avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... art.20 din Legea 51/1995
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

art.20 din Legea 51/1995

Am intrat in avocatura de curand. Desi am dat si am luat cu brio examenul de admitere in barou inca din 2004, am tot amanat intrarea efectiva in avocatura intrucat tatal meu este procuror.
In aceste conditii as vrea sa stiu: pot intra in cauze civile la instanta pe langa care se afla parchetul cu pricina?
Am un coleg avocat a carui sotie este grefier sef la judecatorie si cu toate acestea intra atat in cauze penale, cat si in cauze civile fara probleme sotia lui neintrand in sedintele in care pledeaza el.
Nu credeti ca e discriminare?
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 15:33, 7 Aprilie 2008
Da, poti angaja cauze civile la aceeasi instanta la care tatal este procuror. Vezi si Codul de procedura penala unde se reglementeaza cazurile de incompatibilitate.
Daca omul vrea sa reprezinte in cauze civile, nu ar trebui sa vada in Procedura civila care sunt conditiile si nu in cea Penala?
Poti intra, insa aceste cauze pot fi stramutate toate in alte parti, la alte instante, numai pentru ca ai ruda pana-n gradul patru printre magistratii acelei instante. Asa incat, nu as recomanda. Poate fi banuiala legitima. Si ti-ar ingreuna si tie si clientilor tai viata.
Dar din 2004 pana acum nu ai aflat ce poti face?
Multumesc pentru raspunsuri.
Din 2004 pana in prezent am tot asteptat sa se pensioneze tatal meu, care "ma ameninta" de ceva vreme ca va trece si el in avocatura, insa tot amana...
De la barou mi s-a spus initial ca pot intra in cauzele civile, dar si in cele penale in care rechizitoiul nu este intocmit de tatal meu, sau in care nu tatal meu reprezinta Ministerul Public, insa, acum cateva zile, doi colegi avocati mi-au spus ca daca intru in instanta la civile, vor sesiza comisia de disciplina pentru abatere disciplinara grava.
Art. 39 alin (3) din Statut precizeaza ca nici sotul sau ruda pana la gr. III inclusiv a grefierului are interdictie de asi exercita profesia la instanta unde sotul sau ruda este grefier> colegul meu nu savarseste o abatere disciplinara grava daca pledeaza la instanta unde sotia este grefier sef?
Nu este abatere disciplinara nici grava si nici usoara ... pana nu spuna astfel comisia de disciplina...
=D>

Da, asa e, da' si daca nu s-ar sesiza baroul, tot ar fi probleme in desfasurarea activitatii...
Si tatal daca ar trrece in avocatura ar avea aceleasi dificultati. Sau similar, ar avea interdictie vreo 2 ani...
Tatal tau este angajatul Ministerului Public la parchetul de pe langa judecatoria..., nu al Ministerului de Justitie!
daca ar fi fost judecator, nu ai fi putut pleda la judecatorie in nici un fel de cauza, civila, sau penala.
NU te impiedica nimic sa intri in cauzele civile! mai sunt si alte instante, nu numai judecatoria, mai este Tribunal, Curte de Apel... Avocatura nu se desfasoara la o singura instanta.
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Incompatibilitati grefier devenit avocat stagiar? Mihaela Hornea Mihaela Hornea Intrebare pentru cine a avut o asemenea problema. Grefierul devenit intre timp avocat stagiar, conform Legii nr. 51/1995 republicata in 2001 si consolidata ... (vezi toată discuția)
Avocat incompatibil leusan leusan Are dreptul un avocat sa pledeze la instanta unde sotul sau este judecator chiar daca sotul nu face parte din completul de judecata? (vezi toată discuția)
Procuror devenit avocat kisso kisso Stie cineva, un procuror de curte de apel devenit avocat, dupa cat timp poate sa pledeze in fata judecatoriei din acelasi oras? dar sa mearga cu ... (vezi toată discuția)