avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... raspunderea administratorului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

raspunderea administratorului

Postez pe forum pt ca am nevoie de ajutorul Dvs. In anul 2003 am comis infractiunea de inselaciune, fals si uz de fals, fapta pt care am fost judecat si condamnat, alaturi sa alti doi coinculpati. In fapt am efectuat o rambursare ilegala de TVA in contul societatii la care eu eram asociat unic si administrator. Ceilalti doi coinculpati erau functionari pubici la DGFP. Ancheta penala in cauza a stabilit ca suma de bani provenita din frauda a fost impartita in mod egal intre cei trei. Mentionez ca eu am inapoiat partea mea din suma incasata in mod fraudulos. Curtea de Apel Bucuresti a decis prin sentinta penala urmatoarele:"Obliga inculpatul BA (eu) in solidar cu partea responsabila civilmente SC G.M. SRL si acestia in solidar cu inculpatii PA si TM la plata sumei de ...... catre partea civila DGFP cu titlu de despagubiri civile." In februarie 2008 DGFP a solicitat deschiderea procedurii de insolventa pt societatea in cauza, pentru o datorie mult mai mare la care au calculat si accesorii. Am cateva intrebari:
1- este normal ca alaturi de raspunderea administratorului (adica a mea) sa fie atrasa si raspunderea celorlalti doi conform hotararii Curtii de Apel?
2- pot fi reduse accesoriile tinand cont de faptul ca DGFP a asteptat o perioada mult prea mare pana sa ceara intrarea societatii in insolventa? (putea sa faca asta in termen de 30 de zile)
3- dupa eliberarea mea din penitenciar am reusit sa recuperez o parte din evidentele contabile ale societatii. Posibil sa mai gasesc ceva documente la unul din coinculpati dar care inca este inchis. Pot fi acuzat de bancruta sau de alta fapta penala in cazul acesta?
4- cu greu am reusit sa ma angajez ca sofer la o societate si am salariul de 500 ron. nu detin proprietati imobiliare. am o masina care valoreaza cca 1500 eur. sunt divortat si am copilul in intretinere. In aceasta situatie, daca se hotaraste atragerea raspunderii administratorului pentru sumele datorate DGPF, ce mi se mai poate intampla?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 21:16, 30 Martie 2008
allexis a scris:

1- este normal ca alaturi de raspunderea administratorului (adica a mea) sa fie atrasa si raspunderea celorlalti doi conform hotararii Curtii de Apel?
2- pot fi reduse accesoriile tinand cont de faptul ca DGFP a asteptat o perioada mult prea mare pana sa ceara intrarea societatii in insolventa? (putea sa faca asta in termen de 30 de zile)
3- dupa eliberarea mea din penitenciar am reusit sa recuperez o parte din evidentele contabile ale societatii. Posibil sa mai gasesc ceva documente la unul din coinculpati dar care inca este inchis. Pot fi acuzat de bancruta sau de alta fapta penala in cazul acesta?
4- cu greu am reusit sa ma angajez ca sofer la o societate si am salariul de 500 ron. nu detin proprietati imobiliare. am o masina care valoreaza cca 1500 eur. sunt divortat si am copilul in intretinere. In aceasta situatie, daca se hotaraste atragerea raspunderii administratorului pentru sumele datorate DGPF, ce mi se mai poate intampla?

1. Da
2. Nu
3. Ce s-a intamplat cu evidenta contabila a sc ? A mai tinut-o cineva ? Firma a mai avut vreo activitate?
Nu, din speta prezentata nu vad elemente pt bancruta frauduloasa, iar cea simpla cred ca-i prescrisa.
4. Ce sa ti se intample? Penal nu mai raspunzi , doar ca vei fi urmarit (salariu, bunuri mobile, imobile, etc.) timp de 5 ani de zile de catre AFP pana la acoperirea sumei cf. titlului obtinut de catre acestia prin stabilirea raspunderii personale.
Va multumesc doamna Padurariu. Speram sa-mi raspundeti. Aveti cele mai frumoase si mai pe inteles postari pe forum. De cand am fost arestat preventiv in septembrie 2004 pana in prezent societatea nu a mai avut activitate si nici evidenta contabila nu a mai fost intocmita. Eu am acum evidenta societatii pana la finele anului 2002. Evidenta pe anii 2003 si 2004 a fost tinuta de unul din cei doi coinculpati (evidenta pe care nu o am) care a introdus o facura falsa in baza careia s-a facut rambursarea de TVA. Dupa eliberarea mea idin penitenciar am colaborat cu DGFP, le-am pus la dispozitie chitantele cu care eu mi-am achitat partea din suma provenita in mod fraudulos, am dat si o declaratie ca societatea nu detine bunuri care sa poata fi executate silit. Falsificarea evidentelor contabile (factura falsa) constituie bancruta frauduloasa. Este si in acest caz?
Daca se va stabili ca este bancruta frauduloasa mai raspund penal? este de fapt o singura actiune (rambursarea ilegala de TVA) care a generat cf Cod Penal o concurenta de infractiuni.
Ce se intampla daca dupa 5 ani nu reusesc sa acopar din salariu suma datorata? Eu din 500 ron abia reusesc sa-mi cresc copilul.
allexis a scris:

1. Falsificarea evidentelor contabile (factura falsa) constituie bancruta frauduloasa. Este si in acest caz?
Daca se va stabili ca este bancruta frauduloasa mai raspund penal? este de fapt o singura actiune (rambursarea ilegala de TVA) care a generat cf Cod Penal o concurenta de infractiuni.
2. Ce se intampla daca dupa 5 ani nu reusesc sa acopar din salariu suma datorata? Eu din 500 ron abia reusesc sa-mi cresc copilul.

1. In prezenta speta, falsificarea facturii fiscale de către administratorul unei societăţi comerciale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. (vezi: I.C.C.J., secţia penală, decizia nr. 2412 din 4 mai 2004).

Te rog, pentru a-mi forma o parere completa si pentru a te ajuta , daca se poate sa citezi exact dispozitivul deciziei penale . Vreau sa vad ce a retinut instanta si mai ales, cum a motivat .
2. Am spus ca in 5 ani , daca cei de la executari silite (in urma stabilirii raspunderii personale ...si evident, daca se va intampla asa ceva..) nu-ti gasesc niciun venit, bun, etc. care sa-l poate executa silit, executarea silita se prescrie. In schimb, daca executarea silita incepe prin poprirea pe salariu sa spunem, ea nu va inceta decat cand toata suma va fi incasata! Deci executarea silita continua...pana la incasarea sumelor din titlu.

Speta ta comporta mai multe discutii.

Elis, te rog daca se poate sa muti acest topic la DREPT PENAL.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2008
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii
Ce inseamna "Dispozitivul deciziei penale"? va intereseaza articolele din CP prin care s-a incadrat infractiunea?
Ce scrie la sfarsitul acelei sentinte: incepe cam asa : "In numele legii hotaraste:....in baza disp.art.......condamna inculpatul la ..."
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2008
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Ce inseamna? Dahrma Dahrma Ce inseamna infractiune de bancruta? (vezi toată discuția)
Raspundere personala administrator.caz penal? sonder sonder Buna.Sunt unic asociat si administrator al unei firme cu probleme.Societatea are datorii la stat de aprox 400mii lei,si la furnizori de aprox 200mii lei,si se ... (vezi toată discuția)
cazul meu-bancruta frauduloasa da sau nu ? ContSters109788 ContSters109788 Buna ziua, Povestea sta cam asa: infiintez un srl cu un asociat( eu si administrator), srl nu va avea activitate dar achizitionez materie ... (vezi toată discuția)