in 1985 se incheie un act de partaj voluntar intre A si B.De la data incheierii actului de partaj voluntar A foloseste imobilul in mod pasnic, continuu si sub nume de proprietar.B nu se intereseaza de imobil, este plecat in strainatate,vine in concedii si locuieste in alt imobil invecinat, la o ruda.A poate invoca uzucapiunea de scurta durata?Pentru uzucapiunea de 30 ani , lipsesc 7 ani.
daca partajul a fost efectuat in 1985 urmeaza ca asupra partii lui B, A a exercitat o posesie prezumata ca utila , toate prezumtiile din art. 1847 Cod civ (respectiv si ca a folosit terenul lui B pentru sine) operand in favoarea sa. Desigur ca impotriva acestor prezumtii B poate sa faca proba contrara aratand ca A a fost detentor precar, ori ca a exercitat posesia in ascuns, etc.
Nici vorba de uzucapiunea de la 10 pana la 20 de ani pentru ca aceasta opereaza daca si numai daca exista un just titlu, adica un titlu translativ de proprietate (partajul e declarativ nu translativ) care are ca unic viciu faptul ca provine de la un neproprietar, in plus se mai cere si buna credinta in cazul acestei uzucapiuni.
Actul de partaj este just titlu, daca el arata in concret care parte din proprietate apartine fiecarui fost coindivizar. Actul de partaj are finalitatea ca, in locul unei cote abstracte, intra in patrimoniul omului exact casa x, camerele y si z ... adica se individualizeaza niste drepturi.
Prin actul de partaj se constituie drepturi reale, actul de altfel se si taxeaza la valoare... Inainte existau niste drepturi neindividualizate, de fapt un drept de creanta asupra unei mosteniri. Atat.
De aceea certificatul de mostenitor nu este titlu de proprietate, dar actul de partaj da, indiferent ce e el: act de partaj voluntar, tranzactie sau hotarae judecatoreasca.
Poate spune ca se foloseste de art. 1854 (care face prezumtia posesiei utile), dar daca nu scoate actul de partaj. Or, daca se prezinta partea adversa... surpriza! Actul de partaj demonteaza prezumtia ca posesia e pentru sine ca proprietar si arata ca posesia era in calitate de coproprietar. Vezi 1855, o alta prezumtie acolo, aia cum se rastoarna? Prin convertirea posesiei, dar e greu, cum am spus.
1853 arata clar ca posesia unui bun din care avem o bucatica nu e posesie utila. :O
Eu nu le spun oamenilor sa ascunda acte instantei...
Evident, daca vrea sa stie care sunt sansele reale ale actiunii, se poate duce la o consultatie. Aici vorbim aproximativ si estimativ, ca nici nu cunoastem toate datele...
prin actul de partaj voluntar A si B raman in indiviziune in cote egale de 1/2.La moartea parintilor fiind mai multe bunuri aduse la masa succesorala,fiind 4 frati, asupra imobilului in litigiu prin actul de partaj voluntar raman doar A si B.
insemna ca pot cere doar sistarea starii de indiviziune cu atribuirea imobilului in favoarea lui A si obligarea acestuia la plata sultei in favoarea lui B.
Aaaaa! Nu stiu ce sa mai spun... ati facut un partaj prin care ati ramas tot in indiviziune? Pai asta nu e partaj, care inseamna imparteala, adica iesire din indiviziune...
Nu mai stiu ce sa cred...
E, de fapt, o tranzactie referitoare la mostenire probabil...
Da, se poate si asta.
Dar fata in fata cu un avocat puteti gasi si alte solutii, asa cred din descrierea dv., desi poate iar e ceva neconform cu realitatea...