avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Subcontractare pe achizitii publice
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Subcontractare pe achizitii publice

Am si eu o intrebare, pentru cine este familiar cu legea achizitiilor publice.

Am inteles ca in legea achizitiilor publice se prevede ca nu se poate subcontracta mai mult de 30% din valoarea contractului si ca pentru orice subcontractant declarat in contract, trebuie atasata copie dupa contractul cu acesta.

Cazuri:

1. Este acest procent valabil pentru toti subcontractantii angrenati la mod cumulativ sau pentru fiecare in parte?

2. Mentionarea subcontractorilor este necesara si pentru contractele atribuite prin incredintare directa?

3. Un anumit subcontractor care ofera studii si expertiza tehnica de specialitate o poate face prin SRL-ul sau.
Pentru a evita listarea sa ca subcontractant, exista posibilitatea unui contract de colaborare pe persoana fizica cu durata (mica) determinata, astfel incat sa poata semna diferitele lucrari necesare in cadrul contractului? se practica asa ceva sau e o varianta science-fiction din alte considerente (tehnico-juridice)?

Va multumesc,

Cel mai recent răspuns: dong_yi , utilizator 14:40, 10 Mai 2011
cvm a scris:

Ar mai fi ceva (si aici imi cer eu scuze, cand v-am furnizat primul raspuns, nu ma uitasem si in Ghid). Conform Ghidului insa, "contractele de subcontractare trebuie sa se constituie in anexe la contractul de achizitie publica". Astfel, la prima vedere, s-ar parea ca trebuie dezvaluite aceste contracte de subcontractare autoritatii contractante (desi se poate face o discutie vizavi de obligativitatea Ghidului, care pana la urma este doar un...ghid). In fine, din experienta proprie, pot sa va spun ca am vazut destule contracte de achizitie publica (pentru sume semnificative, unde s-ar crede ca autoritatea contractanta este mai vigilenta) cu simpla indicare a subcontractorilor propusi si a partii de contract ce se intentiona a se subcontracta. Depinde de la caz la caz.

Multumesc pentru raspuns. Pana la urma, observ ca, daca se doreste respectarea literii legii, trebuie neaparat atasate contractele de subcontractare, indiferent daca sunt confindentiale.
Buna ziua,
Sunt si eu interesata de acest subiect si, desi nu sunt de specialitate, imi permit sa vin cu cateva observatii in speranta ca vom putea clarifica aceasta situatie, respectiv sa raspundem urmatoarelor intrebari:
- intr-un contract de achizitie publica atribuit prin incredintare directa este sau nu obligatoriu sa specifici daca subcontractezi?
- daca spui ca subcontractezi, esti obligat sa specifici subcontractantii?
- daca specifici care sunt subcontractantii, esti obligat sa atasezi contractele cu subcontractantii?

Art. 45 din OG 34/2006 spune:
"(1)Fără a i se diminua răspunderea în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a viitorului
contract de achiziţie publică, ofertantul are dreptul de a include în propunerea tehnică
posibilitatea de a subcontracta o parte din contractul respectiv.
(2)În cazul în care autoritatea contractantă solicită, ofertantul are obligaţia de a preciza
partea/părţile din contract pe care urmează să le subcontracteze şi datele de
recunoaştere ale subcontractanţilor propuşi."

Atat timp cat autoritatea contractanta nu solicita, consider ca nu este obligatoriu sa specifici daca vei subcontracta sau nu parti ale contractului, cu atat mai mult sa specifici subcontractantii si sa atasezi contractele de subcontractare. In plus, aceel ghid al achizitiilor publice este din 2006 iar in sept 2007 OG 34 a suferit o noua modificare, deci nu stiu cat de valabil mai este acel ghid.

Intr-adevar, cand se participa la o licitatie deschisa sau chiar la cerere de oferte, in documetatia de atribuire exista o bifa care trebuie completata de catre ofertant. Practic bifezi daca vei subcontracta sau nu.

E o parere de profan, asa ca astept si parerea dumneavoasta.
Buna ziua,

Cand spuneti "incredintare directa" va referiti la posibilitatea acordata de OUG 34/2006 prin art. 19 conform caruia "Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei [...] nu depăşeşte echivalentul în lei a 10.000 euro pentru fiecare achiziţie de produse, servicii sau lucrări."? In acest caz, este necesara totusi respectarea principiilor OUG 34/2006 (adica nediscriminarea; tratamentul egal; recunoaşterea reciprocă; transparenţa; proporţionalitatea; eficienţa utilizării fondurilor publice; asumarea răspunderii) iar respectarea OUG 34/2006 se limiteaza doar la respectarea art. 204(2) adica obligatia de a asigura obtinerea si pastrarea documentelor justificative. In acest caz, consider intr-adevar ca nu s-ar mai aplica prevederile OUG 34/2006 cu privire la subcontractanti, deoarce art. 19(2) prevede expres ca "obligaţia respectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se limitează numai la prevederile art. 204 alin. (2)".

