avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... polita nu are datele necesare complete.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

polita nu are datele necesare complete.

Buna ziua.
am postat in luna ianuarie o intrebare referitoare la o indemnizatie de dauna - printr-o inundatie produsa in apartamentul meu s-au produs daune la apartamentul de la etajul inferior. La momentul acela societatea de asigurari ma chemase la conciliere. Am raspuns atunci printr-o scrisoare prin care ceream toate actele care stau la baza pretentiilor enuntate de asigurator, ca sa imi pot exprima o pozitie, pentru ca dansii imi trimisesera doar procesul verbal de constatare si chemarea la conciliere care continea si suma pretinsa, fara sa justifice cum s-a ajuns la acea suma.
Dupa 4 luni mi-au raspuns, trimitindu-mi prin intermediul unei firme de avocatura "restul" actelor din dosar, adica polita asiguratului, deviz de estimare a daunelor si un soi de decizie a asiguratorului de aprobarea platii spre pagubit.

Insa, analizand actele am observat urmatoarele:
1. Polita nu are toate datele completate: lipseste CNP-ul asiguratului iar adresa imobilului este incompleta, lipseste numarul apartamentului.
2. Devizul, pe langa preturile absolut exorbitante pe care le utilizeaza pentru materiale si manopera, complet aberante in comparatie cu realitatea (lucrez in domeniu si sunt la curent cu preturile practicate), deci devizul nu este nici semnat nici stampilat de cineva, pur si simplu o foaie A4 printata, din care cu greu ajungi sa intelegi cum s-a facut calculul. De asemenea, fata de procesul verbal de constatare care continea si afectarea parchetului, devizul contine doar refacerea zugravelilor. Inteleg ca au renuntat cumva la parchet. Suprafetele de zugraveli sunt oricum calculate gresit, evident in plus fata de realitate.
3. Am obtinut o oferta reala de la o firma de constructii locala, care pretinde un sfert din suma estimata de societatea de asigurari pentru aceleasi lucrari.
4. Nu am primit, in afara de devizul estimativ, acte care sa ateste ca reparatiile chiar atat au costat (chitante de la pagubit).
5. Nu am primit, in afara de acea decizie de aprobare a platii, acte care sa ateste ca plata catre pagubit chiar s-a facut - adica un ordin de plata.
6. Au dreptul sa nu imi trimita toate actele de la dosar? Stiu sigur ca exista si fotografii si chiar o declaratie luata mamei mele care locuieste la acea adresa, care, sfatuita parinteste de evaluator, a semnat ca inundatia a pornit de la noi, ca sa poata "amaratul" sa isi renoveze casa si sa nu cada pe umerii mamei mele!!!. Deci lipsesc acte, pe care au ales sa nu mi le trimita.

Din ce v-am scris mai sus, cum ma sfatuiti sa procedez? Sa invoc datele incomplete din polita? Sa merg pe inaintarea unei oferte de achitare a unei parti din dauna, in baza ofertei de lucrari oferite de firma de constructii? Credeti ca ar accepta? Societatii de asigurari i se pot accepta in instanta documente, altele decat cele trimise mie? Poate societatea de asigurari sa imi pretinda o suma numai in baza acestei estimari, fara sa fie sustinuta de acte de la pagubit care sa acopere suma? Practic asiguratorul nu imi cere sa acopar doar o dauna, ci si proastele lor estimari de bani si suprafete!

Mai adaug doar ca neconcordantele in actele oferite abunda: pe langa datele lipsa din polita, martorii nu sunt legitimati prin serie si numar de buletin, adresa lor este gresita (cf. procesului verbal ei locuiesc la aceeasi adresa cu pagubitul!), iar chiar numele asiguratului (pagubitului) variaza de la un document la altul. Pot invoca si astfel de amanunte? In definitiv, considerati ca am sanse ca in instanta sa obtin ceva?

