avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calomnie, amenintari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calomnie, amenintari

Buna ziua, as vrea sa stiu daca pot da in judecata o ruda de gradul 3, care ma calomniaza si ma ameninta constant. inregistrari audio din timpul discutiilor cu dovezi ale acestor fapte ma pot ajuta cumva? Va rog sa imi spuneti cum pot sa procedez pentru a rezolva aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:51, 30 Decembrie 2010
Da puteti merge la tribunal si depuneti plangere pentru calomnie si amenintari iar in cazul in care patiti ceva acea persoana sa fie principalul banuit eventual puteti obtine o hotarare judecatoreasca prin care nu are dreptul sa se apropie de dvs. sau casa. Mergeti la tribunal ca o sa va explice ei....
Nu exista nici macar o infractiune pentru care plangerea sa se depuna la tribunal.
Toate plangerile penale se depun fie la politie, fie la parchetul de pe langa instanta careia iar reveni competenta sa judece cauza in fond.
In ceea ce priveste infractiunea de calomnie, aceasta nu este incriminata la acest moment :
"in şedinţa din data de 18 octombrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, prin decizia nr. 8 a admis recursul în interesul legii declarat de Procurorul General al PÎCCJ şi sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cu privire la consecinţele deciziei CCR nr. 62/2007 (publicata in M. Of. nr. 104 din 12 februarie 2007) asupra activităţii dispoziţiilor articolelor 205, 206 şi 207 din Codul penal, Instanţa Supremă statuând că normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi art. 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 Cod penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare".
Avand in vedere cele de mai sus va puteti indrepta doar pe cale civila la instanta.
In ceea ce priveste infractiune de amenintare, daca suteti amenintat cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptata impotriva dvs sau a unei rude apropiate, amenintarea fiind astfel de natura sa va alarmeze, puteti formula plangere in termen de 2 luni de la data cunoasterii faptuitorului, plangere pe care o puteti depune asa cum am aratat fie la politie , fie la parchetul de pe langa instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond.
Actiunea penala se pune in miscare deci la plangerea prealabila formulata de catre dvs., iar impacarea partilor inlaturata raspunderea penala .
De asemenea in cadrul procesului penal, aveti posibilitatea sa va constituiti parte civila -cu despagubiri materiale/morale dupa caz, constituire pe care o puteti face pana la citirea actului de sesizare la prima instanta.
Pentru dovedirea plangerii formulate veti avea nevoie de 2 martori.
Consultati avocat.




Ultima modificare: Vineri, 31 Decembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plingere penala alina moise carmen alina moise carmen in cit timp de la depunerea unei plingeri penale pentru calomnie se trimite acasa citatie (vezi toată discuția)
Insulta ºi calomnia mai sunt sau nu incriminate de codul penal? eli67 eli67 în cazul unei astfel de infracţiuni cum este mai bine de procedat? Pe cale civilă sau pe cale penală?#-o (vezi toată discuția)