avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... prezentare la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

prezentare la divort

Buna ziua.Am si eu cateva intrebari.Cererea de divort s-a depus de comun acord, avem termenul pe 19 ianuarie si tocmai m-a anuntat ca atunci nu se afla in Romania.Eu vreau sa terminam cat mai repede divortul...si in situatia asta se va mai da un termen?Noi suntem despartiti de un an de zile , fiecare si-a refacut viata iar eu am un copil , stiu ca trebuie sa fac proces de tagada de paternitate ca sa pot trece copilul pe numele tatalului biologic...intrebarea mea este cum procedez?va trebui sa se prezinte si sotul si tatal biologic ?Va multumesc din suflet pentru orice ajutor!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:25, 16 Februarie 2011
pentru @andrea0810

Legea are caracter de generalitate.
Nu exista cate un text de lege corespunzator fiecarei situatii practice.

Daca exista o hotarare judecatoreasca prin care s-a admis actiunea in tagada de paternitate ( in care "se povesteste" ca fostul dvs. sot NU este tatal copilului, asa cum prezuma legea pana la momentul in care instanta a admis actiunea de tagada) si daca nici un alt barbat (tatal biologic) nu a recunoscut intre timp acest copil, atunci copilul are (la acest moment) filiatia stabilita fata de un SINGUR parinte.

Daca are filiatia stabilita fata de un singur parinte (mama) atunci acest SINGUR parinte, exercita SINGUR drepturile parintesti.
SINGURUL parinte n-are cum sa se dea pe el insusi in judecata aratand ca nu se intelege cu el insusi pentru a solicita incredintarea minorului. :) (cererea de chemare in judecata se formuleaza de un reclamant/parinte contra unui parat/celalalt parinte)
Instanta hotaraste incredintarea "daca filiatia copilului ... este stabilita fata de AMBII parinti" (art. 65 C. Fam). Interpretand per a contrario art 65 c. fam. rezulta ca nu se decide incredintarea atunci cand filiatia este stabilita fata de un singur parinte.

Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
romascanu, moderator
daca a primit citatia este bine. sa speram ca nu a depus cerere amanare la judecatorie pt ca pleaca din tara. oricum dvs va prezentati la data stabilita cu doi martori care sa cunosca faptul ca de peste un an de zile nu va mai intelegeti si ca doriti sa divortati. veti fi intrebata daca mai sunt sanse de impacare. acum problema ar fi numai daca doriti sa va pastrati numele lui de familie pt ca e necesar acordul lui. divortul se face oricum cu atat mai mult cu cat el v-a dat impresia ca e de buna credinta si apoi evita sa faca ceea ce a promis. legat de copil la fell va trebuie martor sa spuna ca nu aveati relatii cu sotul si ca acel copil este al altcuiva. nu nu sunteti obligata sa spuneti cine este tatal. dar certificatul de nastere se elibereaza cu lipsa nume la tata, oricum ulterior deschideti alta actiune si tatal real il poate recunoaste. asta daca nu e graba
o, ca incurcarte sun legile! Poate nu m-am exprimat destul de clar: tatal minorului apare in hotararea procesului de tagada. pe scrt: in hoatrare zice cam asa:" x (fostul sot) nu este tatal biologic al minorului, ci tatal biologic este y". Dl "y" (tatal biologic al minorului ) este in italia si vrem sa mergem si noi. Ma poate lamuri cineva cum ii pot face pasaport? Am fost la serviciul pasapoarte si nu a stiut nimeni, asa ca m-a trimis la primarie, care si acolo se suna intre ei, ca pana la urma mi-au zis "sa revin". Mai mentionez ca hotararea nu este definitiva.
@andreea0810

Dl Y apare in dispozitivul hotararii (in partea situata dupa "in numele legii...")?
V-ati judecat atat pentru tagada, cat si pentru stabilire paternitate? Au figurat ca parti in cauza atat X cat si Y?
E cam dificil de dat un sfat pana nu stim exact ...cam despre ce vorbim. Ar trebui vazuta hotararea aceea, altminteri ...putem sa batem campii cu gratie. (in frunzele mele de ceai nu prea reusesc sa vad ce scrie in hotarare :) )

In prima parte a hotararii (practicaua) apar si sustinerile in prescurtare ale partilor, deci trebuie facuta diferenta intre ceea ce a ...grait instanta (a hotarat in dispozitiv) si ceea ce a expus in partea introductiva din ceea ce au grait altii (sustinerile partilor).
Concret ...ce ziceti ca a zis instanta dupa formula "in numele legii hotaraste"?
Cuvenitele mentiuni in actul de nastere se vor face in functie de ceea ce scrie in aceasta parte a hotararii (dispozitiv).

Oricum, pana ce nu ramane definitiva hotararea instantei ...va plimbati degeaba pe la pasapoarte. Fara o copie legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila a hotararii e ...normal ca va trimit la plimbare. Si apoi, primul drum nu e la pasapoarte ci ...la starea civila pentru un certificat de nastere conform celor hotarate. (Daca s-a hotarat doar asupra actiunii de tagada, atunci se va elibera un certificat cu "liniuta" la rubrica tata. Daca s-a mai hotarat / luat act si de altceva in afara de asta, atunci o sa apara Y in loc de X).

Nu ati avut avocat in cauza care sa va lamureasca asupra acestor aspecte?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii (multumim anticipat) tavipanciu tavipanciu buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate plrflrn plrflrn O femeie si un barbat sunt casatoriti. Decid sa divorteze, Fiecare incearca sa-si refaca viata. Femeia ramane insarcinata inainte ca decizia de divort sa ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii ContSters223629 ContSters223629 buna ziua. as dori, prin amabilitatea dvs, sa aflu raspunsul la urmatoarea intrebare: sunt casatorita, despartita in fapt de mai multe luni. am conceput un ... (vezi toată discuția)