avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art.148 Cpp
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art.148 Cpp

Salut.
Intrebarea mea este daca retinerea se aplica in cazurile prevazute de art.148 Cpp, oricare care ar fi limitele pedepsei sau se respecta limitele prevazute de lege cu inchisoarea mai mare de 4 ani/ detentiunea pe viata. In cod scrie ca masura retinerii se ia in cazurile prevazute in art. 148, precum si in caz de infractiune flagranta, oricare ar fi limitele de pedeapsa prevazute de lege. "Limitele pedepsei prevazute de lege" se refera doar la infractiunea flagranta?
Cel mai recent răspuns: ContSters14151 , utilizator 17:09, 3 Aprilie 2008
alin 4 spune expres "in cazurile prev de art 148, oricare ar fi limitele pedepsei..."
io inteleg de aici ca se face referire doar la alin 1 al art 148..., pentru ca doar acolo se vorbeste de "cazuri" (a, b, c...)
la interpretarea asta ajuta si faptul ca alin 2 al art 148 spune expres "arestarea invinuitului"

Masura retiinerii se ia in cazurile prevazute de art 148, si in caz de infractiune flagranta oricare ar fi limitele. In art 148 se precizeaza care sunt cazurile, dar nu uita ca sunt pentru arestarea preventiva , cu limitele respective. Oricum, trebuia sa citesti mai bine...
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2008
aNdreiD, utilizator
art. 143 C. pr. penal se refera la conditile retinerii invinuitului
Art. 148 se refera la arestarea inculpatului
Insa distinctiile de baza se refera la cine poate lua masura. Retinerea poate fi luata de procuror pt. max 24 ore, in timp ce masura arestarii poate fi dispusa doar de instanta de judecata, pt. 29 zile.
avTodincaVeronica a scris:

Insa distinctiile de baza se refera la cine poate lua masura. Retinerea poate fi luata de procuror pt. max 24 ore, in timp ce masura arestarii poate fi dispusa doar de instanta de judecata, pt. 29 zile.

Corect!!!
JH a scris:

avTodincaVeronica a scris:

CorectIE!!!

art.143 se refera la conditiile retinerii atat in cel priveste pe invinuit cat si pe inculpat
Cu tot respectul dar, nu cred ca pe d-ra o interesa cine - ce masura poate lua, ci o interesa mai exact daca "limitele prevazute de lege" se refera doar la infractiunea flagranta, deci nu era nevoie se aprofundam problema doar de dragul de a tasta. Raspunsul, in ceea ce ma priveste, consider ca ar fi trebuit sa fie cat se poate de simplu ... DA, acele limite se refera la infractiunea flagranta. #-o

Alte discuții în legătură

Mandatul de arestare preventiva roxanafey roxanafey ce faci atunci cand masura arestarii preventive se sustine pe litera f art 148 cod procedura penala si procurorii nu probeaza aceasta masura cu nimic si totusi ... (vezi toată discuția)
Retinere 24 h - conditii ryzen ryzen Va rog, fratele meu este major dar nu are acte de identitate poate fi retinut si 24 de ore?. Va multumesc doresc un raspuns cat mai urgent posibil. (vezi toată discuția)
Interogatoriu droguri adinnaiasi adinnaiasi buna ziua ! Prietenul meu a fost prins intro seara in compania unor baieti care aveau droguri la ei, mentionez ca prietenul meu nu avea absolut nimic asupra ... (vezi toată discuția)