O alta ipoteza ar fi exceptia prevazuta de art. 16 din OUG 34/2006 conform caruia "(1) În cazul în care autoritatea contractantă atribuie un contract de achiziţie publică ce are ca obiect prestarea de servicii din categoria celor incluse în anexa nr. 2B [de ex. servicii hoteliere si restaurante, servicii de transport feroviar/pe apa, servicii juridice, servicii de selectie si plasare a fortei de munca, servicii de investigatie si protectie, servicii de invatamant, servicii de recreere], atunci obligaţia de a aplica prezenta ordonanţă de urgenţă se impune numai pentru contracte a căror valoare este mai mare decât cea prevăzută la art. 57 alin. (2) [in functie de categoria in care se incadreaza autoritatea contractanta pragul poate fi de 125.000 Euro, 420.000 Euro] şi se limitează numai la prevederile art. 35-38 [prevederi referitoare la continutul caietului de sarcini] şi art. 56 [publicarea anuntului de atribuire]. Si in acest caz, avand in vedere ca tot OUG 34/2006 prevede limita aplicabilitatii sale la aceste contracte, consider ca nu este necesara respectarea prevederilor referitoare la subcontractori (ar fi util insa, din punctul meu de vedere, sa se specifice in contract si faptul ca este permis contractorului sa subcontracteze).

In alta ordine de idei, nu cred ca incidenta OG 94/2007 care a modificat OUG 34/2006 a facut ca Ghidul ANRMAP sa intre in desuetudine.

Sper ca raspunsul raspunde la intrebare. Daca am inteles eu gresit ipoteza va rog sa imi spuneti.
Salutare!
1.Referitor la procentul in care se poate subcontracta un contract de achizitie publica nu se specifica in lege (nu ma refer la concesiune) un prag.
2. La incredintarea directa (cumpararea directa) sub 10000 euro, art. 19 din oug 34
"Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei, estimată conform prevederilor secţiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depăşeşte echivalentul în lei a 10.000 euro pentru fiecare achiziţie de produse, servicii sau lucrări. Achiziţia se realizează pe bază de document justificativ care, în acest caz, se consideră a fi contract de achiziţie publică, iar obligaţia respectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se limitează numai la prevederile art. 204 alin. (2)."
tb doar sa pastrezi o chitanta, factura. Nu e nevoia sa te complici, deci sa mentionezi subcontractanti, nici atat.
3.Daca colaborezi cu o persoana fizica e tot subcontractant. Doar daca e angajatul tau nu e subcontractant sau daca te asociezi cu el.
4. Esti obligat ca la semnarea contractului sa soliciti subcontractantii si contractele dintre ei si prestator.Art 96 din 925:
"Art. 96. – (1) În cazul în care, părţi din contractul de achiziţie publică urmează să se îndeplinească de unul sau mai mulţi subcontractanţi, atunci autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita, la încheierea contractului de achiziţie publică respectiv, prezentarea contractelor încheiate între viitorul contractant şi subcontractanţii nominalizaţi in ofertă. Contractele prezentate trebuie să fie în concordanţă cu oferta şi se vor constitui în anexe la contractul de achiziţie publică.
(2) Pe parcursul derulării contractului, contractantul nu are dreptul de a înlocui subcontractanţii nominalizaţi în ofertă fără acceptul autorităţii contractante, iar eventuala înlocuire a acestora nu trebuie să conducă la modificarea propunerii tehnice sau financiare iniţiale. "

In Fisa de date e bine sa intrebi de subcontractanti si sa-i pui sa completeze formularul 12 G, din ghidul 155.
In OUG 34
"ART. 45
(1) Fara a i se diminua raspunderea in ceea ce priveste modul de indeplinire a viitorului contract de achizitie publica, ofertantul are dreptul de a include in propunerea tehnica posibilitatea de a subcontracta o parte din contractul respectiv.
(2) In cazul in care autoritatea contractanta solicita, ofertantul are obligatia de a preciza partea/partile din contract pe care urmeaza sa le subcontracteze si datele de recunoastere ale subcontractantilor propusi."
Deci, numai daca soliciti. Adica poti sa nu le soliciti. Nu e obligatoriu. Dar, ar fi bine.
buna seara
am inteles ca s-a modificat ord.de urgenta 34/2006 si se pot achizitiona direct (...) fara a se depasi echivalentul a 50000 euro pentru fiecare achizitie de produse , prin incredintare directa bineinteles urmandu-se pasii conform legii ,pe 30 noiembrie 2008, s-a publicat cumva in Monitorul Oficial, as dori sa stiu de cand are aplicabilitate legala aceasta modificare?
Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2008
VILISOR, utilizator

Alte discuții în legătură

Subcontractare lucrari ulterior semnarii contractului mara78 mara78 Buna ziua, Am castigat o licitatie pentru niste lucrari. Oferta am depus-o singuri si asa am castigat. Ulterior, am constatat ca nu putem face lucrarile ... (vezi toată discuția)
Achizitie directa-fara anuntarea rezultatului ContSters161126 ContSters161126 Am primit o cerere de oferta pentru o achizitie directa de servicii medicale din partea unei autoritati contractante Au trecut aproximativ 2 luni de la ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 34/2006 geopop3 geopop3 Societatea la care lucrez detine un contract de prestari servicii cu o autoritate contractanta, in contract se prevede faptul ca putem subcontracta in aceleasi ... (vezi toată discuția)