avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Sanctiunile aplicate de OPC in baza OUG nr. 50/2010 ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Sanctiunile aplicate de OPC in baza OUG nr. 50/2010 inainte de intrarea in vigoare a Legii de modificare vor fi anulate?

Sanctiunile si masurile date de OPC in perioada iulie - decembrie, inainte de modificarea OUG nr. 50/2010 raman valabile sau nu? Banca a contestat procesul verbal prin care OPC a constatat ca mi-a fost perceput comision de risc dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 50/2010 si a dispus masura de restituire a sumelor respective.
Se mai executa sanctiunile in conditiile in care ordonanta nu se mai aplica creditelor in derulare?
Cel mai recent răspuns: raduallan , utilizator 21:18, 9 Ianuarie 2011
Sanctiunile se aplica pentru perioada in care legea a fost in vigoare. Constitutia spune: la art. 15 alin (2) "Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile. "
Deci banca mai executa sau nu sanctiunea complementara care a fost dispusa in favoarea mea?
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
raduallan, utilizator
De fapt am gasit:
Decizia nr. 228 din 13 martie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.12 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
"Aplicarea legii noi care nu mai prevede si nu mai sanctioneaza contraventional fapta trebuie analizata prin raportare la momentul intrarii in vigoare a acesteia si la stadiul derularii cauzei. Totodata, contraventia, ca fapt antisocial, trebuie privita atat sub aspectul savarsirii si constatarii acesteia, cat si sub aspectul aplicarii si executarii sanctiunii. Din acest punct de vedere sintagma *nu se mai sanctioneaza* trebuie inteleasa in sensul ca, prin intrarea in vigoare a legii care nu mai prevede fapta drept contraventie, sanctiunile contraventionale nu se mai aplica, iar in cazul celor aplicate, dar aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a noii legi, sanctiunile nu se mai executa.
Efectele legii noi se aplica tuturor sanctiunilor contraventionale aplicate si neexecutate pana la data intrarii sale in vigoare. A reduce aplicarea legii noi, care nu mai prevede si nu mai sanctioneaza fapta, doar la situatia neaplicarii sanctiunii echivaleaza cu deturnarea intentiei legiuitorului asupra efectelor pe care legea dezincriminatoare le are asupra sanctiunilor aplicate si neexecutate pana la data intrarii in vigoare a noului act normativ, in sensul ca acestea nu se mai executa".
#-o
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
raduallan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rovinieta-contestatie rona_d rona_d Buna ziua! In ce masura pot cere anularea unei amenzi pentru lipsa rovinieta din 2013, daca abia am aflat de ea, primind prin posta o somatie si un titlu ... (vezi toată discuția)
penalizare compania de autostrazi executare slx slx buna ziua, am primit un plic de la tribunal in legatura cu executare silita pentru neplata tarifului de penalizare pt rovinieta, situatia descrisa si ... (vezi toată discuția)
In situatia in care procesul verbal de contraventie pentru necompletarea ... 01dana 01dana In situatia in care procesul verbal de contraventie pentru necompletarea PLF a fost emis in luna ianuarie 2022 cu mentiunea expresa (se va achita in termen de ... (vezi toată discuția)