in 1985 se incheie un act de partaj voluntar intre A si B.De la data incheierii actului de partaj voluntar A foloseste imobilul in mod pasnic, continuu si sub nume de proprietar.B nu se intereseaza de imobil, este plecat in strainatate,vine in concedii si locuieste in alt imobil invecinat, la o ruda.A poate invoca uzucapiunea de scurta durata?Pentru uzucapiunea de 30 ani , lipsesc 7 ani.
Din cele scrise mai sus rezulta:
1. sunt 4 frati comostenitori, asupra imobilului in discutie;
2. se face un act prin care doi dintre frati renunta in favoarea celorlalti doi la imobil.
3. se pune in discutie daca posesia exercitata de unul dintre ultimii doi frati asupra partii celuilalt este posesie utila, apta sa conduca la uzucapiune.
a) nimic nu impiedica coproprietarii sa faca partajarea pe grupuri (ca in cazul de fata) respectiv ca un grup (doi frati) sa cedeze celorlalti doi un imobil, actul prin care s-a facut aceasta imparteala fiind tot partaj. Ratiuni: art. 728 Cod civ. confera un drept si nu impune o obligatie; nimic nu ma impiedica sa imi unesc imobilul cu cel apartinand altuia pentru a-l administra in comun ergo in cadrul unui partaj pot sa fiu de acord ca partea cuvenita mie impreuna cu partea fratelui meu X sa ramana in comun. Altfel spus, in cadrul partajului, dupa ce determinam cotele legale (testamentare) ale fiecarei parti (asupra marimii acestora partile neavand drept de dispozitie) acestea pot sa dispuna de ele dupa cum doresc.
b) singura posibilitate, pe care cu greu o zaresc B-), pentru a invoca uzucapiunea ar fi cazul de intervertire a detentiei in posesie utila prev. de art. 1858 pct. 2 Cod civ., respectiv "cand detinatorul lucrului neaga dreptul celui de la care tine posesiunea prin acte de rezistenta la exercitiul dreptului sau" adica trebuie probat ca privitor la partea fratelui au existat acte de opozitie clara la exercitiul dreptului sau. In acest sens exista o bogata jurisprudenta in materie.