avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... probleme cu mall
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

probleme cu mall

Buna,

cu putin timp in urma s-a deschis un mall in centrul unui oras de circa 150 mii (nu as vrea sa spun care), unde cu familia am decis sa deschidem un magazin de imbracaminte de tip franciza (una de succes). Pot sa va spun ca numarul de vizitatori in MALL nu este mai mult de 1000 - 2000 zilnic, in conditiile in care ar trebui sa fie macar 7.000 - 9.000. Pe langa acest fapt trebuie spus ca mall-ul a fost construit neglijent: aproape ca nici nu exista locuri de parcare, de multe ori este mizerie si are un W.C. de serviciu in care abia incape un om. Datorita acestei neglijente mall-ul nu atrage pe departe destui oameni, iar magazinul nostru abia ca vinde ceva.
As dori sa stiu ce sanse am avea sa ne recuperam banii in instanta, fiindca pana la urma mall-ul nu a fost construit asa cum trebuie?

Va multumesc,
Eric
Se obliga prin contract sa asigure o anumita calitate a constructiei si finisajelor, mai ales inafara spatiului inchiriat?
In contract se obliga doar sa finalizeze constructia la o anumita data, in unele locuri se mai munceste in exterior (in fata mallului), dar fara a bloca vreo intrare in mall.
Totusi eu m-am gandit ca ceva construit neglijent, mai ales ceva asa de sensibil ca in cazul nostru, poate fi vazut ca o nerespectare a conditiei "construire" din contract?
Un lucru important ar mai fi ca la inaugurare, si inca doua luni dupa, nu a fost predat parcarea subterana, ci doar una improvizata cu putine locuri. Greseala mea a fost ca n-am facut poze sau altceva ca dovada, iar acum deja este parcare, dar degeaba ca nu mai parcheaza nimeni!!
Nu stiu dac-ar fi destul in instanta marturiile celor care au lucrat aici si au vazut conditiile(mai ales la inceput)?
eriklud a scris:
Totusi eu m-am gandit ca ceva construit neglijent, mai ales ceva asa de sensibil ca in cazul nostru, poate fi vazut ca o nerespectare a conditiei "construire" din contract?

Nu, tocmai! Daca e de o calitate decenta si respecta scopul propus (adica spatii comerciale), atunci e ok. Daca vroiati mai mult de atat, trebuia sa specificati in contract.

Un lucru important ar mai fi ca la inaugurare, si inca doua luni dupa, nu a fost predat parcarea subterana, ci doar una improvizata cu putine locuri. Greseala mea a fost ca n-am facut poze sau altceva ca dovada, iar acum deja este parcare, dar degeaba ca nu mai parcheaza nimeni!!

Puteati sa faceti orice poze, nu schimbau situatia! proprietarul are NUMAI obligatiile specificate in contract, intre care nu cred sa fie parcarea, ramane sa ma contraziceti daca e cazul.

Trebuie sa aveti in vedere ca in relatia dvs cu proprietarul nu conteaza decat contractul. Orice nu exista acolo nu poate sa atraga raspunderea contractuala a proprietarului, iar pe partea delictuala deja e altceva, nu e cazul sa intram in detalii.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
Capitolul X. OBLIGAŢIILE LOCATORULUI

