avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Rovinieta-contestatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Rovinieta-contestatie

Buna ziua! In ce masura pot cere anularea unei amenzi pentru lipsa rovinieta din 2013, daca abia am aflat de ea, primind prin posta o somatie si un titlu executoriu? Mentionez faptul ca am solicitat o copie a procesului-verbal, pe care am primit-o ieri. Procesul-verbal nu contine semnatura olografa. Se poate cere anularea in baza deciziei ICCJ nr 6 din 16 feb, privind semnatura electronica? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cristina Ivanov , Avocat 19:27, 6 Iunie 2015
Decizia mentionata de dvs opereaza numai de la data publicarii in Monitorul Oficial
Avand in vedere ca amenda dvs este din 2013 nu puteti invoca decizia mentionata
Conform prevederilor OG2/2001 impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei si aplicarii sanctiunii contraventionale puteti formula plangere contraventionala in termen de 15 zile termen ce incepe sa curga de la data comunicarii procesului verbal.
Daca procesul verbal nu va fost comunicat prin posta (exista in practica astfel de situatii cand procesul verbal este comunicat prin procedura de afisare, subsidiara celei de comunicare prin posta ) si ati aflat de existenta lui in cadrul procedurii de executare silita a tarifului de despagubire, termenul de 15 zile curge de la data la care va fost inmanat din dosarul de executare.
Tarifului de despagubire de 28 euro conform OG 15/2002 se executa prin intermediul BEJ, fata de sanctiunea contraventionala (amenda) ce se executa prin organele fiscale.

Asadar executorul judecatoresc trebuie sa completeze o dovada de inmanare a procesului verbal de la dosarul de executare si in termen de 15 zile sunteti in drept sa formulati plangere contraventionala,

Da, va puteti prevala de Decizia 6 ICCJ privind anularea proceselor verbale ca urmare a lipsei semnaturii olografe (a fost publicata in M. Of in 25 martie 2015) in conditiile in care sunteti in termen pentru a formula plangere contraventionala.

De asemenea in privinta tarifului de despagubire ce formeaza obiectul executarii silite demata impotriva dvs puteti formula contestatie la executare in termen de 15 zile de la data receptionarii somatiei.


Va dau cateva idei directoare:
1. In primul rand daca formulati plangere contraventionala va recomand sa formulati si contestatie la executare intrucat doar procesul verbal necontestat este titlu executoriu, per a contrario executarea silita este nelegala cand nu are la baza un titlu executoriu. (art 632 Cpc)

2. In cadrul contestatiei la executare puteti invoca urmatoarele argumente in vederea anularii executarii silite:

a) Daca procesul verbal nu a fost comunicat la adresa dvs de domiciliu (inregistrata in evidentele serviciului de evidenta a persoanelor si inscrisa in C.I) puteti solicita constatarea intervenirii prescriptiei executarii . Potrivit dispozitiilor art 26 din OG 2/2001 “(1) Dacă agentul constatator aplică şi sancţiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta şi înştiinţarea de plată se înmânează contravenientului, făcându-se menţiune în acest sens în procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi faţă de celelalte persoane cărora trebuie să li se comunice copia de pe procesul-verbal, dacă sunt prezente la încheierea acestuia. (3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data încheierii.”
In ceea ce priveste modalitatea comunicarii, art 27 din acelasi act normativ arata faptul ca aceasta “se face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului.” Potrivit dispozitiilor art 14, executarea sanctiunii se prescrie daca procesul verbal nu a fost comunicat in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

b) Suma de 28 de euro este imputata prin procesul verbal de contraventie ce constituie titlu executoriu in temeiul dispozitiilor art 8 alin 3 din OG 15/2002 (in vigoare la data savarsirii faptei imputate), potrivit carora “(3) Contravenientul are obligaţia de a achita, pe lângă amenda contravenţională, cu titlu de tarif de despăgubire, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinieta valabilă, sumele stabilite potrivit anexei nr. 4.
(3^1) Agentul constatator va face menţiune în procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi despre contravaloarea despăgubirii şi modul de achitare a acesteia. Despăgubirea se va achita în lei, la cursul de schimb stabilit potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) şi (2), în contul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. şi va reveni acesteia ca venit extrabugetar.”
Prin art I din Legea nr. 144/2012, tocmai avand in vedere caracterul injust al acestei sanctiuni asa cum s-a retinut in mod constant si in practica instantelor investite cu solutionarea plangerilor contraventionale, s-a dispus abrogarea dispozitiilor art 8 alin 3 si art 3¹ din OG 15/2002, fiind inlaturata obligatia de plata a acestor despagubiri.

In aceste conditii, avand in vedere interventia unoi norme de dezincriminare, sunt incidente dispozitiile art 12 din OG nr. 2/2001 potrivit carora “(1) Dacă printr-un act normativ fapta nu mai este considerată contravenţie, ea nu se mai sancţionează, chiar dacă a fost săvârşită înainte de data intrării în vigoare a noului act normativ.
(2) Dacă sancţiunea prevăzută în noul act normativ este mai uşoară se va aplica aceasta. În cazul în care noul act normativ prevede o sancţiune mai gravă, contravenţia săvârşită anterior va fi sancţionată conform dispoziţiilor actului normativ în vigoare la data săvârşirii acesteia.”

Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 228/2007, a constatat că dispoziţiile art. 12 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 sunt neconstituţionale în măsura în care prin sintagma "nu se mai sancţionează" prevăzută în text se înţelege doar aplicarea sancţiunii contravenţionale, nu şi executarea acesteia.

In aceste conditii se retine faptul ca “Efectele legii noi se aplică tuturor sancţiunilor contravenţionale aplicate şi neexecutate până la data intrării sale în vigoare. A reduce aplicarea legii noi, care nu mai prevede şi nu mai sancţionează fapta, doar la situaţia neaplicării sancţiunii echivalează cu deturnarea intenţiei legiuitorului asupra efectelor pe care legea dezincriminatoare le are asupra sancţiunilor aplicate şi neexecutate până la data intrării în vigoare a noului act normativ, în sensul că acestea nu se mai execută.
O sancţiune aplicată în baza unei legi pentru o faptă dezincriminată printr-un nou act normativ urmează să nu mai fie executată, chiar dacă procedura de executare a acesteia a început.”



Sper sa va fie de folos


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita tarif rovinieta 28 euro leorot leorot Buna ziua, Asa cum au mai patit-o si altii, mi se intampla si mie - acum 4 zile am primit o somatie de la un executor judecatoresc pentru plata sumei de 28 ... (vezi toată discuția)
Executara silita de catre cnadnr pentru o amenda din 2011 markustafful markustafful Buna ziua,astazi am primit in cutia postala un plic de la BIROUL EXECUTORULUI JUDECATORESC............... In temeiul dispozitiilor prevazute de art 667 cod ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de amenda incheiat in lipsa carmen ala carmen ala Ce putem face in situatia in care o institutie de control sustine ca a incheiat un proces verbal de amenda in lipsa, in conditiile in care nu ne-a fost adus ... (vezi toată discuția)