avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Cabinet avocatial in faliment?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Cabinet avocatial in faliment?

Exista posibilitatea ca un cabinet avocatial sa intre in faliment/lichidare?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:35, 8 Aprilie 2008
sincer, nu prea cred. in faliment in sensul legii insolventei in orice caz nu, intrucat nu este societate comerciala. in cazul in care totusi cabinetul are datorii si este in imposibilitate de plati, raspunde titularul si se pot exercita actiuni pe dreptul comun impotriva lui. parerea mea.
E interesanta intrebarea.
Poate numai in cazul societatii civile profesionale cu raspundere limitata. Dar trebuie sa mai citesc.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2008
Gabriela Mihai, Avocat
Este vorba de un cabinet avocatial individual. Avocatul cu pricina si-a motivat neindeplinirea unor obligatii asumate prin contract catre un client, prin faptul ca are probleme, cabinetul sau fiind in stare de faliment! E greu de crezut asa ceva, atata timp cat onorariile incasate de catre acel avocat sunt substantiale si numarul clientilor sai foarte mare! Acesta este motivul pentru care v-am si adresat intrebarea...
Casbinetul individual de avocat este forma de exercitare a profesiei, nu forma de asociere in vederea exercitarii profesiei.
Cabinetul de avocat nu are personalitate juridica, el fiind forma de exercitare a profesiei a avocatului titular. Acesta din urma raspunde cu propriul patrimoniu ( supus afectatiunii profesionale) pentru toate datoriile ce au legatura cu profesia sa. Cabinetul neputand avea calitate procesuala implicit nu poate avea calitatea de debitor si nici de creditor. Onorariile ce se incaseaza pe chitanta ce are in antet trecut Cab de avocat Xulescu sunt de fapt veniturile persoanei fizice Xulescu, pentru care acesta datoreaza impozit, taxe etc..Xulescu personal fiind inscris la ANAF ca si contribuabil nu cabinetul sau individual.
Deasemenea parte contractanta cu calitate in contracte nu este cabinetul ci reprezentantul acestuia(avocatul titular sau daca este cazul avocatii colaboratori sau angajati ce semneaza contractul )

Ca si concluzie in nici un caz nu poate intra in faliment un cabinet individual de avocat.
Da, si eu zic ca, fiind persoane fizice autoritate, avocatii nu intra sub incidenta Legii nr. 64/1995, a falimentului. In cazul in care avocayul nu plateste taxele si impozitele necesare exercitarii profesiei, debitorul poate recurge la executare silita. Pentru neplata consecutiva timp de 6 luni a cotizatiilor la barou sau casa de Asigurari a Avocatilor, sanctiunea este suspendarea din profesie.

Alte discuții în legătură

si-a facut cineva stampila personala ca av. stagiar colaborator? marinaL marinaL Buna! Am si eu o nelamurire. Este vorba de posibilitatea de avea clienti proprii, iar indrumatorul imi permite. Imi poate spune cineva care e procedura ... (vezi toată discuția)
Stagiar, colaborare cu mai multi avocati Georgelius Georgelius Buna seara dragi colegi, O amica, proaspat avocat, mi-a supus atentiei o problema privind colaborarea sa, careia nu i-am gasit o rezolvare, ba mai mult i-am ... (vezi toată discuția)
Contractul de colaborare al stagiarului Lucian Croitoru Lucian Croitoru Un avocat [b]stagiar [/b]care are un contract de colaborare cu o forma de organizare a profesiei (un cabinet individual, de exemplu) poate sa aiba dreptul la ... (vezi toată discuția)