avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lamurirea hotararii judecatoresti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lamurirea hotararii judecatoresti

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns.
Am fost parte civila intr-un dosar in care am avut castig de cauza (fond, recurs, apel).
Daca in recurs am unele nelamuriri si as dori lamurirea dispozitivului unde ar trebui sa ma adresez ? La instanta de fond sau la instanta care a judecat recursul ? Mentionez ca dosarul acum se afla la instanta de fond.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:03, 8 Septembrie 2009
Potrivit art.281 ind.1 alin.1 C.proc.civ., în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori acesta cuprinde dispoziţii potrivnice, părţile pot cere instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice .

Din aceste prevederi rezultă că numai părţile pot solicita lămurirea dispozitivului hotărârii sau înlăturarea dispoziţiilor potrivnice din acesta . Cererea se adresează instanţei care a pronunţat hotărârea al cărei dispozitiv se cere a fi lămurit. Întrucât legiuitorul nu prevede un termen , înseamnă că cererea poate fi formulată oricând, atâta timp cât nu s-a solicitat punerea în executare a hotărârii .
După declanşarea executării silite, lămurirea dispozitivului hotărârii poate fi solicitată numai pe calea contestaţiei la executare, în condiţiile art.399 alin.1 teza a II-a C.proc.civ. , înăuntrul termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen legal matist68 matist68 La Multi Ani. Se pot lămuri dispoziţiile neclare dintr-o hotărâre judecătorească? Dacă apreciez că dispozitivul unei hotărâri este neclar ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca -um pot revizuii o hotarare definitiva, irevocabila, cu investire executorie RizeaCoralia RizeaCoralia am un litigiu de munca, am fost sanctionata disciplinar, am contestat decizia respectiva in instanta, instanta de fond a admis in parte actiunea formulata de ... (vezi toată discuția)
Cerere lamurire dispozitiv Antoanela Geaman Antoanela Geaman As dori sa imi comunicati parerea dvs. in legatura cu urmatoarea situatie: Actiune castigata in fond pe litigii de munca . Angajatorul declara recurs.In ... (vezi toată discuția)