avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cheltuieli de judecata !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cheltuieli de judecata !

va rog sa-mi spuneti DACA si IN CE CONDITII,reclamantul intr-un proces civil poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata in favoarea paratului,chiar si dupa retragerea actiunii.
Sunt parte reclamanta intr-un proces civil si vreau sa stiu daca instanta ma poate obliga la plata cheltuielilor de judecata catre parat,chiar daca imi retrag plangerea.Va rog sa-mi dati si baza,sustinerea legala.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cabinet Avocat Adrian Marta , Avocat 00:23, 4 Noiembrie 2010
... sigur este proces civil???
... oricum daca va retrageti plangerea, nici una dintre parti nu mai poate fi obligata la plata cheltuielior de judecata catre cealalta parte!
Conform prevederilor codului de procedura civila: "partea care cade in pretentii, va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata".
Daca a fost comunicata actiunea catre parat... poate fi obligat! :D Sursa: Cod procedura civila!
Nu retin articolul, din pacate!
Ideea e ca daca a primit actiunea dv. e posibil ca paratul sa fi facut cheltuieli cu apararea... si nu e vina lui!
Daca renuntarea la judecata s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata catre parat, dar inainte de a se intra in dezbaterea fondului, reclamantul se afla in culpa procesuala si va putea fi obligat, la cerere, la plata cheltuieliloe de judecata.=D>Vezi Codul de procedura civila comentat Boroi-Spineanu-Matei.;)
ART. 246 Codul de procedura civila
..............
(3) Daca renuntarea s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata, instanta, la cererea paratului, va obliga pe reclamant la cheltuieli.
.............
ART. 247
(1) In caz de renuntare la insusi dreptul pretins, instanta da o hotarare prin care va respinge cererea in fond si va hotari asupra cheltuielilor.
...............
Ma aflu in acesta situatie: parat intr-un proces penal, plangerea penala a ajuns in faza de judecata, instanta a suspendat judecata si a trimis dosarul la Parchet, pentru cercetari. Parchetul a dat rezolutie cu NUP, iar intre timp reclamantul si-a retras plangerea. Vreau sa stiu cum procedez pentru a repune cauza pe rolul instantei pentru recuperarea cheltuielilor de judecata (onorariu avocat) + eventuale despagubiri (daune morale pentru tracasare, declaratii la politie, invoiri de la serviciu pentru a ma prezenta in instanta la termenele de judecata). Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2008
TIVOLI, utilizator

Alte discuții în legătură

Va rog un sfat noisette noisette am facut o actiune privind obligarea de a face si vineri ajungem la a doua infatisare. paratul a executat obligatia ce o avea, urmand ca vineri la al doilea ... (vezi toată discuția)
Inchidere proces papy03 papy03 Se poate inchide un proces de partaj succesoral? Multumesc! (vezi toată discuția)
Recurs la o cerere de renuntare la falimentul unui srlr iarina_73 iarina_73 Buna seara! As avea o intrebare. Am facut o cerere de renuntare la o actiune de CERERE DESCHIDERE FALIMENT IMPOTRIVA UNEI SOCIETATI COMERCIALE. Azi mi-a ... (vezi toată discuția)