avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Termenele in contencios administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Termenele in contencios administrativ

Imi poate spune cineva cum se calculeaza termenele in contencios: pe zile calendaristice sau pe zile lucratoare (conf CPC)? As avea nevoi si de un text care reglementeaza aceasta problema, pls.
Cel mai recent răspuns: Ion Domilescu , Consilier juridic 01:39, 8 Aprilie 2008
Art.28 alin.1 din Legea nr.554/2004 prevede ca dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile Codului de procedură civilă, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de putere dintre autorităţile publice, pe de o parte, şi persoanele vătămate în drepturile sau interesele lor legitime, pe de altă parte.
Prin urmare, termenele se calculeaza potrivit art.101 C.proc.civ.
E o confuzie: termenele calculate pe "zile libere" nu inseamna termene calculate pe zile lucratoare ci faptul ca nu se calculeaza ziua de inceput si nici cea in care se implineste termenul. Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală, sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare art. 101 alin. 5 C.p.c.
si in procedura contenciosului administrativ opereaza calculul calendaristic al termenelor pe zile libere, adica zi dupa zi, efective, imprumutat din codul de procedura civila, cu distinctiile legale referitoare la inceputul si sfarsitul termenului, cu incidentele legate de intreruperea si suspendarea curgerii termenului. Astfel un termen de 30 de zile va insemna practic 32 zile, dupa referinta zilelor libere, nici prima nici ultima zi neintrand in calcul. Atunci cand comunicarea actului administrativ s-a facut pe data de 31 martie, inceputul curgerii sale este ziua de 1 aprilie, iar sfarsitul lui este ziua de 1 mai.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare nic1 nic1 ce inseamna recurs in 5 zile de la pronuntare? este vb de zile calendaristice sau lucratoare? (vezi toată discuția)
Termen de depunere intampinare? jstefan jstefan Termenul de depunere intampinare este de 5 zile calendaristice sau 5 zile lucratoare?Multumesc. (vezi toată discuția)
Calculul termenului de 30 de zile prevazut la art. 2, alin. 1, lit. h) din legea nr. 554/2004 Tutilescu65 Tutilescu65 Va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 de zile prevazut de art. 2, alin. 1, litera h) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ se calculeaza ... (vezi toată discuția)