avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Incompatibilitati grefier devenit avocat stagiar?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Incompatibilitati grefier devenit avocat stagiar?

Intrebare pentru cine a avut o asemenea problema.
Grefierul devenit intre timp avocat stagiar, conform Legii nr. 51/1995 republicata in 2001 si consolidata in 2009, la art. 19 alin.4 nu are nicio interdictie in a pune concluzii la judecatoria unde a lucrat ca si grefier.
Conform Statutului insa, art. 39, nu are voie 2 ani sa puna concluzii la aceste instante.
Ce ar trebui sa faca acest stagiar?
Normal functionam dupa o lege a avocatilor. Statutul trebuie adaptat dupa aceasta lege.Ca n-a fost asa...e alta treaba.
Cert este ca acest stagiar a functionat timp de aproape doi ani si la aceasta judecatorie si nimeni nu i-a zis nimic. Brusc insa...au inceput discutii...abia acum...dupa doi ani.
Ce sa mai faca acum?Isi da definitivatul la toamna.(nu s-a incadrat cu doua saptamani in termenul de doi ani pentru a fi primit in examen si este nevoit sa astepte).
Sincer am nevoie de o parere…
Cel mai recent răspuns: ContSters84518 , utilizator 13:03, 11 Aprilie 2010
Legea nr. 51/1995 - art. 19 alin. (4) Avocaţii – foşti judecători nu pot pune concluzii la instanţele unde au funcţionat, iar foştii procurori şi cadre de poliţie nu pot acorda asistenţă juridică la unitatea de urmărire penală la care şi-au desfăşurat activitatea, timp de 2 ani de la încetarea funcţiei respective.

Art. 39 Statut - (1) Avocatii - fosti judecatori nu pot pune concluzii la instantele unde au functionat, timp de 2 ani de la incetarea functiei detinute. Prin instante in intelesul Legii se inteleg: judecatoriile, tribunalele, tribunalele specializate, curtile de apel, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala, inclusiv instantele militare la care avocatii au functionat ca judecatori, indiferent de sectia la care au functionat.
(2) In cazul in care, avocatul a functionat ca judecator la mai multe instante, interdictia opereaza pentru fiecare instanta si se calculeaza distinct de la data incetarii activitatii la instanta respectiva.
(3) Aceeasi interdictie se aplica si magistratilor-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, executorilor judecatoresti, grefierilor si personalului auxiliar al instantelor judecatoresti si al Curtii Constitutionale

Din punctul meu de vedere incalcarea acestor dispozitii constituie abatere disciplinara grava.
Ce sa mai faca acum?Isi da definitivatul la toamna

Sa-si vada de treaba in continuare si sa spere ca situatia nu se va afla si nu se va putea dovedi in cazul unei eventuale plangeri a vre-unui "binevoitor" catre baroul din care face parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fost magistrat, actual avocat care acorda asistenta selimanandrei selimanandrei un fost presedinte de tribunal care a lucrat 22 de ani in institutie si acum este avocat definitiv de 5 ani, poate sa acorde asitenta judiciara unui cliet in ... (vezi toată discuția)
Un avocat din baroul bota poate sustine procese penale? Lavinia Mustata Lavinia Mustata Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns privitor la practicarea avocaturii de catre un membru UNBR. Acestia pot emite chitante clientilor sai? ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar Simonamr Simonamr Un avocat stagiar are dreptul de-a lua in raspundere cazuri care se prezinta la Curtea de Apel? (vezi toată discuția)