avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general BO
Discuție deschisă în Contabilitate în general

BO

Buna ziua
Am un bilet la ordin de la un furnizor care are data scadenta 31.01.2012 intrebarea mea este daca mai pot sa il depun la banca pentru ridicarea banilor.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 00:36, 7 Octombrie 2012
Bineinteles ca il puteti depune la banca, dar de ce nu ati facut-o pana acum?
Iulian Manea a scris:

Bineinteles ca il puteti depune la banca, dar de ce nu ati facut-o pana acum?

Iulian nu il mai poate depune spre incasare in acest moment. BO se mai poate introduce si incasa in maxim 2 zile de la data scadentei. Vezi Legea 58/1934, modificata prin Legea 163/2009.

Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Biletul la ordin cu scadenta fixa se poate depune la banca si dupa scadenta, il puteti depune si acum.
Cele doua zile dupa data scadentei se refera la termenul de prezentare la plata emitentului la scadenta (art.41 legea cambiei), termen in care emitentul este obligat sa aiba suma in cont, altfel este incident de plata major cu inscriere in CIP .
Daca depuneti biletul acum, banca il va prezenta emitentului la plata, dar acesta nu mai este obligat sa aiba suma in cont si va fi un incident de plata minor fara inscriere in CIP.
Daca emitentul are suma si nu face opozitie pentru depasirea termenului scadentei, atunci va plateste si gata.
Daca emitentul nu are suma sau nu vrea sa plateasca, se intoarce biletul la banca dvs. cu mentiunea "refuz la plata" dupa care investiti biletul cu titlu executoriu si il executati pe emitent.
Obligatia cambiala ramine si dupa scadenta, se prescrie in 3 ani fata de obligatii principali.
Insa pentru a executa silit emitentul , este neaparat necesar ca biletul sa fi fost prezentat la plata in circuit bancar si sa fi fost refuzat, altfel executorul jud. nu va incepe procedura de executare silita.
Aveti dreptate @eugen82:)

Depuneti la instanta competenta cererea de investire insotita de BO in original (impreuna cu refuzul de plata).Investiti BO si apoi va prezentati cu acesta la executor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin _catalin_ _catalin_ AM O INTREBARE : FAPTUL CA M AM PREZENTAT LA BANCA CU UN BO PESTE DATA SCADENTEI ( APROX 5 LUNI) AR PUTEA CONSTITUI UN MOTIV DE CONTESTATIE LA EXECUTARE DIN ... (vezi toată discuția)
Bo tip vechi, scadenta depasita EllaR EllaR Buna. ma confrunt cu o mica..mare problema, pe care sper sa ma ajutati sa o clarific. In cadrul unui contract, societatea noastra a garantat avansurile ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin xerxes xerxes buna seara! daca o societate comerciala a emis un B.O. cu titlu de garantie, fara a mentiona data scadentei, iar creditorul a completat ulterior data ... (vezi toată discuția)