avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... am un copil in urma unei relatii de concubinaj-il pot ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

am un copil in urma unei relatii de concubinaj-il pot decade din drepturi

Buna ziua.am un baietel de 3 ani si 1 luna in urma unei relatii de concubinaj cu un barbat.De 3 luni ne-am despartit in urma certurilor repetate. este alcoolic ,are deschis un magazin dar cu datorii la fisc , cazier(6 luni cu suspendare pentru delapidare), 2 procese pe rol pentru conducere sub infleuenta bauturilor alcoolice), credite in banci date spre executare- dar nu are nimic proprietate personala, mai multe tentative de suicid pe care nu le pot insa demonstra, refuza sa iasa din casa mea proprietate personala la care a spart usa si a schimbat yala , nu vrea sa plateasca intretinerea, am un credit ipotecar pe numele meu dar de bani s-a folosit el - ce sanse am sa-l decad din drepturi? ce pasi trebuie urmati?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:46, 13 Februarie 2012
Acest domn care spuneti ca e tatal biologic al baietelului dvs. este mentionat ca tata si in certificatul de nastere, a recunoscut legal copilul? Daca nu, nefiind tatal acestuia, nici nu poate fi decazut din drepturile parintesti, pentru ca nici nu le are.
Daca da, incercati o actiune pentru incredintarea minorului spre crestere si educare si o alta de evacuare din spatiul locativ proprietatea dvs.
mergeti la Protectia copilului (sediul de pe raza sectorului unde aveti domiciliul), discutati cu cineva de acolo care va va indica toti pasii ce trebuiesc parcursi, in plus sa aveti in vedere faptul ca va trebui sa dovediti toate cele relatate mai sus, daca aveti martori sa va asigurati ca acestia ar fi dispusi sa participe la un proces, deoarece va trebui sa treceti printr-un proces, iar instanta va decide daca este cazul sa fie decazut din drepturi tatal copilului
da ,este mentionat ca tata in certificatul de nastere.
alinachec a scris:

ce sanse am sa-l decad din drepturi?


Ce intelegeti dvs. prin decadere din drepturi parintesti? Ce anume doriti sa se intample? Sa dispara pur si simplu peste noapte din viata dvs. si a copilului? Asta nu se poate. Din momentul in care a devenit tatal copilului atunci are dreptul de a tine legatura cu acesta. Dvs. aveti dreptul de a cere in instanta incredintarea minorului spre crestere si educare si asta va poate permite sa luati decizii pentru copil fara acordul tatalui (gen facut pasaport, scos din Romania, inscris la gradinita X, scoala Y) si va mai permite sa cereti o pensie alimentara (care e un drept al minorului). El, ca tata, are dreptul sa isi viziteze copilul si sa ceara asta in instanta daca nu ajungeti la un acord comun cu privire la programul de vizita.

Baza legala a conceptului de decadere din drepturile parintesti este: Art. 28 (1) Daca parintii sau unul dintre acestia pun in pericol sanatatea, dezvoltarea sau integritatea morala a copilului prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor de parinte, instanta judecatoreasca, la cererea serviciului public specializat pentru protectia copilului, va decide decaderea din drepturile parintesti.

Din ce descrieti dvs., da, se pare ca dumnealui are ceva probleme dar nu cred ca asta ar putea convinge instanta sa ia o asemenea decizie. Si oricum chiar daca s-ar intampla asta, decizia de decadere din drepturi este reversibila...deci se anuleaza in momentul in care situatia care a dus la luarea unei asemenea decizii inceteaza.
Eu nu cred ca aveti sanse sa il decadeti din drepturile parintesti dar este dreptul dvs. sa incercati.
Daca sunteti proprietar al apartamentului respectiv puteti solicita instantei de judecata evacuarea lui.
Se poate face si in conditii de urgenta daca dovediti imposibila convietuire cu el si faptul ca va agreseaza.
Daca mergeti numai pe dreptul comun comun procesul va dura probabil 2-3 ani...pana sa il evacuati...cu hotarare judecatoreasca.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Minor avoty avoty pot cere decadere din drepturi ale unui parinte direct in instanta daca a parasit minorul de la nastere, (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi a unuia din parinte se poate solicita inaintea divortului? ContSters130251 ContSters130251 Ca mama, pot sa decad din drepturi tatal si apoi sa fac divortul? Mentinonez ca stiu in ce conditii legale se aplica decaderea din drepturi ale unuia din ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi ale tatalui cobra2009 cobra2009 Am in intretinere un minor de 7 ani si tatal nu sa preocupat de el din 2009. Nu a platit nici pensie si nici nu a sunst niciodata,noi fiind in strainatate iar ... (vezi toată discuția)