andradaa a scris:
1.Un administrator lucreaza in baza unei conventii civile avand un salariu net de 400 lei. I se opreste impozitul , cas 10,5 si somajul 0,5? Trebuie sa plateasca si asociatia darile sau doar administratorul?
2.Un presedinte pensionar lucreaza cu contact de mandat i se retine impozitul? trebuie sa i se opreasca si alte contributii? La fel si pentru femeia de servici care este pensionara pe caz de boala dar mai lucreaza pe la bloc...impozit si atat? Asociatia nu trebuie sa mai plateasca alte dari cum ar fi cas angajator 22%, fond somaj angajator 3%???
Am reluat intrebarile puse initial pentru a raspunde si eu concret la acestea si nu la altceva.
1. Administratorul, ca persoana fizica, poate fi angajat prin CIM si nu pe baza de conventie civila. Pe baza CIM asociatia calculeaza, retine si plateste impozitele si contributiile ca pentru orice salariat din Romania.
2. Presedintele asociatiei este ales in adunarea generala, adica este mandatat de proprietari sa-i reprezinte. De aceea legal activeaza pe baza de contract de mandat. Veniturile obtinute prin contractul de mandat sunt tratate din punct de vedere fiscal ca si cele din conventii sau alte contracte civile.
Pana in 2010 conventiile si contractele civile incheiate cu persoanele fizice erau mai putin taxate. Prin reglementarile aparute in ultima vreme si mai ales in 2010, veniturile obtinute pe baza acestor contracte civile, se impoziteaza cu 16% si asupra lor se calculeaza, se retin si se platesc toate contributiile sociale. Pot fi gasite anumite exceptii nesemnificative ca si valoare. De exemplu contractul nefiind inregistrat la ITM nu raportam si nu platim nimic acolo. Venitul unui pensionar, dintr-un contract civil (de mandat) nu este supus contributiei la somaj pentru ca nu exista riscul de a intra in somaj. Dar asociatia trebuie sa calculeze si sa retina contributiile pentru pensii si sanatate chiar si pensionarilor, in conditiile legii.
Femeia de serviciu poate avea venituri doar daca este pensionata medical cu gradul III de invaliditate (maxim 4 ore/zi). Altfel, cu gradul I sau II nu are voie sa munceasca si sa aiba venituri, sanctiunea fiind pierderea dreptului de pensie incepand cu luna urmatoare producerii venitului.
Forma legala de colaborare a femeii de serviciu cu asociatia este CIM. Partial (1-4 ore/zi) numai daca este cu gradul 3 de invaliditate.