avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen legal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen legal

La Multi Ani.
Se pot lămuri dispoziţiile neclare dintr-o hotărâre judecătorească?

Dacă apreciez că dispozitivul unei hotărâri este neclar şi ar necesita lămuriri cu privire la înţelesul său, întinderea sau aplicarea sa, ori acesta cuprinde dispoziţii potrivnice, pot solicita instanţei care a pronunţat hotărârea să-l explice sau să înlăture dispoziţiile potrivnice?
Care este termenul legal pentru acest demers? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:38, 4 Ianuarie 2011
Sigur ca da, puteti cerer sa vi se explice hotararea.
Multumesc. Daca nu va suparati, puteti sa-mi raspundeti si la intrebarea : care este termenul legal pentru acest demers?
Potrivit art.281 ind.1 alin.1 C.proc.civ., în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori acesta cuprinde dispoziţii potrivnice, părţile pot cere instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice .

Întrucât legiuitorul nu prevede un termen , înseamnă că cererea poate fi formulată oricând, atâta timp cât nu s-a solicitat punerea în executare a hotărârii .
După declanşarea executării silite, lămurirea dispozitivului hotărârii poate fi solicitată numai pe calea contestaţiei la executare, în condiţiile art.399 alin.1 teza a II-a C.proc.civ. , înăuntrul termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurirea hotararii judecatoresti anamariamed anamariamed Buna ziua, Am si eu o nelamurire, va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns. Am fost parte civila intr-un dosar in care am avut castig de cauza (fond, ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca -um pot revizuii o hotarare definitiva, irevocabila, cu investire executorie RizeaCoralia RizeaCoralia am un litigiu de munca, am fost sanctionata disciplinar, am contestat decizia respectiva in instanta, instanta de fond a admis in parte actiunea formulata de ... (vezi toată discuția)
Hotãrâre definitivã ºi irevocabilã eugen68octavian eugen68octavian Bună ziua. Am intrat în posesia unei hotărâri definitive şi irevocabile prin care am câştigat, instanţa a dispus anularea unui act administrativ ( mi ... (vezi toată discuția)