1.Initial , proprietatea divizata in doua , intre doi proprietari , cu 50% fiecare ; s-a intabulat si pe comunicare a fost scris asa :
B. Partea II
B1. xulescu in cota de 1/2 , proprietate , cf cu act ...........
B2. yulescu in cota de 1/2 , proprietate , cf cu act ......
eu socotesc ca aici este corect .
2. yulescu cedeaza prin donatie lui xulescu pertea lui si are loc reintabularea .In comunicare , acum scrie asa:
B. Paretea II
B3. xulescu proprietate cu titlu de donatie , cf cu act ....
de data asta eu cred ca nu este corect , deoarece se intelege ca toata proprietatea ar fi pe regim de donatie ; dupa parerea mea , ar trebuit sa o lase pe cea de 1/2 initiala pe regim de mostenire si sa mai adauge 1/2 din proprietate pe regim de donatie .
Acuma , poate ca nu are importanta daca scrie sau nu donatie . Din inscris la punct B3 , ar reiesi ca toata proprietatea apartine lui xulescu .
Problema mea este daca trebuie sa fac sau nu contestatie .
Buna dimineata!
X-ulescu nu trebuie sa-si faca nici un fel de probleme pentru ca, din punct de vedere juridic, el tot proprietar este pe intreg! Ceea ce difera aici este modul de dobandire a dreptului de proprietate, corect fiind (asa cum ati precizat si dvs.) 1/2 dobandit prin mostenire si 1/2 prin donatie, cu ambele acte mentionate (respectiv certificatul de mostenitor si contractul de donatie).
Unde si cand ar putea apare mici probleme? In cazul contractarii unui credit cu ipoteca (situatie in care banca va "lua la puricat" actele de proprietate) sau in cazul perfectarii unui act translativ de proprietate (cand notarul va studia actele cu mai multa sau mai putina atentie; depinde de la caz la caz... ;)).
Oricum, rezolvarea este simpla! Va adresati OCPI si-i rugati sa indrepte eroarea materiala din partea a II-a a CF, in sensul mentionarii in mod corect a modului de dobandire a dreptului de proprietate. Cel putin teoretic, referindu-ma strict la speta oferita de dvs., ar trebui sa nu coste nimic, iar termenul sa fie de o zi.
Succes!