avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită probleme cu o societate de recuperari creante
Discuție deschisă în Executare silită

probleme cu o societate de recuperari creante

am si eu o problema cu acesta firma "periculoasa" de recuperari.in anul 2007 am facut un credit la [BANCA].am platit ratele pina prin 2008 cind am plecat din tara.acum [FIRMA] trimite instiintari mamei mele ca ai va face oprire pe pensie daca nu plateste.are dreptul legal acest "SRL" de a face opriri pe salarii,pensii sau alte drpturi banesti ale unei persoane ??.intreb asta in ideea in care nu imi mai amintesc cu siguranta cine e titular de credit (eu sau mama mea).va rog sa-mi dati si mie un sfat juridic in acest sens.va multumesc anticipat !!!
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
Stiu ca e un lucru confuz faptul ca se amesteca reglementarea garantiilor reale cu a cesiunii creantelor in acelasi act normativ, dar asta nu inseamna ca cesiunea de creanta nu e reglementata acolo. Mai uitati-va la art. 2, in primul rand.

In ce priveste fata de cine se face publicitatea, din primul mesaj am inteles asa: banca se pare ca ar fi cesionat creanta catre o societate de recuperari, care acum notifica mama debitorului. Nu se stie daca mama este girant sau codebitor, dar in niciun caz nu este tert. Evident, intre parti (banca si societatea de recuperari) cesiunea produce efecte de la data contractului.

godot a scris:
Asta inseamna ca intai notifici cesiunea de creanta debitorului si apoi se ajunge la AEGRM. Dar fara prima notificare conf Cod Civil...restul e degeaba.

Ma tem ca nu e deloc asa, tot asa cum nu inteleg relevanta celor subliniate in mesaj dvs.
Ati spus ca o sa cautati jurisprudenta, ceea ce s-ar putea sa fie mai usor decat articole sau carti, pentru ca ajuta internetul:

"În alta ordine de idei, asa cum a precizat si recurenta, din interpretarea sistematica si literala a prevederilor art.1, art.2 lit.a si art.29 din Titlul VI al Legii nr.99/1999, cesiunile drepturilor de creanta îndeplinesc conditia de publicitate din momentul înscrierii avizului de garantie în Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, în cauza, fiind realizata aceasta formalitate, potrivit precizarilor de mai sus." De aici: [ link extern ]
In AEGRM se inscrie pt a se face publicitate fata de terti si nu fata de debitorul cedat care obligatoriu ia la cunostinta despre cesiune din notificarea transmisa conform Codului Civil. Atat.
Adica eu, am 2 credite sa zicem. Primul credit cesionat, notificat catre mine si inscrisa cesiunea in AEGRM. Al 2-lea credit cesionat, notificat catre mine, neinscris in AEGRM.
In momentul in care se declanseaza executarea silita, conform legii, ordinea de preferinta la distribuirea sumelor este - Creditul 1 ca e inscris in AEGRM si apoi Creditul 2 care nu e inscris. Chiar daca executarea silita a fost declansata de noul creditor al creditului 2. Banii ii ia Creditul 1. E cumva ca la ipoteca.
godot a scris:
In AEGRM se inscrie pt a se face publicitate fata de terti si nu fata de debitorul cedat care obligatoriu ia la cunostinta despre cesiune din notificarea transmisa conform Codului Civil.

N-am sa inteleg niciodata de unde trageti concluzia asta.

In momentul in care se declanseaza executarea silita, conform legii, ordinea de preferinta la distribuirea sumelor este - Creditul 1 ca e inscris in AEGRM si apoi Creditul 2 care nu e inscris.

Discutia asta nu are nicio relevanta aici. Discutam daca notificarea fata de debitor trebuie facuta sau nu. V-am dat deja un citat dintr-o hotarare, chiar nu va arunca niciun dubiu asupra parerii dvs? Mai incerc o data: "Din analiza coroborata a dispozitiilor art. 1393 C.civ si a reglementarilor art. 99 din titlul VI al legii nr. 99/1999 rezulta cu claritate ca publicitatea cesiunilor de creanta se poate face prin oricare dintre mijloacele juridice prevazute de art. 1393 C.civ, adica prin notificarea cesiunii sau acceptarea ei de catre debitor, ori prin inscrierea la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare". (Liviu Pop, Cesiunea de creanta in dreptul civil Roman, Dreptul nr. 3/2006)
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune de creanta aartist aartist prin inscrierea cesiunii de creanta In arhiva electronica de garantii mobiliare, debitorului ii este opozabila respectiva cesiune? Va putea el s-o ignore si ... (vezi toată discuția)
Inscriere arhiva ContSters320906 ContSters320906 Buna ziua, am un credit bancar pe 10 ani si dupa 8 ani de plata am intarziat la plata ratelor fapr ptr. care banca a cesionat creanta la o firma de recuperere. ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie telefonie mobila iulia pinzaru iulia pinzaru Buna seara, va rog daca se poate sa ma lamuriti, cum e cu prescrierea datoriilor? Pentru o datorie de 49 lei, reprezentand o factura restanta la o companie ... (vezi toată discuția)