avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev

Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie alimentara de 25% din salariul tatalui prin mandat postal direct de la unitatea unde lucreaza acesta. Ce se va intampla dupa implinirea varstei de 18 ani a copilului? Voi primi pensia alimentara in continuare ? Cum va trebui sa procedez? Ce trebuie sa fac ca sa nu fie intrerupta acesta pensie si sa beneficieze de ea in continuare?
daca o intrerupe majorul, da singur in judecata tatal.
tatal trebuie sa-i plateasca pensia pana la 26 de ani, daca copilul isi continua studiile.
Daca nu vi se mai trimite pensia in continuare,copilul,devenit major,in nume propriu,de aceasta data ,va solicita,prin actiune judecatoreasca obligarea tatalui la prestarea unei pensii de intretinere,.eventual majorate, pana la terminarea studiilor,nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani
Ultima modificare: Duminică, 6 Iunie 2010
Radu Gabrian, Mediator
La implinirea varstei de 18 ani devine major, deci va trebui sa faca sub nume de reclamant ac tiune, depunand copia sentintei anterioare, in care pensia era platita catre dvs. pentru minor. Fiind major, va trebui sa deepuna si dovda unitatii scolare la care invata.
Pensia de intretinere se plateste pana la majorat, adica pana la 18 ani. Daca insa copilul continua studiile, plata pensiei se prelungeste pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 ani. In mod cu totul exceptional, studentii facultatilor de medicina beneficiaza de pensie pana la 26 ani. Pentru ca tatal sa continuie plata acestei pensii de intretinere, copilul dvs. trebuie sa introduca actiune in instanta , facand dovada cu inscrisuri ca isi continua studiile.
1. Cand copilul implineste varsta de 18 ani, pensia nu-i va mai fi achitata pentru ca nu mai este datorata minorului, devenit intre timp major. Obligatia de intretinere stabilita prin sentinta se refera la acordarea acestei pensii in favoarea minorului pana la varsta de 18 ani.
2. Cand implineste varsta de 18 ani, va depune a doua zi actiune la instanta, facuta personal de acesta impotriva celui obligat la intretinere, depunand alaturi de actiunea in 2 exemplare, copia sentintei prin care a primit pensie cat era minor, copia actului sau de identitate si adeverinta de la scoala din care sa rezulte ca este scolarizat. Pensia de intretinere in favoarea majorului se poate plati pana la varsta de 26 de ani daca acesta se afla in continuarea studiilor si nu realizeaza venituri. ;)

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere copil elena13 elena13 Buna ziua.Sunt divortata si copilul meu implineste luna asta 18 ani.Deja pensia de intretinere a venit redusa in aceasta luna.Baiatul este in clasa a xii.Ce ... (vezi toată discuția)
Pensie alimetara copii majori admin12 admin12 Revin din nou pe acest forum pentru a va cere ajutorul.Am nevoie de un model de cerere pentru obtinerea pensiei alimentare pentru cei doi copii ai mei care au ... (vezi toată discuția)