avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cheltuieli de judecata pentru divort si pentru partaj !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cheltuieli de judecata pentru divort si pentru partaj !

Cheltuielile de judecata in cazul procesului de divort si de partaj pot fi cerute de catre o parte , in ce situatii ???
Cel mai recent răspuns: soata , utilizator 21:27, 10 Ianuarie 2011
De principiu cheltuielile de judecata se acorda ,la cerere,conform art,274 c.pr.civ partii care pierde procesul("partea care cade in pretentiuni")
Cheltuielile de judecata se solicita prin actiunea introductiva de instanta sau de catre paratul care introduce o actiune reconventionala,de intervenientii care depun cereri de interventie.
Ele se solicita si in concluziile orale sau scrise ,cu ocazia acordarii cuvantului in dezbaterea fondului cauzei .
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
soata a scris:

Cheltuielile de judecata in cazul procesului de divort si de partaj pot fi cerute de catre o parte , in ce situatii ???


În art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atât cheltuielile făcute de ea, cât şi cele făcute de partea care a câştigat procesul .
Va rog frumos sa-mi explicati putin mai concret , nu in termeni juridici (nefiind in domeniu) ce se intelege prin : "'partea care cade în pretenţii"" va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă ""culpa procesuală"" a părţii care a pierdut procesul . Daca in proces se cere de catre sot 50% - 50% si la final judecatorul decide 20% pentru sot si 80% pentru sotie ? Sau daca eu sotia cer 100% si judecatorul decide 90% pentru mine si 10% pentru sot ?
Deci ce se intelege prin "parte care cade in pretentii" si "culpa procesuala" ???
Cheltuielile de judecata in divort se acorda astfel :
- daca reclamantul solicita desfacerea casatoriei si casatoria se desface din culpa exclusiva a paratului, atunci la cererea reclamantului, instanta va obliga paratul la plata cheltuieilor de judecata,
-daca reclamantul solicita desfacerea casatoriei din culpa comuna si casatoria se desface din culpa comuna, la cererea reclamantului instanta va obliga paratul la plata a 1/2 din cheltuieilile de judecata.
Cheltuielile de judecata in partaj:
-partajul de bunuri comun este un proces care profita ambelor parti ( deci fiecare are un beneficiu material) prin urmare chiar daca initial reclamantul suporta taxa de timbru de 3% din valoarea masei partajabile, la sfarsitul procesului, instanta va obliga paratul la plata a 1/2 din aceasta, daca vorbim de o cota retinuta in partaj de 1/2 pentru fiecare sot.
Pentru lamurire lecturati si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Deci ce se intelege prin "parte care cade in pretentii" si "culpa procesuala" ???
De ce raspundeti prin exemple si nu concret ?

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata! camelia21 camelia21 Buna ziua!Am facut o cerere de stramutare la ICCJ la Bucuresti si mi s-a respins cauza!Sunt obligat sa platesc cheltuieli de judecata partii adeverse ca am ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata ramiha ramiha In cazul unui proces, cine plateste cheltuielile de judecata? Cel care pierde le plateste intotdeauna pe ale castigatorului? Sau depinde cine a fost cel care a ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata flori9 flori9 La sfarstul unui proces de partaj succesoral, partea reclamata este obligata sa plateasca cheltuieli de judecata partii reclamante? Cum se procedeaza? (vezi toată discuția)