avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DECADEREA DIN DREPTURI ALE TATALUI
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DECADEREA DIN DREPTURI ALE TATALUI

Am in intretinere un minor de 7 ani si tatal nu sa preocupat de el din 2009. Nu a platit nici pensie si nici nu a sunst niciodata,noi fiind in strainatate iar el in romania.
As dori sa il decat din drepturile paterne. Imi poate da cineva informatii daca pot sa il decat din drepturi si care ar fi demersurile pentru acest proces de aici din strainatate.
Nu aveti sanse sa il decadeti din drepturile parintesti. Simpla neimplicare in viata copilului nu este destul si in plus, distanta poate fi un argument foarte bun pt tata. Puteti totusi sa il obligati sa plateasca pensia de intretinere.
tatal stie adresa si eu m-am recasatorit si vrem sa il infieze sotul meu pentru ca copilul il stie doar pe el de tata. Vrem sa aiba acelasi nume ca noi si sa ii facem acte aici in strainatate,adica sa renunte la cetatenia romana,si nu vreau sa apelez la tatal biologic atat timp cat nu ia trimis nici actele care le detinea ca a facut tratament la neuropsihatrie si am nevoie de ele cu tot ca i-am zis ca le platesc eu.
Nu puteti obtine decaderea tatalui din drepturile parintesti, pentru ca nu va aflati in nici una din situatiile prevazute de textul de lege.
Art. 508. -c.civ.
(1) Instanța de tutelă, la cererea autorităților administrației publice cu atribuții în domeniul protecției copilului, poate pronunța decăderea din exercițiul drepturilor părintești dacă părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului
(2) Cererea se judecă de urgență, cu citarea părinților și pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

In privinta pensiei de intretinere restante, daca aveti o hotarare prin care acesta este obligat la plata acesteia, aveti posibilitatea sa puneti in executare hotararea prin intermediul unui executor judecatoresc.
De asemenea, aveti posibilitatea sa formulati imptriva acestuia o plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de art 305 al. 1lit c.) c.pen.-abandonul de familie.
dar daca pe el nu la interesat si nici nu il intereseaza de copil de ce ar mai avea drepturi asupra copilului? suntem divortati din 2007 si nici nu sa deranjat sa ii spuna nici la multi ani copilului lui. El sa recasatorit si are grija de fetita sotiei lui dar de propiul copil nu. Atunci de ce ar mai avea drepturi? Si in plus copilul a suferit mult din cauza lui eu avand programare cu el la pshiatrie cu el in 10 aprilie pe baza ca copilul este blocat in el. diriginta m-ia spus ca are mentalitatea de un copil de 5 ani nu de 7. A fost maltratat de bunici,tata si mama ''mama vitrega''.

as dori sa ma ajutati sa il scot din drepturile parintesti pentru binele copilului si in primul rand pentru sanatatea lui.Fiind mic a suferit alaturi de tatal biologic si acum se vad traumele prin care a trecut alaturi de acestia.:help:
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
gi-jane2, moderator
Inteleg interesul dvs. de a lipsi pe tatal copilului de orice drepturi dar trebuie sa intelegeti ca nu este asa usor.

In primul rand va contraziceti chiar dvs., spunând ca nu l-a vazut din 2009 si in alt post spuneti ca l-a maltratat.

Decaderea din drepturile parintesti se face doar in conditiile legii, aratate mai sus de colega mea si decaderea din drepturile parintesti nu inseamna ca numele lui nu va mai fi in certificatul de nastere. Numele lui ramane si daca doriti ca copilul sa fie adoptat veti avea nevoie in continuare de acordul tatalui biologic, chiar daca ar fi decazut din drepturi. Nu cred ca intelegeti foarte bine ce vreti.

Decaderea din drepturile parintesti este o solutie ultimativa aplica ca o corectie si sanctiune pentru situatii extrem de grave, nu pentru ca mamei nu ii place de mutra tatalui si vrea ca tatal copilului sa fie altul.

Lipsa de dezvoltare a copilului se datoreaza in principal dvs. pentru ca inteleg ca el din 2007 a fost la dvs. in exclusivitate si deci aveati tot timpul si toate conditiile necesare cresterii corecte si educarea copilului.

Nu va mai ganditi la decadere pentru ca in cazul dvs. sansele sunt atat de mici iar procedura judiciara prin protectia copilului si judecatorie sunt atat de anevoiase incat o sa va doriti sa nu fi inceput niciodata asta.

Vorbiti mai bine cu tatal si vedeti daca e de acord ca actalul sot sa il adopte pe fiul dvs. cu acordul lui.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copiii dupa divort raicika raicika scoaterea din drepturi a unuia din parinti.... .cum as putea sa obtin scoaterea din drepturi a tatalui si schimbarea numelui copilului. (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor(adoptie),drepturi dupa divort ContSters344822 ContSters344822 Buna seara, Am divortat in urma cu 5 ani,din casatorie a rezultat un copil a carei custodie mi-a fost incredintata iar tata a fost obligat la plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Buna seara , sunt mama al unui copil de aproape 5 ani , divorțată ... Alexandra13p Alexandra13p Buna seara , sunt mama al unui copil de aproape 5 ani , divorțată și recăsătorita. Tatăl copilului dorește ca el sa fie decăzut din drepturile ... (vezi toată discuția)