avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... L202/2010 si circumstantele atenuante
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

L202/2010 si circumstantele atenuante

Buna,
Lansez si eu o dezbatere.
Avand in vedere prevederile L 202/2010 in ceea ce priveste recunoasterea faptelor retinute in rechizitoriu, iar ca efect direct reducerea cu o treime a limitelor pedepsei, in ce masura mai poate fi diminuata sau nu limita inferioara a pedepsei deja reduse prin retinerea de catre instanta a altor circumstante atenuante decat recunoasterea?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 16:49, 18 Ianuarie 2011
@eumarian: de problema asta m-am lovit si eu.
Practic este o circumstanta atenuanta care nu apare in codul penal. Asa o vad eu.
Cel mai rau este ca nu poti sa o folosesti nici ca lege penala mai favorabila.
eumarian a scris:

Si eu sunt de parere ca aceasta este intentia, Legea 202/2010 mentionand ca inculpatul poate aduce probe in circumstantiere. Vad o problema in schimb. Articolul 72 din Codul Penal a ramas neschimbat:

Art. 72. - La stabilirea si aplicarea pedepselor se tine seama de dispozitiile partii generale a acestui cod, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, de gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoana infractorului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.


Unde in enumerare intra reducerea limitelor cand inculpatul recunoaste vinovatia, conform art. 320^1 CPP (adaugat prin Mica Reforma)?

Pentru a aplica art. 320^1 CPP in coroborare cu art. 72 CP instanta cum va proceda, va considera ca "limitele de pedeapsa fixate in partea speciala" sunt cele reduse cu o treime? Dar ele nu sunt fixate in partea speciala....:hm:


Da, instanta va avea in vedere limitele de pedeapsa prevazute in partea speciala scazute in raport de art 320 indice 1 C. pr. pen.
Minimum si maximul pedepsei vor fi scazute si apoi se vor avea in vedere si celelalte circumstante atenuante.
In opinia mea sunt doua variante.

Daca recunoasterea vinei scade minimul special din partea speciala (atat CP cat si legi speciale), atunci ea nu este circumstanta atenuanta, in sensul Codului Penal.

In aceasta varianta, cand se va ajunge la luarea in considerare a circumstantelor atenuante (art 76 CP), se va citi totul deja redus cu o treime, dupa care se incadreaza chiar in alta categorie de pedeapsa (vezi un minim special de 7 ani coborat prin recunoasterea cf art. 320^1 CPP sub 5 ani, astfel incat se poate ajunge teoretic daca exista circumstante atenuante pana la minim 1 an, cf art. 76 lit. b) CP). Adica actioneaza in cascada in acest caz.

De cealalta parte, daca ar fi circumstanta atenuanta, atunci se aplica simultan cu celelalte circumstante atenuante sau agravante. E dificil de vazut cum are efecte in acest caz precizarea ca inculpatul " beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege".

Cum am spus, corecta mi se pare prima varianta, dar ar fi trebuit sa amendeze Codul Penal, partea generala.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
eumarian, utilizator
Dupa parerea mea situatia este similara cu art 16 din Legea nr 143 in ceea ce priveste regimul juridic.
@eumarian, prima varianta se aplica in practica, asa cum ai spus-o.
Dar, eu tot circumstanta atenuanta o vad.

Alte discuții în legătură

Reducerea pedepsei cu o treime juganaru75 juganaru75 Am pe cineva condamnat pentru ucidere din culpa la trei ani cu executare. A recunoscut fapta dar nu a beneficiat decat de circumstante atenuante. Sentinta sa ... (vezi toată discuția)
Diminuarea pedepsei nikolos nikolos conform art 320 alin 1 inculpatul poate obtine o reducere a pedepsei cu 1/3 . se poate ajunge atat la injumatatirea pedepsei chiar si sub limita . Care sunt ... (vezi toată discuția)
Oug195/2002 ContSters280428 ContSters280428 Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: X a consumat alcool si ulterior s-a urcat in auto. Politia l-a oprit la o distanta de 20metri. i-a luat probe ... (vezi toată discuția)