avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... art.20 din Legea 51/1995
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

art.20 din Legea 51/1995

Am intrat in avocatura de curand. Desi am dat si am luat cu brio examenul de admitere in barou inca din 2004, am tot amanat intrarea efectiva in avocatura intrucat tatal meu este procuror.
In aceste conditii as vrea sa stiu: pot intra in cauze civile la instanta pe langa care se afla parchetul cu pricina?
Am un coleg avocat a carui sotie este grefier sef la judecatorie si cu toate acestea intra atat in cauze penale, cat si in cauze civile fara probleme sotia lui neintrand in sedintele in care pledeaza el.
Nu credeti ca e discriminare?
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 15:33, 7 Aprilie 2008
Din statutul nostru:
Art. 41. - Interdicţia exercitării profesiei de avocat în cazurile prevăzute de Lege priveşte instanţele, parchetele de pe lângă acestea, şi organele de cercetare penală la care lucrează ruda, soţul sau afinul avocatului până la gradul al treilea inclusiv.
Art. 42. - Încălcarea de către avocaţi a altor restricţii sau interdicţii la care sunt supuşi conform legilor speciale, constituie abatere disciplinară gravă.
Art. 43. - Avocatul care nu respectă prevederile art. 39-42 din prezentul statut sau care se foloseşte de forma de organizare profesională ori de raporturile de conlucrare profesională stabilite în condiţiile legii, în scopul eludării interdicţiilor prevăzute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat sau de alte legi speciale, săvârşeşte abatere disciplinară gravă. Consiliul baroului se poate sesiza şi din oficiu, cu privire la aplicarea dispoziţiilor art. 39-42 din prezentul statut.

Nu vad sa se diferentieze intre cauze civile si penala. Vad numai o interdictie; daca tatal intra in cauze la judecatoprie, ea nu poate intra acolo. Simplu.
Spune-mi si mie text in baza caruia afirmi ca poate intra in cauze civile, te rog. Ca eu nu stiam asa si nici n-am gasit.

La fel zice si in legea 51: Art. 20. - (1) Profesia de avocat nu poate fi exercitată la judecătoriile, tribunalele, tribunalele specializate şi curţile de apel, precum şi la parchetele de pe lângă aceste instanţe, unde soţul avocatului sau ruda ori afinul său până la gradul al III-lea inclusiv îndeplineşte funcţia de judecător sau procuror.
Multumesc mult.
Stiam, dar speram ca poate totusi...
Cred ca va trebui sa ma mut in alt oras. Oricum pana la cea mai apropiata instanta, ar trebui sa fac naveta 80km pe zi si nu cred ca merita.
AVLIL a scris:

Art. 42. - Încălcarea de către avocaţi a altor restricţii sau interdicţii la care sunt supuşi conform legilor speciale, constituie abatere disciplinară gravă.
"Legi speciale, adica cele care prevad incompatibilitati, in cazul nostru, Codul de procedura penala.

La fel zice si in legea 51: Art. 20. - (1) Profesia de avocat nu poate fi exercitată la judecătoriile, tribunalele, tribunalele specializate şi curţile de apel, precum şi la parchetele de pe lângă aceste instanţe, unde soţul avocatului sau ruda ori afinul său până la gradul al III-lea inclusiv îndeplineşte funcţia de judecător sau procuror.


Sunteti de acord cu faptul ca Judecatoria si Parchetul de pe langa Judecatoria... sunt instante diferite?
La art. 20 se face o enumerare a instantelor la care ruda indeplineste functia de judecator, sau procuror. Judecatorul indeplineste functia de judecator la judecatorie, iart procurorul indeplineste functia de procuror la Parchet. In calitate de procuror, poate sa nici nu intre in sala de judecata, si doar sa instrumenteze urmarirea penala.
Si in cazul in care tatal tau ar intra in avocatura si-ar desfasura activitatea la Judecatorie (dupa 2 ani, bineinteles), dar asta nu inseamna ca sunteti incompatibili!
Pentru ca ati observa ca in cadrul procesului penal, procurorul sta la acelasi nivel cu avocatii, fiind aparatorul si reprezentantul MInisterului Public. Deci este reprezentant al unei alte institutii, nu este angajatul judecatoriei!

Am coleg avocat care are cumnat la Parchet si intra doar in cauzele civile, asa cum am o colega avocat, a carei mama este prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria... si ea intra doar in cauzele civile.
MI se pare gresit ce fac acei colegi.
Sunt de acord insa ca daca procurorul face numai UP si nu intra in cauze la judecatoria cu pricina, da, se poate sa intre acolo ruda sa avocat fara nicio problema.
Dar nu are nicio relevanta ca este dosar civil sau penal, asta pentru ca nici procedura civila nu diferentiaza cand o parte are rude intr-o instanta sau cand e caz de stramutare... Si nu vad motiv sa interpretam aici altfel legea.
Parerea mea este ca, asa cum avocatul reprezinta interesele clientului in instanta, procurorul desemnat reprezinta interesele Ministerului Public. Procurorul nu face parte din instanta de judecata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitati grefier devenit avocat stagiar? Mihaela Hornea Mihaela Hornea Intrebare pentru cine a avut o asemenea problema. Grefierul devenit intre timp avocat stagiar, conform Legii nr. 51/1995 republicata in 2001 si consolidata ... (vezi toată discuția)
Avocat incompatibil leusan leusan Are dreptul un avocat sa pledeze la instanta unde sotul sau este judecator chiar daca sotul nu face parte din completul de judecata? (vezi toată discuția)
Procuror devenit avocat kisso kisso Stie cineva, un procuror de curte de apel devenit avocat, dupa cat timp poate sa pledeze in fata judecatoriei din acelasi oras? dar sa mearga cu ... (vezi toată discuția)