pe scurt: in luna mai am inundat apartamentul de la etajul inferior (s-a rupt un racord la baie, noaptea), nu aveam asigurare, in schimb proprietarul apartamentului de jos avea. Un agent al firmei de asigurari a venit la mine sa imi solicite sa scriu pe o foaie ce s-a intamplat - am relatat cum s-a rupt un racord si am semnat (nu era un formular). S-a facut o evaluare a daunelor de catre agent, la care nu am fost prezenta, deci nu mi-am insusit acel proces verbal. A doua zi deja proprietarului i se facea plata de 4000 ron - adica valoarea maxima la care era asigurat. Azi am primit invitatie la conciliere- adica sunt somata sa achit 4000 ron in 15 zile.
Intrebarea mea este - cum pot contesta aceasta suma? la respectiva invitatie este anexat procesul verbal in care este scris ca zugraveala (in 2 straturi!!!) a fost avariata 100% in toata casa - lucru pe care eu nu l-am constatat la momentul in care am fost sa vad si eu ce s-a intamplat. Suma mi se pare absolut aberanta!
Apoi, a doua intrebare ar fi: societatea de asigurari cum a putut face plata daunelor pe loc catre proprietar, fara sa ii solicite acestuia niste documente din care sa reiasa valoarea reparatiilor? De fapt, intrebarea mea ar fi: e posibil ca societatea de asigurai sa imi ceara mie suma maxima la care era facut contractul lor, si nu o suma care sa reiasa din niste documente, chitante, facturi ...eu platesc sumele la care s-au inteles ei sau ceea ce am provocat? Cum sa procedez - sa merg la conciliere si sa cer lamuriri sau sa astept sa ma dea in judecata firma de asigurari pe mine? :(
va multumesc.
CONCILIEREA este o etapa prealabila chemarii in judecata, impusa prin norme imperative, ce trebuie respectata! E mai greu de crezut ca puteti ajunge la o intelegere , in cazul dvs., dar e bine sa va prezentati spre a va preciza punctul de vedere, respectiv ca nu va insusiti intreaga suma din motivele pe care dvs. le-ati precizat, aducand argumente si eventual dovezi in consecinta. Puteti solicita cu acest prilej documentele de constatare si calculele ce au stat la baza stabilirii despagubirii, puteti sa consultati si o persoana de specialitate care eventual sa va si insoteasca la discutiile cu asiguratorul. De regula, daca evaluarea pagubei se face in baza unui deviz al asiguratorului - cum inteleg ca a fost in cazul dvs., cuantumul despagubirilor este mult mai mic decat in cazul in care s-ar porni de la un deviz de reparatii emis de o societate de profil!
In cazul in care nu reusiti sa convingeti cu ocazia concilierii ca undeva in calcule s-a strecurat o eroare, v-a trebui sa astepati sa fiti chemat in judecata, caz in care va puteti sustine pozitia cu martori, documentele la care ati facut referire si eventual o expertiza de specialitate, care sa demonstreze ca aveti dreptate.Dar procesul va presupune cheltuieli cu taxe judiciare timbru, onorarii expert, avocat, etc. care in final vor fi suportate de partea care va pierde. Trebuie sa stiti daca va asumati si acest risc ! Succes!
Mergeti la conciliere si prezentati-va punctul de vedere si eventual dovezile si calculele dv si aratati ca se face o mare greseala cu acea suma. apoi aratati ca sunteti dispus sa platiti dar nu suma care v-a fost ceruta ci aceea pe care v-au prezentat-o firmele de profil pe baza devizului sau notei de constatare si care este la jumatate decat v-a prezentat acel asigurator. De regula cand se dau banii pe loc cum spuneti dv, atunci reparatia se face in regie proprie si despagubirea este cu mult mai mica pt ca nu mai sunt costuri adiacente. Deci daca dv aveti un deviz de reparatie de la o firma de profil atunci in regie proprie despagubirea ar fi mult mai mica si decat v-a iesit dv.
da, asa as considera si eu logic sa procedez. Sper sa si fie societatea de asigurari de acord si sa nu recurga la instanta. Va multumesc pentru raspunsuri, imi sunteti de mare ajutor. Din ce stiu, reparatii au fost facute, probabil in regie proprie, dupa cum arata "organizarea de santier"...mai mult ca sigur costurile nu au depasit nici 1000 de ron, pentru ca nu era necesar rezugravire! iar parchetul era intact. Credeti ca in instanta un expert ar putea spune daca au fost facute lucrari la parchet si daca au fost efectuate zugraveli,..si mai ales daca erau necesare? D-asta ma sperie o eventuala "disputa" in instanta pentru ca nu am incredere in rezultatele pe care le poate avea o expertiza. Va multumesc inca o data.