punctajul mediu anual.
Varstele standard de pensionare, stagiile complete de cotizare si stagiile minime de cotizare difera, in functie de luna si anul nasterii. Deci, dupa 1 ianuarie 2011 nu ies toti barbatii la pensie la 65 de ani si toate femeile la 63 de ani.

Mama dvs. va trece la pensie pentru limita de varsta la 60 de ani. In general, pentru ca o persoana sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta trebuie sa indeplineasca, cumulativ, doua conditii:
-sa implineasca varsta standard de pensionare;
-sa realizeze stagiul minim de cotizare, stagiu care in cazul mamei dvs. este de 15 ani.

Realizarea stagiului complet de cotizare este necesara pentru ca o persoana sa poata beneficia de pensie anticipata sau de pensie anticipata partiala si pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare daca persoana a lucrat in grupe de munca sau in conditii deosebite / speciale.
Multumesc. As mai avea o intrebare ... daca are "doar" 30 de ani vechime in munca, atunci cand va intra in pensie pentru limita de varsta va fi penalizata in comparatie cu o persoana cu aceleasi venituri, dar cu vechime de 35 de ani?

Alte discuții în legătură

Cand pot sa ma pensionez? FlorinLaurentiu FlorinLaurentiu Sunt nascut in august 1954, am 33 ani stagiu de cotizare, stagiu militar cu termen redus, facultate 4 ani. Cind as putea sa ma pensionez anticipat ? (vezi toată discuția)
Varsta limita pentru pensionare marin1981 marin1981 Am 51 de ani impliniti.Am o vechime in munca de 30 de ani , din care 10 ani sunt la gr II.Imi puteti spune , va rog, care este varsta limita la care pot iesi ... (vezi toată discuția)
Data pensionare limita de varsta seneca399 seneca399 Sunt nascut in mai 1961,am 31 ani vechime in munca din care 9 ani in grupa a II-a.de munca Incepand cu 1 martie 2013 sunt pensionar invaliditate gr.III. La ce ... (vezi toată discuția)