avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume .
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume .

Buna seara!Care este modalitatea prin care pot sa-mi schimb numele de familie?
Cel mai recent răspuns: mamasitas , utilizator 20:50, 7 Ianuarie 2011
Procedura schimbarii de nume este reglementata de Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 323/2003.
Persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa trebuie sa depuna o cerere la primaria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul. Cererea tipizata de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si sa fie insotita de urmatoarele acte:
- certificatul de nastere al solicitantului + doua copii xerox legalizate;
- certificatul de casatorie + doua copii xerox legalizate, daca persoana este sau a fost casatorita;
- memoriu motivat, in care se expune temeinicia motivelor invocate in solicitarea aprobarii schimbarii numelui sau a prenumelui;
- un exemplar din Monitorul Oficial al Romaniei in care s-a publicat cererea de schimbare a numelui de familie sau a prenumelui;
- orice alte acte sau documente care solicitantul considera ca pot fi invocate in sustinerea cererii sale;
- cazier judiciar si fiscal;
- un timbru fiscal in valoare de 7 lei, pentru fiecare cerere.
Cazuri considerate intemeiate pentru schimbarea numelui:
- cand numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau in alt mod;
- cand persoana in cauza a folosit, in exercitarea profesiei, numele pe care doreste sa il obtina, facand dovada cu privire la aceasta, precum si asupra faptului ca este cunoscuta in societate sub acest nume;
- cand, din neatentia ofiterilor de stare civila ori ca urmare a necunoasterii reglementarilor legale in materie, au fost efectuate mentiuni gresite in registrele de stare civila ori au fost eliberate certificate de stare civila cu nume eronate, in baza carora au fost eliberate alte acte;
- cand persoana in cauza are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regula reunite si doreste schimbarea acestuia, etc.
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
Mihaela Nevoie, Avocat
Taxa de timbru este de 2 lei,iar taxa extrajudiciara de timbru este de 13 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui MihaelaJ MihaelaJ In primul rand imi cer scuze ca nu am postat unde trebuia dar sincer nu stiu unde. Problema este ca imi doresc sa schimb numele de familie fara a ma casatori. ... (vezi toată discuția)
Acte schimbare nume florin_feraru florin_feraru Buna seara!Va rog sa-mi spuneti si mie ce acte ii trebuiesc pentru a schimba numele copilului.M-am casatorit de curand .Sotia mea are un copil dintr-o ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie camiy23 camiy23 Buna, As dori sa imi schimb numele de familie. Prin casatorie nu mi-am schimbat numele de familie deoarece am avut niste probleme personale. As vrea sa va ... (vezi toată discuția)