avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Cursul de schimb şi piaţa ... reactualizare leu-dolar 1947
Discuție deschisă în Cursul de schimb şi piaţa monetară

reactualizare leu-dolar 1947

uitandu-ma pe o solicitare facuta pe forum in legatura cu posibilitatea reactualizarii valorilor leului si a dolarului din 1947 pana astazi, am observat ca a fost citit de peste 2000 persoane. Inseamna ca, in situatia mea se afla si alte persoane.
As dori sa comunic celor interesati ca, desi nu exista reglementari in domeniu, desi "marii specialisti" de la universitati de stat si particulare nu au dorit sa raspunda solicitarii mele, iar altii mi-au cantat prohodul, am reusit, deocamdata pe fond, sa castig procesul cu statul roman.
Metoda admisa de instanta este echivalarea acoperirii in aur a leului si dolarului din 1947 cu valoarea la zi a aurului. Sa vedem ce va mai fi.
S'altare!
Cel mai recent răspuns: titi marina , utilizator 12:03, 28 Ianuarie 2011
Eu cred ca pierdeti de 5-10 ori valoarea reala (sau echitabila, nici nu stiu cum sa formulez) prin aceasta metoda de calcul, in special pentru ca in 1947 gramul era foarte scump (monede multor tari fiind legate de el si in multe tari inflatia imensa facand agentii economici sa tina cat mai mult la aur) iar acum este foarte ieftin (in raport cu media istorica).

1 unitate bursiera Dow Jones a fost constant cumparabila cu 1 uncie de aur, pana cand aceasta relatie s-a rupt in ultimii 40 de ani (acum raportul e aproximativ 10/1).

Din acest motiv, calculul echitabil mi se pare a fi urmatorul: luati ultima rata de schimb valutara si asumati ca ati cumparat certificate de Trezorerie SUA in 1947. Aplicati randamentul mediu anual al acestora in ultimii 60 de ani (aprox 5% anual) si va da rezultatul. Altfel spus, decat a apela la aur a carui pozitie dominanta s-a terminat in 1971 odata cu Bretton Woods, mai bine apelati la singurele certificate valorice care au continuat neintrerupte fara devalorizari sau renominari in toata aceasta perioada, cele ale SUA.

Cred ca o instanta ar putea aprecia argumentul (desi metoda cu aurul vad ca este omniprezenta).

Ca sa fie clar: in 1947 oricum dolarul american era legat de pretul aurului (prin acordul Bretton Woods), deci a converti in dolari e acelasi lucru cu a converti in aur. Prin urmare, dumneavoastra aveati in 1947 o mare suma de dolari pe care ati fi investit-o minimal in certificate de trezorerie SUA. Istoricul acestora este cunoscut si va da rezultatul actual.
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
eumarian, utilizator
S'altare!
Credeti ca gasiti in Romania un "specialist" care sa foloseasca metoda sugerata de dv?. N-au fost in stare sa se pronunte nici macar pe metoda acceptata de instanta si descrisa mai sus.
Alternativele erau:
-transformarea in dolari a leilor din 1947 si echivalarea cu dolarul de astazi- metoda de respins din start;
- folosirea reactalizarii facute de BNR si INSSE prin ordinul dat pentru Legea 10, adica 1303,33 lei 1948- leu 2001- metoda de respins prin prisma devalorizarii leului imediat dupa stabilizarea din 1947;
- metoda echivalarii prin folosirea pretului unciei de aur in 1947 si acum. Am propus si aceasta metoda instantei, insa nu am insistat prea mult pe ea, deoarece se admisese metoda echivalarii aur 1947- aur 2010, iar expertul se pronuntase deja.
Pentru aceasta metoda, am folosit site-ul MEASURINWORTH, site oficial in care am gasit pretul unciei de aur in 1947, pe piata din new York si Londra: 35 dolar(8,40 lire). Am accesat site-ul Kitco unde se publica pretul aurului la zi pe piata londoneza. Facand un calcul privind valoarea aurului ce putea fi cumparat in 1947 cu cel de astazi, pe piata internationala, rezultatul a fost superior ca valoare, dar nu cu foarte mult.
De aceea am renuntat la aceasta metoda de calcul, cerand instantei sa ramana la echilarea gram aur/leu 1947- gram aur/leu 2010 si dolar/leu/gr aur 1947- gram aur 2010.
De aceea, ma indoiesc ca valoarea de recuperat ar fi de 5-10 ori mai mar
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
titi marina, utilizator
Am facut un calcul cu datele certificatelor de trezorerie americane de aici [ link extern ]

La preturile actuale ale aurului, ati castigat putin peste cele mai bune certificate din cei 60 de ani. Dar asta doar daca in Romania aurul si dolarul se aflau in aceeasi corelatie de 35. Stiti cumva cat costa aurul / dolarul in lei 1947 si daca pretul era liber stabilit? Ma refer la Romania, in vest uncia de aur a fost echivalenta pana in 1971 cu fix 35$ (conform acordului Bretton Woods), nu varia.

In al doilea rand, in 2000 aurul costa 270$, in 2010 a ajuns la ~1400$, peste 10 ani poate fi iar 300$. Deci pot fi diferente foarte mari (de 5 ori) din perspectiva arbitrarului datei de echivalare a aurului.

Metoda sugerata de echivalare presupunea prima varianta, sa transformati in dolari americani si sa aplicati cea mai mica dobanda SUA (cea a certificatelor lor de trezorerie).
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
eumarian, utilizator
multumesc pentru interes.
ce spuneti dv cu certificate de trezorerie, este o utopie in romania.
Multumesc lui dzeu ca am gasit un judecator corect care sa-mi dea macar sumele de care vorbeam.
Si asta dupa ce BNR si-a declinat competenta de stabilire a unei valori de echivalare( desi pentru Legea 10/2001 o facuse) spunand ca nu are criterii de echivalare.
A fost nevoie si de curajul unui conferentiar universitar de la FEEA Craiova care sa sustina ca, moral si echivalarea (gram aur 1947/ gram aur 2010) acceptata este doar o mica indreptare si morala a abuzurilor facute de comunisti. Inca o data, multumesc lui dzeu ca mi s-a recunoscut si aceasta suma, desi lupta nu este incheiata:sigur urmeaz un recurs, pentru ca urmasii lui Ilici asa s-au calit: considerand proprietatea un moft.
Buna ziua,
Am o speta asemanatoare, si m-ar interesa daca imi puteti spune ce continut de aur ati luat in considerare in 2010 pt. 1 leu. Eu trebuie sa fac o reactualizare pentru intervalul 1952 - 2010. Pt. 1952 am echivalarea acoperirii in aur a leului (79.35mg/leu), insa nu imi este clar pt. 2010 ce nivel ar trebui sa folosesc.

Va multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Reactualizare valoare leu/dolar titi marina titi marina buna ziua, pe rolul unei instante, se judeca o pricina in care eu, reclamantul, am dat in judecata statul roman pentru recuperarea sumelor de 277.000 lei si ... (vezi toată discuția)
Revenire_metode de reactualizare leu-1947, dupa stabilizare- leu 2010 titi marina titi marina prin luna mai 2010, intrebam pe forum daca poate cineva sa-mi spuna cum se calculeaza valoarea reactualizata a leului din 29 aug 1947, astazi. Cineva mi-a ... (vezi toată discuția)
Cursul euro dec. 2010 PUFACONT PUFACONT va rog sa/mi spuneti si mie cursul euro le 31.12.2010 folosit in contabilitate (vezi toată discuția)