avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Taxa de participare eveniment - inregistrare in ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Taxa de participare eveniment - inregistrare in contabilitate ONG

Buna ziua. Sunt presedintele unui ONG din domeniului artelor spectacolului in randul tinerilor. De multi ani organizam un festival de teatru unde am vrea sa cerem o taxa de participare trupelor care ne calca pragul. Problema este ca nu stiu daca aceste sume se inregistreaza ca venit. Noi nu avem activitate economica de nici un fel si sa ne facem certificat la camera comertului e prea complicat pentru noi momentan. Ceea ce voiam sa stiu este daca o taxa de participare la un festival poate fi inregistrata ca altceva in afara de venit (de exemplu cotizatie) si ce presupune acest lucru. Ma adresez expertilor de pe acest forum deoarece noi avem contabili colaboratori sau voluntari, care nu ne-au putut lamuri in acest sens pana acum.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lenareg , utilizator 18:52, 8 Ianuarie 2011
Cod Fiscal:

Art. 15.

(2) Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru următoarele tipuri de venituri:

a) cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor;

b) contribuţiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor;

c) taxele de înregistrare stabilite potrivit legislaţiei în vigoare;

d) veniturile obţinute din vize, taxe şi penalităţi sportive sau din participarea la competiţii şi demonstraţii sportive;

e) donaţiile şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare;

f) dividendele şi dobânzile obţinute din plasarea disponibilităţilor rezultate din venituri scutite;

g) veniturile pentru care se datorează impozit pe spectacole;

h) resursele obţinute din fonduri publice sau din finanţări nerambursabile;

i) veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferinţe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;

j) veniturile excepţionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate în proprietatea organizaţiilor nonprofit, altele decât cele care sunt sau au fost folosite într-o activitate economică;

k) veniturile obţinute din reclamă şi publicitate, realizate de organizaţiile nonprofit de utilitate publică, potrivit legilor de organizare şi funcţionare, din domeniul culturii, cercetării ştiinţifice, învăţământului, sportului, sănătăţii, precum şi de camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale;

Norme metodologice:

7. Sunt venituri neimpozabile din reclamă şi publicitate veniturile obţinute din închirieri de spaţii publicitare pe: clădiri, terenuri, tricouri, cărţi, reviste, ziare etc. Nu se includ în veniturile descrise anterior veniturile obţinute din prestări de servicii de intermediere în reclamă şi publicitate.

Cod Fiscal

l) sumele primite ca urmare a nerespectării condiţiilor cu care s-a făcut donaţia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective să fie utilizate de către organizaţiile nonprofit, în anul curent sau în anii următori, pentru realizarea scopului şi obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, după caz;

m) veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate în activitatea economică;

n) sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului III.

(3) Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit şi pentru veniturile din activităţi economice realizate până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevăzută la alin. (2). Organizaţiile prevăzute în prezentul alineat datorează impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) sau în prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei prevăzute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, după caz.

Norme metodologice:

81. Veniturile realizate de organizaţiile nonprofit din transferul sportivilor sunt venituri impozabile la determinarea profitului impozabil.

82. Prevederile alin. (2) şi alin. (3) ale art. 15 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile şi persoanelor juridice care sunt constituite şi funcţionează potrivit Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, cu modificările şi completările ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong venituri din activitati economice MARIAN76 MARIAN76 CARE ESTE PLAFONUL MAXIM AL VENITURILOR DIN ACTIVITATI ECONOMICE AL ONG-URILOR PESTE CARE SE PLATESTE IMPOZIT PE PROFIT ? (vezi toată discuția)
Activitati ong nonprofit - venituri si cheltuieli alfa19 alfa19 Buna! In vederea desfasurarii unui festival in parteneriat cu o institutie bugetara trebuie sa stipulam clauzele in Acordul/protocolul de parteneriat. ... (vezi toată discuția)
Obligatii fiscale ong radmihaela radmihaela Buna ziua, Am un ONG, prezinta porturi mediavale, luptatori cu scuturi! Ce obligatii ficale am? (vezi toată discuția)