Puteti vinde masina linistit. Dumneavoastra sunteti proprietarul masinii. Totusi, pentru perioada cat ati fost proprietar va trebui sa o inregistrati la fisc si sa platiti impozit pentru ea. Altfel noul proprietar nu va putea sa o inmatriculeze.
Citesc si ma mir cum pot anumiti colegi sa afirme diverse.....
Dvs sunteti proprietarul de drept!!! Sunteti in masura sa vindeti cand doriti dvs atat timp cat contractul este autentic (incheiat la firma de specialitate, notar, scris de mana cu martori...etc.)
Insa in partea adoua, dvs ca posesor aveti obligatia sa furnizati cumparatorului (cui o sa vindeti masina) contract de v-c, certificat de atestare fiscala si fisa de radiere. Pt asta dvs in momentul achizitiei trebuia sa primiti tot asa certif fiscal si fisa de radiere. presupun ca nu ati primit si nu ati declarat spre impozitare conform codului de procedura fiscala (amenda 25 lei) .
Solutia:
1. daca sunteti in relatii bune cu vanzatorul din tai si el nu o radiat masina, cadeti la intelegere sa se faca contract intre el ca proprietar si un alt cumparator (adica cine va cumpara de la dvs) iar dvs sa platiti impozitul din data achizitiei si pana la vanzarea finala catre a terta parte.
2 daca nu sunteti in relatii tocmai bune si vreti sa evitati complicatiile: cereti proprietarului certificat fiscal si fisa de radiere. impreuna cu contractul din tai, fisa de radiere si certif fiscal mergeti la organul fiscal, declarati pe numele dvs ca un bun nou dobandit ( procedura standard), platiti 25 ron amenda deoarece nu ati declarat in 30 zile si in momentul in care va vine un cumparator vindeti dvs ca posesor si radiati de pe numele dvs.
indiferent de varianta aleasa nu sunteti obligat sa faceti RAR si reinscrierea la Serv Permise si inmatriculari.
Simplu, nu?
Succes
@pop sorin
Ati fi avut dreptate acum vreo 2,3 ani. De mult nu se mai radiaza masina. Se face doar transfer de proprietate.
Contractul de vanzare cumparare e autentic in orice forma, si scris la masina si de mana si la notar si fara notar si cu martori si fara martori si pe masa si sub masa. E suficient sa aiba semnaturile celor 2 parti.
La transferul de proprietate a unei masini, adica la vanzare, se predau:
masina, cheile masinii, actele masini(carte identitate, certificat inmatriculare cu semnatura vanzatorului). Ulterior vanzatorul trebui sa furnizeze si certificatul de atestare fiscala. Daca vrea si poate!. Daca nu atunci trebuie obtinut in instanta.
Fara nici o fisa de radiere, pentru ca radierea se face doar cand se scoate masina de tot din circulatie.
Intradevar, nu sunteti obligat sa faceti RAR si nici sa inscrieti masina, insa, cum v-am spus si mai sunt, sunteti obligat sa o inscrieti la fisc si sa platiti impozitul pentru cat timp a fost in proprietatea dumneavoastra.
@pop sorin
Atentie ca solutia 1 data de dumneavoastra se pedepseste pentru ca reprezinta fals in acte. Desi se mai practica nu as recomanda-o.
La peste 6 ani de activitate in radieri si inmatriculari...cred ca stiu c vorbesc!!!
In primul rand ati citit titlul si ultimul rand, ceeace e gresit. Eu am zis radiere dpdv fiscal. Va rog sa aratati unde am zis eu vreodata ca se radiaza de la politie!!!!
Daca nu ati inteles va lamuresc, nu e nici un deranj. Repet, fac radieri/inmatriculari de mai bine de 6 ani, am adus ''cateva masini din toata europa, am castigat 4 procese tangente cu radierea. Inca o data, cititi cu atentie si daca aveti intrebari sunt dispus a le dezbate. Brainstorming (anul 1 la drept).
Legat de pozitia 1. este perfect legal. Se anuleaza primul contract dupa care se incheie altul.
PS stiati ca se modifica aplicabilitatea in ceeace priveste inmatrucularile/ radierile aproape saptamanal? Stiati ca aceeasi lege se aplica diferit in fiecare judet?
''Fara nici o fisa de radiere, pentru ca radierea se face doar cand se scoate masina de tot din circulatie. ''
Absolut hilar :hammer: Va rog insistent sa NU induceti lumea in eroare.