Astept cu interes un raspuns de la dvs. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: claudia_ , utilizator 21:41, 6 Mai 2011
Daca e real ce ati prezentat sigur ca aveti sanse. Va sfatuiesc sa va angajati un avocat care sa va sustina cauza in instanta si sa va reprezinte interesele. La conciliere este bine sa prezentati toate problemele pe care le-ati postat si aici argumentate cu calculele dv. Eu am fost inspector de daune si imi dau seama de cate greseli si omisiuni s-au facut crezand ca intot deauna au de-a face cu necunoscatori si atunci sar peste multe elemente justificative. Mergeti la conciliere si nu cedati la presiunile lor. Prezentati-va la conciliere si sunt convins ca vor accepta punctele dv de vedere si nu veti mai ajunge in instanta.
Va multumesc mult pentru raspuns! Venind din partea dumneavoastra imi da incredere!
Tot ce v-am prezentat nu numai ca este real, dar este acoperit de acte - mai putin felul in care au reusit sa obtina declaratia de la mama mea, unde am doar marturia ei, fara martori. Dar cred ca nici macar nu mai are importanta acum, cred ca ar fi oricum dificil sa demonstrez eu acum ca s-a stabilit gresit culpa, mai ales in conditiile in care au o declaratie de la mama mea.
O intrebare as mai avea - voi formula un raspuns in scris, cu ajutorul avocatului, pe care il voi trimite societatii de asigurari. Credeti ca ar fi util sa ma prezint personal si sa discut personal cu reprezentatii societatii? Din experienta mea cu dansii, la prima convocare la conciliera am mers degeaba, pentru ca jurista era plecata! si dupa ce am asteptat o vreme am ales sa imi depun solicitarea in scris si sa plec. Mi-au raspuns dupa 4 luni.
Si o a doua intrebare - din moment ce aces caz a ajuns deja sa fie intermediat de firma de avocatura, mai are societatea de asigurari un cuvant de spus sau pot considera ca au dat deja unda verde avocatilor sa reprezinte (in instanta) societatea pentru recuperarea daunelor?
Mai am o temere - va putea societatea de asigurari sa completeze datele lipsa din polita/proces verbal/ deviz etc. ulterior? eu am niste copii xerox primite de la avocati care nu au stampila de conformitate cu originalul. Le voi putea folosi asa in instanta?
Va multumesc inca o data!
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
claudia_, utilizator
La conciliere mergeti insotit de avocatul dv. E cel mai bine asa. Pana sa ajunga la instanta vor trebui sa rezolve concilierea solicitata de dv si sa isi exprime motivat un punct de vedere. Datele lipsa din polita nu vor putea fi completate ulterior si dv aveti deja copie dupa original pe care o veti prezenta in instanta. La dosar asiguratorul va trebui sa ataseze si un act de constatare a cauzei producerii evenimentului si cine se face vinovat, act semnat si stampilat de o firma autorizata care sa precizeze daca dauna s-a produs din neglijenta mamei dv sau a fost o defectiune la partile comune. In cazul in care cauza este la partile comune atunci se schimba datele problemei in sensul ca asociatia va plati reparatia si va repartiza cheltuiala conform hotararii consiliului de administratie a asociatiei.
Practic "concilierea" nu are o data fixa. Initial, la prima lor invitatie mi s-a dat termen de 15 zile sa ma prezint sau sa platesc. Mergand acolo nu am avut cu cine discuta - cunsultantul juridic era plecat. Am raspuns in scris, solicitand sa mi se trimita documentele, iar de la primirea acestora eu am considerat un termen de alte 15 zile in care sa dau raspuns, sau sa ma prezint la sediul societatii de asigurari. Mi-e tare teama ca iarasi nu ma va primi nimeni, si atunci tot eu ar trebui
sa le solicit sa fixeze o data anume?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot contesta cuantumul unei indemnizatii de dauna? claudia_ claudia_ pe scurt: in luna mai am inundat apartamentul de la etajul inferior (s-a rupt un racord la baie, noaptea), nu aveam asigurare, in schimb proprietarul ... (vezi toată discuția)
Actiune impotriva firmei de asigurari Bias39 Bias39 Acum cateva luni in urma am avut un accident de masina, mai exact o alta masina m-a lovit in timp ce stationam, cu luminile de avarie aprinse. In urma ... (vezi toată discuția)
Procedura recuperarii contravalorii reparatiilor de la client Cristina I. Cristina I. Buna ziua. Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie: Se da service-ul auto X, care are de recuperat o creanta (reprezentand contravaloarea facturii ... (vezi toată discuția)