avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... bilet la ordin
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

bilet la ordin

daca un client (pers fizica) al unei banci a garantat creditul pe care l-a contractat cu un bilet la ordin, in momentul in care si-a achitat obligatiile de plata banca este obligata sa ii restituie acel bilet la ordin?
este vreo lege care reglementeaza acest aspect?
Cel mai recent răspuns: godot , utilizator 14:22, 6 Ianuarie 2011
biletul la ordin se returneaza in original catre emitent. ar trebui sa scrie in contractul de credit acest lucru.

faceti o sesizare scrisa catre banca in care aratati plata integrala a datoriilor si solicitati returnarea BO. comunicati sesizarea cu confirmare de primire si pastrati dovada comunicarii.
imi puteti indica si un text de lege?

multumesc
Cod Procedura Civila

Art. 371 - 5) - Executarea silită încetează dacă:

a) s-a realizat integral obligaţia prevăzută în titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum şi alte sume datorate potrivit legii; în acest caz, executorul va preda debitorului titlul executoriu, menţionând pe acesta stingerea totală a obligaţiilor;
M-am uitat prin legea cambiei si BO- Legea nr. 58/1934 :

Art. 43 - Trasul care plăteşte cambia poate pretinde ca aceasta să-i fie predată cu menţiunea de achitare scrisă de către posesor.

Posesorul nu poate refuza o plată parţială.

În caz de plată parţială trasul poate cere să i se facă pe cambie menţiune de această plată şi să i se dea o chitanţă.

Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
godot, utilizator
si in :

NORME-CADRU Nr. 6*) din 8 martie 1994
privind comerţul făcut de instituţiile de credit cu cambii şi bilete la ordin
*) Notă:
Cuprinde toate modificările aduse actului oficial, inclusiv cele prevăzute în:
Norma Nr. 2/05.01.2009 Publicată în M.Of. Nr. 30/15.01.2009

Pct. 245. - La cererea trasului, odată cu primirea plăţii, posesorul cambiei poate preda titlul pe care a înscris menţiunea "achitat".
Pct. 246. - În cazul în care trasul solicită o chitanţă separată de titlu prin care să se probeze efectuarea plăţii, posesorul poate proceda la remiterea unui astfel de act.

Pct. 247. - *** Alin. 1 a fost abrogat de Norma nr. 7/2008

Restituirea voluntară a titlului debitorului de către creditor constituie dovada eliberării acestuia şi a codebitorilor săi solidari de obligaţiile cambiale pe care şi le-au asumat.

În caz de contestaţie va trebui să se facă dovada, prin orice mijloc de probă, că restituirea titlului de către posesor debitorului său s-a făcut în mod voluntar.


M-am pus la punct si eu cu ocazia asta :)



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin xerxes xerxes buna seara! daca o societate comerciala a emis un B.O. cu titlu de garantie, fara a mentiona data scadentei, iar creditorul a completat ulterior data ... (vezi toată discuția)
Bo analici analici Buna ziua Am un bilet la ordin de la un furnizor care are data scadenta 31.01.2012 intrebarea mea este daca mai pot sa il depun la banca pentru ridicarea ... (vezi toată discuția)
Bo avalizat instituit cu titlu executor micha20 micha20 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Am avalizat un BO in 30 iun.2006 pt un credit de investitii la o societate. In 2009 banca a cerut ... (vezi toată discuția)