Are cineva un model de statut de Asociatie sportiva ? Din O 26/2000 inteleg daca doar membrii asociati pot hotara in AGA si nu toti membrii asociatiei (adica si cei care adera ulterior platind cotizatii)
am si eu o nelamurire vis- a vis de exprimarea voturilor in adunarea generala a unei federatii. (sportive, sa-i zicem). este legal ca statutul sa prevada ca unii membri (asociati) au mai multe voturi decat ceilalti?..in baza rezultatelor sportive de exemplu... aia mai performanti sa hotarasca mai mult. asta ar fi logica masurii...
nu stiu daca am postat unde trebuia, scuze daca apare aiurea prin alte subiecte....
O asociatie non-profit FARA personalitate juridica functionaze conform ORDONANŢÃ Nr. 26 din 30 ianuarie 2000 ?
oricum trebuie inregistrata la judecatoria si la finante la fel daca asociere membrilor este gratis si asociatia nu detine nic un patrimomiu ?? si fiind fara personalitate juridica are oricum obligatie de a inregistra numele la ministerul ??
sau fiind acestea fara personalitate juridica este destul sa in act constitutiv sa face referitor la Art. 37 din consitutiei romania care prevede: “cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate si in alte forme de asociere”.
OG 26/2000 reglementeaza constituirea si functionarea aosicatiilor si fundatiilor ca persoane juridice de drept privat, fara scop lucrativ. Ca atare, pentru a putea exista si functiona in mod legal, aceste organizatii trebuie sa se pargurga procedura prevazuta de ordonanta.
ART. 5
(1) Asociaţia dobândeşte personalitate juridică prin înscrierea în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul.
(2) În temeiul dreptului constituţional la asociere, persoanele fizice se pot asocia fără a constitui o persoană juridică atunci când realizarea scopului propus permite aceasta.
Ati dreptate, dar diferenta intre asociatie cu persona juridica si fara persona juridica in lege a parte la art.5 care am copiat mai sus, numai este clara.
repet in cazul in care asociatia nu are nemic de a face cu BANI trebuei inregistrata la finante ???
trebuie oricum sa facem bilant sa avem cenzor ???
sau daca scopul permite si statutl prevede trebuei numai cerut numele la ministerul justitie si dupa inregistrata la aministratia locala pentru a intra in evidenta lor ?