10.1 În cazul în care CHIRIAªUL îşi îndeplineşte toate obligaţiile asumate prin prezentul Contract, LOCATORUL va asigura CHIRIAªULUI folosinţa Spaţiului Închiriat pe întreaga Durată.
10.2 LOCATORUL nu va răspunde în faţa CHIRIAªULUI pentru nici o pierdere, pagubă sau inconvenient, din cauza defecţiunilor, lucrărilor, activităţilor de întreţinere, reparaţii sau reînnoire, insuficienţei materialelor sau din cauza oricărui litigiu în legătură cu un accident de muncă sau din alte cauze care nu pot fi controlate de către LOCATOR.
10.3 LOCATORUL va fi obligat să ţină Mall-ul şi căile de acces deschise pentru public numai pe perioada Orelor de Acces.
10.4 LOCATORUL va lua toate măsurile rezonabile pentru păstrarea în bune condiţii şi va efectua operaţiuni de reparaţii capitale după necesitaţi în vederea inspectării, întreţinerii, rezugrăvirii, decorării şi curăţirii Spatiilor Comune, a Căilor de Acces, Căilor de Aprovizionare, Spaţiilor de Aprovizionare, Conductelor, care nu sunt folosite sau închiriate în mod exclusiv către orice alt CHIRIAª al Mall-ului, a Spaţiilor Verzi şi a Locurilor de Parcare Vizitatori, stipulându-se faptul că LOCATORUL va fi răspunzător în temeiul prezentului punct numai dacă a fost notificat de CHIRIAª cu privire la lipsa reparaţiilor sau dacă a avut cunoştinţă sau ar fi trebuit să aibă cunoştinţă în mod rezonabil despre acestea şi nu le-a remediat într-o perioadă rezonabilă de cel puţin 3 Zile Lucrătoare.
10.5 Părţile convin că descrierea Mall-ului, totală sau parţială, în Anexa nr. 2, nu constituie un angajament sau garanţie de nici un fel a LOCATORULUI, şi că LOCATORUL îşi rezervă dreptul ca periodic să modifice suprafaţa, aşezarea sau dimensiunile Mall-ului sau a oricărei părţi a acestuia, să schimbe şi/sau să modifice dimensiunile clădirii, numărul de etaje, spaţiile de parcare, dimensiunea magazinului, identitatea şi tipul celorlalte magazine şi al altor CHIRIAªI, natura activităţilor ce vor fi desfăşurate şi Spaţiile Comune situate în Mall , sau pe orice porţiune a acesteia.

Acum am citit contractul din nou. Cred ca nu am nici o sansa :(( e destul ce scrie mai sus.
O alta varianta ar fi daune morale. Daca as demonstra ca patronul magazinului a suferit psihic din cauza mall-ului (din cauza vanzarilor slabe, unde in mare parte mall-ul este vinovat)?
eriklud a scris:

10.5 Părţile convin că descrierea Mall-ului, totală sau parţială, în Anexa nr. 2, nu constituie un angajament sau garanţie de nici un fel a LOCATORULUI, şi că LOCATORUL îşi rezervă dreptul ca periodic să modifice suprafaţa, aşezarea sau dimensiunile Mall-ului sau a oricărei părţi a acestuia, să schimbe şi/sau să modifice dimensiunile clădirii, numărul de etaje, spaţiile de parcare, dimensiunea magazinului, identitatea şi tipul celorlalte magazine şi al altor CHIRIAªI, natura activităţilor ce vor fi desfăşurate şi Spaţiile Comune situate în Mall , sau pe orice porţiune a acesteia.

Scuzati-ma ca o spun atat de direct, dar asumarea unei asemenea clauze e fraiereala pe fata... Chiriasul n-are niciun drept iar locatorul n-are nicio obligatie in ce priveste starea bunului la livrare... Minunat! X-(

Imi pare rau dar nu vad cum veti putea solicita ceva. Orice cerere de despagubiri, fie si numai morale, ar putea fi usor contracarata prin faptul ca nu ati informat locatorul asupra asteptarilor in ceea ce priveste spatiul. Daca nu e o clauza contractuala care sa nu fi fost executata, nu veti obtine nimic, e ca si cum ati da pe cineva in judecata pentru ca v-a enervat.

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere dragosionescu dragosionescu AM INCHEIAT UN CONTRACT DE INCHIRIERE SPATIU COMERCIAL CU O [b]S.C.[/b] PE CARE L-AM INREGISTRAT LA FINANŢE. S.C. NU A PRELUAT SPAŢIUL, IAR PERSOANA DE ... (vezi toată discuția)
Locuri de parcare - obligatiile constructorului unui bloc nekrous nekrous Buna ziua, Am cumparat un apartament intr-un bloc nou. Conform planului, blocul are adiacente un numar de locuri de parcare supra-terane. Ni s-a oferit ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in blocul unde locuim parcarea este proprietate ... Loredana6 Loredana6 Buna ziua , In blocul unde locuim,parcarea blocului este proprietate privata a dezvoltatorului pt care achitam lunar 200 de lei plus 30 de lei de fiecare data ... (vezi toată discuția)