avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despagubiri civile obligatia de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despagubiri civile obligatia de intretinere

ce se intampla cand debitorul unei obligatii de intretinere nu mai obtine venituri din munca, ci se afla in incapacitate de munca cu grad de invaliditate accentuat (II), iar beneficiarul a implinit 19 ani si se afla in continuarea studiilor?
Inainte de toate, dvs. nu aveti calitate procesuala. Asa fiind, intampinarea sa fie facuta de tatal dvs. Instanta va avea in vedere gradul de invaliditate al tatalui dvs. Cred eu ca poate solicita reducerea pensiei de intretinere. Daca majorul nu este in continuarea studiilor, el poate cere sistarea pensiei de intretinere.
Puteti cere reducerea sau sistarea printr-o cerere reconventionala.(actiunea dvs.in actiunea reclamantului)
Daca acel beneficiar al obligatiei nu il mai are pe tatal dv. ca si tata, atunci... nu se mai datoreaza nicio intretinere...
Ideea pe care nu o inteleg este: ce legatura este intre faptul ca tatal lui e tatal dv. si faptul ca fosta sa sotie este la a treia casatorie?
De unde banuiti ca nu ar fi copilul tatalui dv.?
De ce nu a atacat pana acum tatal recunoasterea paternitatii?
Nu cred sa faca acel om actiune si sa nu poata demonstra ca tatal dv. e si tatal lui.
Consider ca puteti face un calcul mediu lunar privind cheltuielile tatalui dv.: medicamente, regim alimentar, orice ii este actualmente necesar. Astfel, daca aratati ca tatal nu prea are din ce sa-l intretina, asta e!

Daca banuiti justificat faptul ca acel beneficiar nu este, legal, fiul tatalui dv., atunci p[uteti arata instantei si cere o adresa la Starea civila din Primaria locului sau de nastere; la dosar se va trimite o copie dupa actul sau de nastere si acolo se va vedea cum si de ce de-a lungul timpului s-a schimbat filiatia...

Eva, nu poate cere reducerea sau sistarea unei pensii care nu este, actualmente, stabilita prin hotarare. Daca legal ea nu e stabilita, nu prea e ce sa reduca sau sa sisteze... ;)
Bine-nteles ca tatal meu formuleaza intampinarea, eu doar il ajut pentru ca el nu stie (si nici eu, dupa cum se vede, de aceea va solicit sprijin).
Lucrurile stau astfel:- prin sentinţa civilă nr. ....../11.11.2004 a Judecătoriei Zărneşti, s-a stabilit în sarcina tatalui meu şi în favoarea minorului T.I.C. născut la data de 05.04.1988, majorarea cuantumului despăgubirilor civile stabilite prin sentinţa civilă nr. ......./1996 a Judecătoriei Zărneşti, începând cu data de 17.08.2004 şi până la majorat (respectiv până la data de 05.04.2006), ori noi dispoziţii ale instanţei.
Precizez că, la data împlinirii majoratului, beneficiarul pensiei de întreţinere, în cazul continuării studiilor, avea obligaţia de a deschide acţiune civilă în instanţă, de data aceasta în nume propriu pentru a solicita continuarea plăţii pensiei. Fiind de bună credinţă, tatal meu a continuat plata pensiei de întreţinere şi după împlinirea de către beneficiar a vârsţei majoratului, respectiv până în luna octombrie 2007, fără a avea la bază vreo hotărâre judecătorească, întrucât bunica beneficiarului pensiei i-a comunicat personal faptul că acesta se află încă la şcoală .
- începând cu luna august 2007 şi până în prezent, tatal meu se afla în concediu pentru incapacitate temporară de muncă datorită faptului că a fost diagnosticat cu o boală gravă - metastaza gradul IV faza terminala inoperabil, fapt pentru care în luna noiembrie 2007 a avut o interventie si i s-a facut anus contra naturii in urma careia a fost încadrat în grad de handicap accentuat.
Pentru tatal meu care toata viata a platit pensii de intretinere neputand sa faca nimic pentru el si pentru familia lui, trebuire sa existe o cale, un temei legal in baza caruia sa il ajut sa formuleze intampinarea. Poate oare sa solicite efectuarea unei anchete sociale care sa stabileasca gradul de nevoie in care se afla beneficiarul si bine-nteles sa determine mijloacele pe care le are el ca sa plateasca pensia? Va multumesc.
Despagubiri civile? :O Adica? E pensie de intretinere sau despagubire?
Nu exista obligatia introducerii actiunii la majorat, doar daca parintele nu plateste pensia se ajunge la judecata... Orice obligatie legala perfecta se poate executa si benevol.
Nu inteleg de ce, daca tot solicitati ajutor, de ce nu aduceti lamuririle cerute...
Nu are rost sa repetati in fiecare mesaj aceleasi lucruri, am inteles, daca aveati unele precizari suplimentare care ne-ar fi ajutat ar fi fost mult mai bine.

Nu e usor sa scape un om de plata pensie... nu spun ca nu se poate, dar nici nu cunoastem situatia reala in intregime ca sa va spunem de ce anume sa va folositi...
Instanta va stabili si cat e nevoia beneficiarului si cat e posibilitatea debitorului...
Acela pe care il stiti este temeiul legal, nu mai e ceva in plus... Important e nu neaparat textul legal ci cum arati ca te incadrezi acolo, cum interpretezi, care e situatia de fapt etc. Nu sunt texte legale pentru fiecare situatie practica, acestea sunt infinite...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara dupa 18 ani cinevaoricine cinevaoricine Buna ziua! Am doua intrebari: După ce minorul a implinit 18 ani si isi continua studiile tatal este obligat sa-i plateasca pensie alimentara chiar daca nu ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)
Continuarea pensiei de intretinere pe motivul continuarii studiilor dupa 18 ani. aline_doux aline_doux Buna ziua. Luna trecuta am primit instiintare de la tatal meu prin intermediul careia cere sistarea pensiei de intretinere intrucat eu am implinit 18 ani. ... (vezi toată discuția)